Krónikus reboot láz a FOX TCA Tour-ján

 
Beküldte: tess 2015 January 18, 19:20-kor a(z) Hírek témába.

Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, az idei év első (téli) TCA Tour mindfucker várományosának címét ismételten a FOX hódította el a szombati rendezvényével. Pedig cirka egy évvel ezelőtt ugyanitt az akkori csatornafőnök Kevin Reilly bitang magasra tette azt a bizonyos mércét. „RIP pilot season” és „Bypass pilot season” címekkel sorra jelentek meg a fajsúlyos cikkek, miszerint az akkori vezetőség szakítani szándékozik az addigi berendelési metódussal, kvázi a kábeles adókhoz hasonlóan (pl.: Starz ugye) pilot nélküli direkt sorozatberendeléseket pártolnák. Legalábbis a közvélemény tudatában ez maradt meg hosszútávon. Meg az, hogy Reilly ebbe a húzásába szépen belebukott, így pár hónappal később (május végén) távozni kényszerült a csatornától. Abszolút jogosan, elvégre a folyamatosan csökkenő nézettségi mutatók azóta sem változtak.

2003487_fi_1019_ct_fox_duo_05_FO.jpg

Jó példa erre a 2014-es fall season hatalmas reality zakójaként aposztrofált Utopia, de az újonc remake Gracepoint vagy a Red Band Society sem váltotta meg a világot. Ráadásul a midseason– re tervezett Hieroglyph-ot már a premier előtt kaszálni kényszerültek. Oké, a Gotham közönség kedvenc (2,49-es demo) lett igen gyorsan, míg a nemrég debütált Empire jelen állás szerint az idei szezon legnézettebb újonca (3,89-es demo). Ettől eltekintve viszont az ongoing éra majdhogynem totális lejtmenetben van. A Sleepy Hollow cirka 36%-os mínuszt hoz, a New Girl megint csak 30% fölött van, míg a Glee hattyúdala kvázi nem érdekel senkit, lévén 42,62%-ot bukott az előző év demo számaihoz képest.

És ami még hátravan? A napokon belül startoló Backstrom akár siker lehet, legalábbis a FOX nagyon szeretné, ha az lenne, lévén procedural vonalon a Bones már erősen túlkoros és mint ilyen roppant drága. Arról nem beszélve, hogy a nézettségi mutatók itt is lassan 20%-os mínuszban lesznek. Márciusban igaz érkezik pár premier, de a The Last Man on Earth erősen belterjes projektnek tűnik és így mint olyan nem valószínű, hogy mainstream kedvenc lesz. Azaz itt megint csak a koncepciót és a merészséget kell majd értékelnünk. A Weird Loners nálam ordas nagy kakukktojás, de persze kitudja, ellenben a The Following már most abszolút D.O.A. esélyes. Anno 2. évad hatalmas minőségvesztést produkált, ami a nézettségnél is éreztette hatását. A közel 30%-os esés dacára a FOX mégis bekérte a folytatást, de immáron Kevin Williamson kreatív irányítása nélkül. Na és persze ott van még a Wayward Pines, aminek tavaly nyáron adásba kellett volna már kerülnie, szóval ezzel mindent elmondtam Shyamalan tv-s debütjéről.

Tehát a bőrére eresztett expozé után bátran kijelenthetjük, ordas nagy kreatív válság van a FOX háza táján, amire szombaton sikerült egy újabb lapáttal ráfejelni. A csatornafőnöki poszton Reilly-t váltó Dana Walden – Gary Newman páros ugyanis bejelentette, esélyesnek látják, hogy a közeljövőben a csatorna ismert kult sorozatai, jelesül: a 24, a Prison Break és a The X-Files újra visszatérjenek. És nem, nem ismétlésről van szó, sokkal inkább reboot-ról! Tehát, ha úgy vesszük az új CEO páros a FOX brand újjáépítését a töltött káposzta felmelegítésében látja. Mondhatom gyalázatos!  Vagy mégsem?

fox-tca-2015-b

“We have discussed it with him. Potentially, he won’t be in this installment, we’re not sure yet. We’re not that far along but I know he supports us doing more 24. We’re not talking about continuing the show without him; we’re talking about whether there’s one installment that he’s not in.” – így Walden a bejelentés kapcsán

Az előző év egyik nagy comeback sorozata kétségkívül a 24 8. installációja volt, ami módosított formátummal (event series) és egy alcímmel (Live Another Day) felvértezve vette be a képernyőt 4 év kihagyás után. Noha a visszatérés erősen felemás kritikákat eredményezett és a nézettség sem volt a sorozat szempontjából kimagasló, mégis telitalálatnak bizonyult. Mármint nézettség szempontjából, elvégre az átlag 6,33M néző mostanság igen combos eredmény a FOX-nál. Olyannyira, hogy scripted vonalon tavaly csak az akkori fanfavorit újonc Sleepy Hollow és a Bones tudott jobb számokat produkálni. Csoda hát, hogy hirtelen vérszemet kapott a vezetőség? Ráadásul már tavaly pedzegették, hogy 2016 nyarán akár folytatódhatna a történet, akár Kiefer Sutherland azaz Jack Bauer közreműködése nélkül.

