Gotham – Az őszi finalé felvezetése

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 19, 20:49-kor a(z) Gotham témába.

Jövő héten jön az őszi finálé. Szintre hoztam ismét a kihagyásaim. Most csak két rész maradt talonban, vagyis már annyi se. Valljuk be, a Victor Zsasz-t nehéz lesz felülmúlni. Az, amit az 1×07-ben láthattunk magáért beszélt. Gotham-et a karakterek viszik a hátukon. Nagyon jó a casting. Nem tudom kinek a beleszólásával történik, de eddig hibátlanok a gaztevők. Lentebb majd kifejtem részletesebben, előjáróban annyit, hogy két ültetősebb részt kaptunk az 1×08-09 személyében, ami végre a fiatalságot veszi elől – tehát nem feltétlenül húzhatjuk rá az unalmas szót. Helyette úgy fogalmaznék, hogy magasra került az a bizonyos elvárási lécem.

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_000405822

Nem is csoda, még most is előttem az a jelent, amikor Victor feláll az asztalra és Gordon-t kéreti a rendőrőrsön, aki flegmán odavágja: „Mit akarsz kezdeni 50 zsaru ellen?” kérdését, amire egy váratlan fordult érkezik. Szépen lassan Batman mindegyik leendő ellensége feltűnik valamilyen formában. Épül az univerzum. Nem is baj, hogy ennyire régre kellett visszamenni az időben, mert sokkal nagyobb színt tudnak vinni a történetbe, mint azt az elején gondoltam. Így persze nem lehet eljátszani a gondolattal, hogy 20-30 éves Batmant fogjuk viszontlátni. Most amúgy is James-en a hangsúly, nem pedig Bruce Wayne-en.

A legjobb alakítások között több színészt is számon tartok. Ott van egyszer Robin Lord Taylor, aki valami zseniálisan játssza el Pengiun karakterét. Lehet túlzásnak fogjátok tartani, de Heath Ledger tapasztalatlanabb kiadását látom benne (aki a The Dark Kinght-ban játszotta el mindenidők legjobb Joker alakítását). Járása, arcmozdulatai, mikro megnyilvánulásai mind folyamatosan felértékelik a sorozat különböző epizódjait. Nélküle nagyon sivár lenne az összkép. A másik zseni Cory Michael Smith, avagy ismertebb nevén Nygma, aki szintén egyre több teret kap. Az írók is látják, hogy a külföldi kritikusok is számtalanszor megemlítik. Adni kell a szavukra és előtérbe kell helyezni, mert a potencia ott lapul mindenében.

(Zárójelbe emelném még ki Richard Kind-et, akit nem tudok hova sorolni. Tetszik az öreg alakítása. Azt a szerepet, amit eljátszik pontosan rászabták, de még se érzem erősnek. Polgármester úr, valamiért mégis nagyon megkedveltem az elmúlt alakításai miatt. Talán az a fura nézése, vagy megkopaszodó haja miatt. Passz. Ha megöltök se tudok értelmes indokot rámondani, de a fenti kettő mellé simán odaírom a nevét. Pedig tényleg nincs semmi extra benne.)

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_002224263

Bruno Heller után (ő írta az 1×07-et) nem került könnyű helyzetbe John Stephens (1×08) és Ken Woodruff (1×09), de kilátástalanba se. Jól látták meg, hogy a gyerekekre és a Wayne bosszúra kell építkezni, hiszen mégis csak az a mozgatórugó. A Harvey Dent című (1×09) résszel meg is kapják a teret. Selina és Bruce végre egy fedél alatt. Kezdhet kibontakozni a tinirománc, amire már a kezdetek óta lehetett számítani. Kettőjük találkozását inkább azért tartanám fontosnak, mert kiegészítik egymást. Végre nem két semmit érő gyerekről beszélünk, hanem a jövőről. Jó meglátás volt az, hogy összehozták őket, hiszen külön-külön még annyi idő se jutott rájuk. Ezt számtalanszor az írók sarára lehetett írni. Majd talán most!

A „heti ügyekre” továbbra sincs panaszom. Ugyanazt próbálják csinálni, mint a Person of Interest-nél, azaz beleépíteni ezekbe az átívelő szálat, ami a maffia tevékenységre fókuszál. Utóbbi kettő ötlet gyengécskére sikerült. Főleg az 1×08-as. Kihagyhatták volna. Ott tényleg azt éreztem, hogy elvette a teret más fontosabbtól. Jelenpillanatban még Fish Mooney-t érzem egy kicsit fásottnak. Próbálok rájönni, hogy Drew Powell nem alkalmas a szerepre, vagy maga a karaktere lett olyan, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Egyszerűen csak a követelőző picsa jelzőt tudom ráhúzni, aki szeretne valaki lenni, de jelenleg ettől fényévekre van.

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_000904278

Összességében: most altattak az írók, illetve szabad utat kapott a fiatalság. Mindig odalyukadok ki, hogy nekem a sötét, maffiára fókuszáló Gotham oldal tetszik. Nagyon jó volt látni a fiatal Harley Dent ügyész urat. Vele is egy telitalálatos casting született. Várjuk vissza, hiszen csak visszatérő státuszban szerepel – de lehet hogy még egyelőre abba sem.

Mit várok az őszi finálétól? Hát az biztos, hogy a címe (LoveCraft) kellően feltüzeli az ember kíváncsiságát. Biztosra veszem az odaütős cliffhangert, csak azt nem tudom, hogy Penguin-re vagy Gordon-ra fog-e fókuszálni. Esetleg a fiatalokra, bár azt kétlem. Egyelőre nincs infó a rendező és az író kilétéről, de ha újra Bruno veszi kezébe a sorozatot, akkor bizony jó kis őszi búcsúztatóra készüljünk. Bónuszba még azt is hozzácsapnám, hogy az 1×08-as rész szerkezetét azért se húznám le, mert John Stephens nem akarta elfelejtetni olyan gyorsan a Zsasz-os mókát, amiért külön jár a pirospont.

Továbbra is nézős a Gotham. Hamarosan kidobom a folytatás ajánlóját, már csak azt kell eldöntenem, hogy legyen meglepi a jövő heti rész történése, vagy nézem-e meg?

This entry has a rating of 3

free web stats