Forever (US) – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 2, 19:53-kor a(z) Forever (2014) témába.

Akadnak olyan sorozatok, amiket nézni kell, mert van valami különleges bennük. Ez is egy ilyen lett! A Forever-ben cseppet sem bíztam az elején. Ránézésre csak egy szimpla krimi, amit ízesítettek egy elképzelhetetlen dologgal, miszerint a főhős halhatatlan. Ezt kell a nézők részről részre megszoknia, mert ha nem megy, akkor bizony megy a levesbe. Nehéz jót és rosszat írni róla, mert a minőség olyan átlagos féle. Semmiképp se az idény legjobbja, de a legrosszabbja sem. Aranyközépúttal próbálja Matthew Miller, a sorozat írója megfogni a nézőket. Meg lehet?

Forever.US.S01E04.HDTV.x264-LOL.mp4_002442022

Mielőtt bármit írnék, had hozzam szóba az elmúlt részek szerkezetét, mert volt valami kavarás. Főleg ha darálva nézi valaki, akkor simán feltűnik. Adta is magát a tény, ugyanis egyes epizódok felcserélésre kerültek. Így keletkezett az alábbi sorrend: 1 – 2 – 5 – 4 – 3 – 6. És elvileg ezután se fog beállni, mert az 1×07-et az 1×09, majd pedig az 1×08 fogja követni. Hogy miért ez a keszekuszaság? Nagyon jó kérdés, mert sehol se találtam rá választ. Egyik interjúban se térnek ki erre, pedig ha nekem feltűnt, akkor másnak is fel kellett.

Történetileg a „heti ügyek” dominálnak. Meg se próbálkoznak átívelő( gonosztevő)vel próbálkozni. Talán azért se, mert az írók nem bíznak magukban. Egyelőre még nincs meg a back nine berendelés, így van miért aggódni. Nézettségileg se kimagasló a teljesítménye, tehát akár a 13. résszel zárulhat is a sorozat. Ne temessük el ilyen gyorsan, mert annyira még se rossz. Nézése közben számtalanszor kapott el az az érzés, hogy miért is nézem?  Sose tudtam megindokolni, főleg nem egy 1×04-05-öt követően, ahol az átívelő szállal egyáltalán nem foglalkoznak. Aztán értelmet adott az egésznek az 1×06-os epizód, ahol végre történt valami.

Mint azt írtam, nincs átívelő szál – már, ami a gyilkosságokat illeti. Henry rejtélyes társával próbálják fenntartani a figyelmet, holott simán elférne mellette más is. Mondjuk két epizódra széthúzott nyomozás, vagy nem is tudom. Ezzel szemben szeretik megoldani a rész végére az aktuális bűnügyet. Ez abból a szempontból jó, hogy új nézőket tudnak bekapcsoltatni heti rendszerességgel, hiszen ha minimális a kapocs az egymást követőek között, akkor bármikor bárki leülhet elé. Tess-nek is javasoltam, hogy bátran hagyja ki az 1×04-05-öt, mert sok mindenről nem fog lemaradni.

Forever.US.S01E06.HDTV.x264-LOL.mp4_000174215

Akad szép számmal homályos folt. Főhősünk meghal, de még mindig nem tudjuk, hogy ilyenkor hova tűnik a ruházata, állandó jelleggel ugyanoda kerül-e, amikor felébred? – Ez a kettő a legégetőbb kérdés, amire szeretnék választ kapni. Utóbbira talán tudom is, hiszen a leglogikusabb a „nem”. Ha Európában van, akkor nem kerülhet újra Amerikában. Oké, de akkor mi alapján ébred az adott helyen. Csak van valami logikája az egésznek. Esetleg túlságosan túlgondolom? Ne képzeljek ennyi mögöttes tartalmat a halál mögé? Pedig tényleg foglalkoztat ez, mert íróilag is eléggé nehéz megoldani, hogy ne koppanjon a néző a választól. Talán pontosan ezért vázolják ennyire homályosan.

A Forever lassan akar beérni. Megváratja a nézőt. Ha nem volna az a bizonyos szál, akkor totális érdektelenség uralná az alapötletet. Nem tudom feltűnt-e másnak is, hogy több jelenlegi veterán-érát vélhetünk felfedezni. Tess világított rá arra, hogy a Hegylakót se feledjem ki a sorból, mégis csak ott tűnik fel első körben a halhatatlanság. Természetesen adott főhősünk megfigyelő képessége is, ami a The Mentalist-ra és a Psych-ra emlékeztet – de inkább utóbbira. Esetleg a Sleepy Hollow-ból Ichabod Crane-ra azzal, hogy se mobiltelefonja nincs, se pedig értelmes élete. Számomra olyan a Forever, mint ha ez mashup-ját látnám folyton folyvást.

Forever.US.S01E06.HDTV.x264-LOL.mp4_002118366

A folytatásban némileg boncolgatom spoileresen az átívelő szálat! Csak az klikkeljen, aki nem akar lemaradni. Előjáróban pedig még annyit, hogy ha értékelnem kell, akkor stabilan tartja magát közepesen.

Na, vajon ki Henry rejtélyes társa? Ugye az az átívelő történet, hogy főhősünk lebukik a pilotban. Túléli a metró szerencsétlenséget, melyet az elkövető úgy alakít, hogy ez számára ki is derüljön. Ezt követően pedig elkezdi zaklatni. Hogy mik a tervei ezekkel, azt egyelőre passzol, ám szép számmal kapjuk az információkat az illetőről.

„You’re just a child, Henry. The first 200 years are easy. You still believe. So, how long have you been…? More like 2,000. You want to call me something? Call me Adam. Feels like I’ve been here right from the beginning.”

Forever.US.S01E04.HDTV.x264-LOL.mp4_000745494

Ami tiszta sor, hogy sokkal idősebb, mint Henry. Legalább 2000 ezer éves, hiszen az egyik párbeszédben is erre utal, amit be copiztam fentebb. A másik tény, hogy örül halottkémünk létezésének, mert nincs egyedül. A harmadik pedig az, hogy sokkal összeszedettebb, mint azt bárki gondolná. Kicsit számomra olyan, mint ha tudná mi fog történni a folytatásban. Azzal a húzásával pedig, amikor elvágja sebészi pontossággal főhősünk nyakát feltette az ’i’-re a pontot: Oda kell figyelni erre a sorozatra – már csak ezért is. Sajnos kicsit úgy érzem, mint ha a The Mentalist-ból köszönne vissza Red John. A gyilkosságok, a ráírt dolgok zseniálisak voltak, de túlságosan elnyújtották, melynek vége az lett, hogy ráuntunk a macska-egér játékukra.

Számomra a Forever olyan ízés újonc. Nehéz belőni, hogy miért nézem, de nézem. Hetibe amúgy nézhetetlen lenne. Annyira nem tud lekötni a heti ügyeivel. A folytatásban maradok, kíváncsi leszek, hogy a novemberi sweeps-re hoznak-e valami durva WTF-okot, mert nagyon elkelne neki. Nézettségileg meg pláne.

Utóirat: A másik éltetője a flashback-ek. Kellene azok is, hogy összeérjen az egész átlagossá.

This entry has a rating of 2.5

free web stats