Gotham – Félévadfinálé

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 29, 11:48-kor a(z) Gotham témába.

Megkaptuk az első adagot, amit Bruno Heller-ék szántak őszre. 10 epizód, melyben szépen kibontakozó átívelő szállal barátkozhattak meg a nézők. Vagy éppen lázadhattak az iránnyal, mert még mindig úgy érzem, hogy a Gotham-et a Batman-nel és Bruce Wayne-nel párosítják, holott Gordon rendőrön van a fókusz, illetve azon az időszakon, amikor szeretett városunkat a korrupció kezdi felemészteni. Mindegy is, ki miben hisz, mert nálam az ősz egyetlen szinten tartott újoncává vált azáltal, hogy a heti ügyekbe be tudták építeni a jövőben megszülető Batman főbb ellenségeit, mindezt olyan castinggal kivitelezve, hogy Bruno-val szívesen fognék kezet, mert tanítani kellene az ilyen minőségi kivitelezést.

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_000531697

A Gotham egyik ereje tehát a tökéletes karakter–színész párosításban rejlik. Oswald Cobblepot szerepkörére megtalált Robin Lord Taylor a pilot óta bravúrozik. Nem csak a külső eltalálása lett tökéletes, hanem az eljátszott szerep is. Hasonlót érzek Nygma-et alakító Cory Michael Smithnél is, akit többször kellene előtérbe helyezni. Akár mondhatjuk is, hogy ők ketten viszik a hátukon a kibontakozó cselekményt – még ha éppenséggel kispadra vannak ültetve elnyomásukkal. Lehetne sokat vitatkozni Fish Mooney kisasszonyon, ám elengedem ezt a vonalat. Szerintem karakter beállítás szempontjából nincs félre lövés, hiszen alapvetően idegesíti az emberek 80%-át. Ez volt a cél basszus. Hogy Jada Pinkett Smith helyett kit kellett volna választani az megérne egy külön misét, inkább azt mondom, próbáljuk megszokni, mert  nincs más lehetőségünk. Minden sorozatban van egy karakter, ami csak az unszimpátiát adagolja a nézőkbe. Itt ő volna.

Elindult valami. Bruno-ék is rádöbbentek, hogy Bruce Wayne és Selina Kyle egy hányattatott sorsú karakter a sorozatban. Hiába két kulcsfontosságú szereplőről van szó, még se érzik azt a nézők, hogy bármi közük van Gotham korrupciójának felszámolásához. Ők csak voltak az első 6-7 részig. Behozták őket, mert muszáj volt. Mégis csak Gordon szoros összeköttetésben van velük. Ám a félévad fináléra összeszedték a gondolatokat és írtak rájuk egy korrekt heti ügyet, ami szorosan kapcsolódik a korrupció felszámolásához, azaz az átívelőhöz. Az 1×10-esnél éreztem először azt, hogy végre az egyensúly beállt. Kaptunk minden karakterből, de a fókusz rájuk helyeződött még úgy is, hogy csak cirka 10 percet voltak képernyőn.

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_001664829

A fiatal karakterektől mindig félek. Tipikusan olyanok, mint bármelyik megrémült leendő áldozat egy horrorfilmben, azaz sorra követik el a hibákat. (Mint egy időzített bomba – mondhattam volna ezt is.) Ez alatt azt érteném, hogy simán egy rinyáló Bruce Wayne-t képzeltem magam elé, aki fél kimenni a kúriából, aki ha baj van nyáladzóan feláldozza magát Cat-ért is akár. Szerencsére ezt az elméletiséget a kukába dobták az írók és jóval felnőttesebb gondolkodásmódot írtak a fiatalokra, amiért külön köszönet, mert imádom őket. Nincs az az érzésem, hogy velük altatnák a nézőket, vagy éppen töltenék ki a 42 perces heti játékidőt.

Eddig a Gotham tényleg azt hozta, amire számítottam. Lelkes vagyok, hiába szapulják a kritikusok, mert valaki több szerepet kap, valaki kevesebbet. Ilyenkor szoktam példaértékűen felhozni a Game of Thrones-t, ahol harmincnál is több főszereplő van, akad hogy 2-3 részig nem látunk egyet-egyet. Akkor miért is zavar minket az, hogy valaki hányattatott sorsra került? A tovább mögött folytatnám spoilerekkel – mert érdekes lett ez a fall finale.

Érdekes azért is, mert a cliffhanger olyan semmilyen lett. Első ránézésre nem látom a logikát abban, hogy Gordon-t lefokozzák és mehet az Arkham Asylum-ba melózni. Hogyan lehet egy ilyen döntésből remek csavart kihozni a jövő évi félévad kezdésben? – Na ezt szerencsére nem nekünk kell kitalálni, de mivel Bruno előrelátja a történéseket, így biztosra veszem, hogy egy nagyon korrekt – az átívelőhöz is kapcsolódó – sztorit rittyentenek köré. Másrészről, talán azért is érdekes (=„csalódás”) ez a cliffhanger, mert szembe ment a papírformával, hiszen mindenki valami durva WTF-pillanatra számított, ami által tülkön ülve várjuk a januárt. Hát ettől nem fogom!

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_000930638

Az 1×10-nél is bemutatkozott egy remek vendégszereplő, gondolok most a bérgyilkos csajra, aki kifektette Gordon-t. Az a szép a Gothem-ben, hogy nagyon jó karakterekkel és színészekkel dolgozik. Ők azok, akikért érdemesnek érzem bármikor folytatni a sorozatot, még ha az évad felétől csökkent is a minőség, amit Victor Zsasz által alakított Anthony Carrigan emelet olyan magasságokba, amit nehéz lesz újra überelni.

Amondó vagyok, hogy a sok kukacoskodás mellett (amúgy is van minden sorozatnak hibája) az ősz legjobb drámaújoncainak egyik. Nincs mese. A Fox vele egy nagyon összetett DC-univerzumot kezdhet el felépíteni és azt se tartom kizártnak, hogy bepróbálkozik egy társsorozattal a későbbiekben, mint tette azt a The CW az Arrow–The Flash duóval. Bár valamiért azt is érzem, hogy a Fringe sorsára fog jutni, mert hiába a jó kritika, a nézettség sajnos nagyobb úr náluk.

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_002581287

This entry has a rating of 3.5

free web stats