2015 első felének legvárósabb premierjei

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 7, 12:16-kor a(z) Listamánia témába.

Próbáltam kivonni magam a listamániázásból, melyet a két ünnep között szinte minden blog végre hajtott, de egyszerűen nem megy. Ki kell írnom magamból, hogy melyik azok a sorozatok, melyeknek a premierjét vagy a visszatérését várom.

Azért is tartom fontosnak ezt a cikket, mert 2014-es év se volt gyenge, de 2015-ös is számtalan meglepetést tartogat. Arról persze nincs infó, hogy ősszel és télen mit kapunk, bár kezd összeállni a pilotkínálat a csatornáknál, de még náluk is nagy a homály: melyik kap zöld utat, melyik megy vakvágányra vagy éppen kerül passzolásra. Most ne a távoli, inkább a közelebbi jövőre koncentráljatok, maximum májusig, annál előrébb úgy se tudunk tervezni. (Mennyivel egyszerűbb helyzete van ilyen téren a filmes szekciónak, ahol akár két évre előre fixen tudják a dátumokat, gondolok itt egy Star Trek 3-ra vagy Star Wars-ra. De hát mi nem ők vagyunk, mi jobbak vagyunk, nem véletlenül kerül át egyre több filmes sztár sorozatba.)

Szóval a következő lista szigorúan az által legjobbnak vélt premierekre teszi a hangsúlyt. Biztosan lesznek eltérések másokhoz képest, de ezt majd hozzászólás formájában lehet tudatni velem/velük. Tehát nézzük!

10. Banshee – 3. évad (Cinemax)

10830629_667017283407576_2716358246457183090_o

Premier: január 9.

Nálam a lista hátsó részére fért fel, de csak azért, mert a 2. évadból még akad egy pár epizód (szám szerint hat!), amit pótolnom kell a napokban, hogy szinten legyek a startra. Ami viszont dereng tavalyról, hogy baromira meglepett, nagyon jó képi világot szállítanak és a kikapcsolódást az akcióval zseniálisan kapcsolják össze. Már pedig kell jóféle akciósorozat a sorozat részlegre, nem szólhat minden krimi a gyors ügylezárásokról vagy éppen a hosszan elnyújtott nyomozásokról. 2013-ban abszolút az év meglepetése volt, főleg mert nem néztem volna ki belőle a sikert – ez alatt pedig a kritikai és nézői pozitív visszhangot értem.

9. Cougar Town6. évad (TBS)

Premier: január 6.

Na, nem kell leszólni. Attól, hogy nem írok egyedi sorozatokat, még az egyik – jelenleg is futó, ám befejezés előtt álló – legjobb komédiák egyike, amit az ABC elkaszált, de a TBS átvett és tovább éltetett még egy kicsit. Számomra a jelenléte olyan, mint másoknál a Community-e. Ez az a visszatérő, melynek epizódjait bármennyiszer szívesen visszanézem. Ugyanúgy röhögök a poénjain, már-már Scrubs minőséget szállít családi felállásban, amihez hasonlót nem hiszem hogy bármikor is fogunk kapni. Elfér tehát a listán.

8. Unbreakable Kimmy Schmidt (NBC Netflix)

10924634_902723309761204_2017014842107903648_o

Premier: március 6.

Nem is tudom, hogy miért várom az NBC által törölt újoncot. TOP10-be talán azért kerülhetett fel, mert egy kaszát követően a Netflix felkarolta és még be is rendelt mellé +1 évadot. Tehát most kettő van zsebben. Azon tűnődtem, hogy mit láthattak benne, amit az NBC nem. A készítőgárda magáért beszélő, hiszen Tina Fey és Robert Carlock páros bizonyított már többször a szakmában, míg Ellie Kemper, aki megkapta a naiv lány szerepét még a The Office-ból lehet ismerős, ahol Erin karakterét játszotta el.

7. Vikings3. évad (History Channel)

Premier: február 19

Sürgős pótolni való. Az első széria levett a lábamról. A másodikba belekezdtem, de abba maradt. Pont múltkor hallgattam meg a Limitált Széria nevű podcast-ot, ahol a kritikus kollégák felhívták a figyelmemet arra, hogy miről maradtam le. A sorozat hangulata páratlan. A téma megint csak egyedi. Egyszerűen nem tudok fogáspontot találni rajta – így ép kész magyarázatot se adhatok arra, miért hagytam abba. Ráfogom az időre. Jobbat úgy se tehetek. Mellesleg a History Channel vele bizonyított. Abszolút kiemelkedő ötlet a kábeles szférából. És mi, ha nem egy történelmi csatorna tudná a leghitelesebben elénk tárni a vikingek életét?

6. Sons of Liberty (History Channel)

SOL-Elenco

Premier: január 25.

Sorba jönnek a meglepetések, ugye?! A History Channel akkor talált be, amikor a Vikings-szel új ősvényre lépett, melyet a Hatfields & McCoys-szal és a The Bible-lel tovább folytatott. Rájöttek, hogy olyan koncepcióval tudnak nagyot lőni, ami valamilyen szinten kapcsolódik a csatorna témájához, azaz a történelemhez. Most is hűek lesznek a gyökereikhez, hiszen az amerikai függetlenségi háború kerül egy sokadig formában feldolgozásra, egy olyanba, aminek – remélhetőleg – párját se láthattuk.

