Gotham – 1×07 – Penguin’s Umbrella

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 5, 1:47-kor a(z) Gotham témába.

Az elmúlt évek legvárósabb sorozatepizódján vagyok túl. Talán 3-4 évvel ezelőtt vártam ennyire, hogy lepörögjön az a pár nap. Megkaptam, és hát vegyes érzésekkel ülök a főnökszékemben. Az igazság egyszerű és kézenfekvő: a Gotham megszerzett magának. Bárhogyan is nézem, a fináléig maradni fogok, mert annyira jó az a közeg, amit megteremtettek az írók, hogy még egy összecsapott heti ügy se tud eltántorítani, hogy most akkor koccolnom kéne. Bruno Heller-nek járhatna a pirospont, mert egy fordulatos és annál sokszínűbb részt rakott össze. Egyúttal persze adhatok neki egy feketét is, hiszen összecsapottnak tűnhetett, legalábbis azokkal értek egyet, akik szerint elfért volna duplázva is a képernyőn a most látott sztori.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_000631672

Még egy kicsit had beszéljek spoilermenetesen. Ugye bemutatkozott Victor Zsasz, akit Anthony Carrigan testesített meg. Öröm volt végignézni a jelenetét, amikor bevonul a rendőrőrsre két leszbikus mamlasz gorillanőjével és dirigál az ottlévő 50 rendőrnek. Majd pedig Gordon-ra lecsap. Nagyon jól látták meg Bruno, hogy nem szabad hősködni. Azaz lehet, de mindannyiunkban éreztetni kell azt, hogy ha ilyen könnyedén el lehetne intézni a korrupciót a városban, akkor már rég felszámolásra került volna.

A rész nagyon jól rávilágít Gotham mozgatórugóira. A rendőrség csak bábjáték, akik a polgárok nyugodtságának fenntartásáért működnek. (Mi is nyugodtabban alszunk kulcsra zárt ajtó mögött, mint nyitottnál.) Ha eddig még nem állt volna össze a város hierarchiarendszere, akkor most összefog, mert remekül rávilágítanak: kik a főnökök, kik gondolkodnak előlátóbban, illetve arra, hogy istenigazából sose tudhatod kiben bízhatsz meg.

Hiába klisés néhol a története, ennek így kellett lepörögnie. Azt azért hozzáfűzném, hogy a 40. percig fogalmam se volt arról, miként fogja ezt megúszni felügyelőnk, vagy inkább hogyan folytathatja életét és pályafutását a korrupció hazájában. Bullock hozta a formáját. Hát nem ilyennek képzeltétek el? Dehogynem. Donald Logue és Ben McKenzie remekül megérti egymást. A főszereplőpáros zseniális alakítást nyújt. – Tudom, elfogult vagyok, de amikor ezt hozzák ki az emberből, akkor bátran lehet ilyet írni. Szavaimban túlzásnak helye nincs, inkább csak az őszinteség beszél belőlem.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_001735316

Jó volt az epizód. Erre számítottam. Azért legbelül reménykedtem, hogy elhúzzák a folytatását jövő hétre. Talán jobb is, hogy nem tették, mert egy másabb, sokkal nagyszerűbb cliffhanger-t találtak a végére, ami előtt le a kalappal. Le, mert egyáltalán nem számítottam. Mondhatjuk: megleptek, mert ez történt. Össz-vissz csak egy flashback kellett mindehhez. Oké, nem jártatom a szám, most jöjjön a spoileres fele a tovább mögött.

Gotham két legnagyobb maffiája összecsap. Mindezt Pingvin generálta, illetve Gordon azáltal, hogy nem ölte meg. Meg is indul a hajtóvadászat főhősünk ellen. Még most is előttem a jelenet, amikor Victort küldik el érte. Anthony Carrigan zseniálisan alakít. Ilyennek kell lennie egy örült, ám roppant módon nyugodt és higgadt gonosztevőnek. Tényleg méltó ellenfele lesz Batman-nek. Külön pacsi, hogy kihangsúlyozták védjegyét, mármint: megvágja magát, amivel a megölt áldozatokat tartja fejben. Jelenpillanatban 28-nál jár.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_002351766

Pingvin-t alakító Robin Lord Taylor szintén behúzhat egy mellékszereplésért járó díjat. Kedvenc. Ránézek a karakterre és teljes a homály, a sötétség. Komolyan, ha ilyen munkatárssal kellene együttdolgoznom, egyszerűen fogalmam se lenne arról, most éppen jó oldalon állok-e vagy sem. Nagyjából tapasztaljuk, hogy most kezdi felépíteni karrierjét. Spicliségével inkább csak felméri az erőviszonyokat. Mindenhonnan információkat gyűjt, amiket majd a legvégén fel tud főnökei ellen használni. Ravasz, elmebeteg, kiszámíthatatlan. Ilyennek kell lennie. Nincs mese.

Tegye fel a kezét, akinek a Boardwalk Empire jutott eszébe, amikor Pingvin és kis csapata felkereste Mooney kisasszony egyik raktérépületét?! Maffia részről se gyenge. Tudják, mitől döglik a légy.

Volt számomra egy homálypont. Nem más, mint amikor Gordon felkereste csapatával Bruce Wayne-éket. Erre tényleg szükség volt? Szerintem lehetett volna hanyagolni ezt a jelenetet, mert megtörte az epizódmenetet. Hiába Batman megszületéséről szól a sztori, ez olyan „jöttem jelenteni a tényeket” féle felállású lett. – És akkor mi van? Ez a kis csíra még Alfréddal se tudja megakadályozni azt, hogy megmeneküljenek. – Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok jártak a fejemben. Simán kihagyhatták volna. A rész legnagyobb negatívumának találom azt a párbeszédet. Magam se értem, miért kellett. Oké, feldolgoztam.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_002573862

Végeredmény erős közepes lett, ettől függetlenül baromira élveztem a részt. Szerkezetben voltak gyengepontok, talán túlságosan is gyorsan zavarták le. 90 percbe ágyazva jobban ütött volna. Több maffiaháborús jelenet, többet szerettem volna látni Victorból is. Miért pedig respect jár a készítőknek, az az, hogy Gordon-t több lőtt sérüléssel sikerült eljuttatni a rész végére. A rendőrőrsön a Terminator-mód háttérbe szorult. Ezzel a húzással adok neki 4/5-öt. Várom a folytatást, most picit lenyugodtam.

Novemberi sweeps elejére ez így tökéletes volt.

This entry has a rating of 4

free web stats