Plakátba zárva: Boardwalk Empire – 5. évad

 
Beküldte: tess 2014 October 30, 10:14-kor a(z) Vizuális egyveleg témába.

No One Goes Quietly

De nem ám, főleg ha ennyire gyér minőségű final season választja el kedvenc avíttas anti-hőseinket a búcsútól. Attól a búcsútól, ami már odaát vasárnap óta lepörgött lemez, ettől függetlenül viszont mégsem hallani az egyöntetű kritikusi hozsannát. Jelzem cseppet sem véletlenül, ugyanis Terence Winter korhű gengszterdrámája valamiért sosem tudott felnőni az elé támasztott elvárásokhoz. Ettől függetlenül minőségi darab, relatíve kidolgozott karakterekkel, akik maradéktalanul képesek visszaadni a korszellem általános velejáróját, a brutalitást. A kvázi házi rendezővé avanzsálódott Tim Van Patten pedig játszi könnyedséggel hozza azt a cseppet sem hétköznapi képi világot, amit még anno a pilot kapcsán Martin Scorsese prezentált a nagyközönség felé.

A hiba tehát nem a kivitelezésben vagy esetlegesen az alapanyagban keresendő, hanem sokkal inkább az alapoknál, vagyis a script-ben. Akármennyire is dívik ajnározni a Winter – Korder írópárost bizony ez folyamatosan érezhető minőségvesztés és az egyre fajsúlyosabbá váló nézői apátia mégis csak az ő rovásukra írható. A történetvezetés bosszantóan darabos, rengeteg felesleges karakterrel operál, de a Game of Thrones-szal ellentétben itt az alkotók nem képesek fajsúlyos mondanivalóval és karakterjegyekkel felvértezni a szereplőiket. Emellett döbbenetes a kreatív űr tátong egyes évadok közt, melyet rendszerint önismétléssel vagy kendőzetlen brutalitással kénytelenek palástolni. Ezek után merje még valaki azt mondani, hogy az öncélúság nem süt a sorok közül. És bizony ez meglátszik a nézettségi mutatókon is!

  • 1×01 – 4,81M
  • 1×12 – 3,29M
  • 2×01 – 2,91M
  • 2×12 – 3,01M
  • 3×01 – 2,89M
  • 3×12 – 2,73M
  • 4×01 – 2,38M
  • 4×12 – 2,18M
  • 5×01 – 2,37M
  • 5×08 – 2,33M

Hazai viszonylatban még 2 hét van a fináléig, de személy szerint már most borítékolom a keserű szájízt a finálét követően. Egyszerűen ennek a sorozatnak nem szabadott volna megragadnia ezen a szinten, anno sokkal több volt benne. Vagy legalábbis sokkal többet véltünk felfedezni benne. Ettől függetlenül Winter még meglephet minket, sőt titkon még van egy ilyen tudatalatti mantrám is.

boardwalk-empire-s5-poster1boardwalk-empire-s5-poster8

boardwalk-empire-s5-poster2boardwalk-empire-s5-poster3boardwalk-empire-s5-poster4boardwalk-empire-s5-poster5boardwalk-empire-s5-poster6boardwalk-empire-s5-poster7


free web stats