5. Bloodline (Netflix)

Premier: tavasszal

Ez egy furcsa helyzet, mármint az, hogy alapvetően nem vagyok egy nagy Netflix sorozatrajongó, de az, amit eddig letettek az asztalra, az példaértékű. Legyen szó a House of Cards-ról, ami talán egy kicsit megkopott a második évadjára, vagy a Hemlock Grove-ről, amit folytatnom kellene már nagyon. Sok jó ötlet valósult már meg, és a Bloodline-ban is azt látom, hogy egy újabb van kibontakozóban. Lehet azért, mert a Damages készítőinek neve alatt fut a projekt, ahol megtaláljuk majd Kyle Chandler-t, Ben Mendelshon-t vagy Linda Cardellini-t. Alapvetően a családi titkos drámák hidegen hagynak – pontosan ezért maradt annyiban a Revenge, ami tetszett az elején –, viszont benne mégis akad annyi plusz, amiért a várós listámra egy elég előkelő helyre felférjen. Szerintem vele se fog megszakadni a steam szolgáltató sikere, de erre térjünk vissza nyáron!

4. Wayward Pines (Fox)

Premier: május 14.

Várjuk már egy ideje! A Fox elég erős idényt rakott össze. Ha a Wayward Pines-t 2014 májusában jelentették volna be először, hogy berendelték, akkor megkapta volna a dobogó alsó fokát, s ezáltal a Fox egyeduralomra törhetett volna, viszont ha a premierjét vesszük alapul – ami akár még csúszhat is –, akkor legalább 2 évet kellett várni rá. Másrészről, nem eredeti ötletről van szó, hiszen Blake Crouch regényé viszi képernyőre Chad Hodge, akit az NBC nem hagyott kibontakozni annak idején a The Playboy Club-nál. Most elvileg minden adott ahhoz, hogy lássuk a végeredményt. Kialakult a végcasting is, ahol Matt Dillon (Crash) mellett Melissa Leo (The Fighter), Terrence Howard (Crash), Carla Gugino (Entourage), Shannyn Sossamon (How to Make It in America), Toby Jones (Infamous), Reed Diamond (24), Tim Griffin (Prime Suspect), Charlie Tahan és Juliette Lewis.

3. Backstrom (Fox)
backstrom-trailer11

Premier: január 22.

Mély nyomot hagyott bennem. Tavaly májusban még vacilláltam azon, hogy 2015-ben hogyan fér el egy ilyen krimi-dráma a tévében, de miután megpillantottam az első ajánlóinak egyikét, teljes mértékben meggyőzött Hart Hanson. Azt se feledjük el, hogy Rainn Wilson is kell hozzá, illetve a The Office-os múltja, ahol nagyon megszerettem. Most egy olyan szerepet kapott, ami illik is hozzá. Ez alatt azt értem, hogy hanyag, de munkáját mindig ellátja. Csak azért a második helyre soroltam, mert nem eredeti ötletről van szó. Leif G. W. Persson regényét veszik alapul, aki mellesleg exec. producerként próbál hozzátenni. Első körben 13 résszel próbálkoznak. Ami biztos, hogy Rainn és a Vancouver-i helyszín nagyszerű összehangban lesz. Erről nincs kétségem; amitől viszont kicsit tartok, az a Fox és a csatorna jelenlegi elvárása. Reméljük májusban nem kell temetni.

2. Better Call Saul (AMC)

Premier: február 8.

Hatalmas kérdőjel?! Az AMC-nek már csak a The Walking Dead van ott, mint zászlóshajó, minden más mellőle kifutott. A Breaking Bad a végéig remek kritikai visszhanggal rendelkezett, így nagyon bízik a csatorna vezetősége az előzmény spinoffban. Én is! Minden adott a sikerhez, nehezen tudom kinézni belőle, hogy ezt el fogják rontani, hiszen – szinte – ugyanaz a készítőgárda áll az ötlet mögött, mint Walter-énél. Ha pedig még sem lesz igazam, akkor egy jókora hidegzuhanyban lesz részem, ahogy a vezetőségnek is, de erre az esély elég csekély.

1. Last Man on Earth (Fox)

_1399934764

Premier: március 1.

Ezt miként sikerült a Fox-nak összehoznia?! Büszkék lehetnek, hiszen a dobogót mondhatni uralják. Az pedig külön meglepetés volt számomra, amit Will Forte letett tavaly az asztalra a Last Man on Earth-szel. Ilyen elborult koncepcióval nem találkoztam. Rémlik még? Arról szól, hogy egy átlagos csávó egyedül van a Földön. Azt csinál, amit akar, hiszen – elvileg – senki sincs rajta kívül. Will nem csak a készítők, hanem a szereplők sorában is felbukkan, mint főszereplő. A csavart még az is adja, hogy Forte mellett January Jones, Kristen Schaal, Mel Rodriguez és Cleopatra Coleman is ott lesz a szereplőgárdában – és jelenleg mindenki azt találgatja, hogy ezt miként fogják összehozni, hiszen a cím már csak képletesnek tűnik ennyi tag mellett. Esetleg flashback formájában? Passzolom, de remélem kellemesen csalódom, mert ilyen elborult dologra mindenképp vevő vagyok. Ti nem?


free web stats