“We would love nothing more than to do another 24. That’s a constant focus for us,” így Newman a bejelentéskor

A projekt jelenleg erősen pitch fázisban létezik, de az már biztosra vehető, hogy az eddigi évadokat szállító Brian Grazer biztosan visszatér, mint ahogy az is, hogy marad a limitált sorozat jelleg. Arról viszont nem esett szó, hogy az egykori Freddy Prinze Jr. féle spin-off felé kacsingatnak  a script-ben vagy a már a Live Another Day-ben belebegtetett Yvonne Starhovski féle szálnak ágyaznának meg. Vagy egy teljesen új Bauer féle világmegváltó szálat kapunk.

fox-tca-2015-c

Ugyancsak sokkolta a bejelentésen résztvevőket, amikor Newman hivatalosan is megerősítette számolnak a közeljövőben egy esetleges The X-Files reboot-tal. Persze konkrétumok nincsenek, sokkal inkább csak az elvi kereteket feszegetik. Azaz kőkeményen megy a logisztika, hogy a készítő Chris Carter-t, illetve a kultikus szereplőpárost, David Duchovny-t és Gillian Anderson-t miként tudnák újra egy fedél alá hozni. A projektnek abból a szempontból könnyedén lehet létjogosultsága, hogy Carter már egy ideje sikertelenül házal a 3. filmes installációval, amire állítólag mind a két főszereplő már rábólintott. Ebből adódóan sokan már azt pedzegetik, hogy az esetleges folytatás a filmes franchise kibővített változata lenne. Plusz arról se feledkezzünk meg, hogy Carter az utóbbi időben igen csak ráér, sőt hovatovább egyenesen sikertelen, lévén az Amazon kvázi forgatási stádiumban kaszálta a visszatérő sorozataként aposztrofált The After-t. Casting szempontjából viszont már koránt sem olyan rózsás a helyzet. Anderson ugye hol a Hannibal, hol pedig a nemrégiben a 3. évadra bekért The Fall munkálataival van elfoglalva, míg Duchovny nemsokára az NBC színeiben tér vissza a network tv-s palettára az Aquarius-szal.

“We’ve had some conversations on X-Files and we’re hopeful that we’ll bring that back.” – így Newman a bejelentéskor

Ettől függetlenül könnyedén az év húzása lehetne egy 2016 nyarára tervezet esetleges 10. évad. Főleg, hogy kisképernyőn 2002 májusa óta nem volt erre precedens. És hát miért ne lehetne, ha már a Showtime-nak összejött egy Twin Peaks az eredeti gárda nagyjával? Arról nem beszélve, hogy a procedural sci-fi/horror kellemes átíveléssel valamilyen szinten mindig is a csatorna profiljába tartozott. Nem véletlen anno a Fringe sikere sem. Apropó, akkor siker esetén a Fringe melegíthet?

fox-tca-2015-d

Az mondjuk, még kissé korai lenne, de a jelek szerint az idén augusztusban 10 éve debütált Prison Break-re ez már koránt sem igaz.

“There’s some speculation in the press at Prison Break and we’ve made it clear at the studio that we’d bring Prison Break back at the studio. It’s the perfect event series. But at the moment, we have nothing else to report.”  – így Newman

Természetesen, ahogy a 24 és a The X-Files esetében itt is pitch fázisnál tart a dolog. Azaz megy az ötletelgetés egy event series kapcsán, valamint pedzegetik az egykori készítők és szereplők visszacsábítását. Az mondjuk külön öröm, hogy Newman kiemelte számolnak Dominic Purcell és Wentworth Miller visszatérésével, habár azt elgondolni sem tudom, minek. A 2009 májusában búcsúzó sorozatot ugyanis úgy kifacsarták, ahogy lehetett, sőt emlékeim szerint korrekt zárást is kapott. Ettől függetlenül viszont mégiscsak egy sikeres franchise volt, ráadásul ez is házon belül készült és mint ilyenre most nagy szüksége van a vezetőségnek. Kérdés, mindebből mikor lesz valami, ha esetleg lesz. És hogy nekünk nézőknek minderre van e szükségünk? Eddig is úgy gondoltam, Fincher 2016-os visszatérése vízválasztó lesz a tematikát illetően, de kezdem azt hinni ez most hatványozottan igaz a közeljövőre nézve.


free web stats