Full Circle – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 February 9, 20:48-kor a(z) Full Circle,Pilot témába.

Megragadtam az alkalmat, és elővettem a Full Circle-t, ha már a délelőtti előzeteseknél szóba hoztam a második széria érkezését. Ha emlékeim a helyén vannak, akkor a DirecTV első sajátgyártású sorozatát köszönthetjük személyében. 2013 őszét írjuk, ekkor startolt el a nyitóévadja, mely után egy bő 10 hónapos hiátus következett, hogy aztán a 2. évad is zöld utat kaphasson. Eddig elkerültük egymást, viszont arra alapozva, hogy mennyire jók az „első saját produkciók” (élőpélda a WEtv-s The Divide) a különféle csatornáknál lelkesen vágtam bele a fura alapkoncepciójába. Végeredmény az 5. részt követően egy rövid „pause” gomb megnyomás lett, mert mégis csak kellene pár szót írni a nyitányról, illetve arról, miért is tartom ennyire furának és egyben megfogósnak.

DIRECTV_s_Full_Circle_-_Behind_The_Scenes_-_Set_Tour-123

Akik utálják az átívelő történettel rendelkező ötleteket, azok a Full Circle-t ki is lőhetik nyomban. Az a harci helyzet, hogy minden epizódban kapunk egy minisztorit, viszont ahhoz, hogy összeálljon a végkép meg kell az összest lesnünk. Minden részben csepegtetnek némi apró történést, de tippre az utolsó részig nem fog összeállni, mégis mire kellett volna odafigyelnünk. A néző rá van kényszerítve az apró tények megjegyzésére, amiket gyűjtjük csak a zsákba, aztán a végén mindet kiöntjük és a felesleg kihajításával megkapjuk a kerekegész történetünket.

Az alapkoncepció rémegyszerű. Minden epizódban két főszereplő került előtérbe egy étteremben, ahol megbeszélik a múltat vagy éppen a jövőt. A főkarakterek mellett feltűnnek mellékek is, akiket kezelhetünk visszatérőként, ilyen például: a pincér vagy a pincérnő. A részek láncot alkotnak. Egyedül a pilotban új mindenki, majd pedig a folytatásban mindig az előző rész új szereplője tűnik fel, mint régi és kap egy másik új beszélgetőpartnert. (Segítek: 1×01-ben adott: „A” és „B”, 1×02-ben: „B” megkapja „C”-t, míg az 1×03-ban „C” mellé társul „D”…) Ez két okból nagyon ötletes megvalósítás: (1) Mindig behoznak egy új szereplőt, akiről fogalmunk sincs, ki éppen vagy. (2) Az újdonság erejével azon kezd el kattogni az ember agya, miként kapcsolódik be a főtémába, és ott milyen helyet akarnak vele kitöltetni.

130830mag-FullCircle1

A megvalósítás pofonegyszerű lett. Epizódok alatt maximum két helyszínt látunk, de olykor eggyel levezénylik. Kb. 4-5 kameraállással dolgoznak az operatőrök, illetve max. 8-10 darab statisztával. A fókusz minden esetben a két beszélgetőfélre helyeződik. Fényképezés szempontjából se láttam buktatókat, hiszen jól beállított kamerákkal próbálják átadni az sztori velejét.

Talán amit kicsit furcsának tartottam, az a túlzott monotonitás. Jól látták meg, hogy 40 perces felállásban halott lenne az ötlet. 22 percekkel operálnak. Már néha kínos az a szóváltás, amit éppen hallgatunk, mert várjuk a végét, kicsit erőltetett szagúnak érzem a többségét; kicsavartnak, mint ha ott kellene lennie a másik félnek kényszerből. A legjobb élőpélda a pilotban és az 1×04-ben érződik. Előbbinél a szerető és a feleség ülnek asztalhoz, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba és mindenki tisztán láthassa a jövőjét. Kínos a férfi hangjának felemelkedése, már-már frusztrálja a nézőt az egész szituáció. Ugyanezt éreztem az 1×04-ben, ahol egy fekete fiatal csaj beszél egy csávóval, aki valószínűleg előidézte a testvérének a halálát. (Nyugi, ködösítésemből semmire se derül fény, ha nem tartasz ott.)

Akinek tetszik a sötétben való tapogatózás, az rátalált a kedvenc kábeles sorozatára. Itt megkapjuk. Lepergett előttem 5 epizód, de nem a főszereplők mozgatták a rugót, hanem a történet. Érdekel, hogy ebből mit akarnak összerakni. Ez már megint mazochizmus! Sajnálom, de szinte biztos vagyok abban, hogy az utolsó percekből derül majd ki, hogy a tavalyelőtti idény egyik kiemelkedő kábeles produkcióját láttam-e vagy csak az időmet pazaroltam?!

920x920

Az is hozzátesz a „sikeréhez”, hogy viszonylag jó főszereplőket sikerült becastingolniuk. Minka Kelly-be már az első percektől beleszerelmesedtem. Egyszerűen odaszegezte a figyelmem a képernyőre. Az elmúlt 5 rész alatt a legerősebb karaktert David Boreanaz szállította, aki Jace-t alakítja. Szeret a nőkkel játszadozni, szeret fogadásokat kötni legjobb haverjával, Stanley-vel (Julian McMahon). Nagyon mocskos a szája, oly annyira, hogy már engem is zavart. Pofán töröltem volna legszívesebben. Keke Palmer által megformált Chan’dra-ról elég annyit tudni, hogy aposztróf van a nevében és ezt sérelmezi, mármint azt, ha valaki megjegyzi. Komolyan, ennyi ragadt meg karakteréből két epizódot követően.

Inkább a negatívumok vannak többségében, mint a pozitívumok, de tényleg érdekel, hogy miként fogja az 1×10-es rész egyberántani a történetet. Külön pacsi azért, mert kapott rendes főcímet, nem is rövidet. A címválasztásért egy másik piros pontot osztanék ki, ami igazából a sorozat szépségéhez ad némi pluszt, nem pedig a minőséghez. Olyan semmilyen egyelőre, monoton. Úgy érzem, nem azért nézem, mert jó; hanem mert idegesít a fura szerkezete. És az ilyen produkciók tudják a legnagyobb meglepetéseket szállítani. Láttam már jó néhány példát hasonlóra. Muszáj lesz megbarátkoznom vele, amúgy is mindjárt a végére érek.

This entry has a rating of 2

free web stats