A konyha ördöge – Kezdett a reality

 
Beküldte: Kanyecc 2015 March 5, 1:48-kor a(z) Pilot,reality témába.

A Tv2 megpróbálkozott egy hazai Kitchen Nightmares-szel, mert ilyen reality nincs jelenleg a magyar piacon. Az ötlet alapvetően csillagos 5-öst ér, hiszen tetszik az, hogy nem a tehetségkutatókra fókuszál az összes tévécsatorna kínálata. Próbálnak vérfrissítéssel operálni, olyan műsorokat elénk tárni, ami más országokban több évados múltra tekint vissza. Nyilván kell hozzá egy olyan karakter, aki bevonzza a nézőket a szobába, a képernyők elé. Ő nem más, mint Bereznay Tamás volna – legalábbis a Tv2 öt választotta a nemes feladatra, hogy formálja meg a magyar Gordon Ramsay-t, aki kíméletlen, ám jó szándék vezérelt.

10845678_856311467759276_3063256030715277839_o

Az alapkoncepció pofonegyszerű. Epizodikus történettel operálnak. Séfünk minden adásban ellátogat egy – a csőd szélére sodródott – étterembe, ahol a problémák detektálását követően egyből megoldásokat javasol arra, miként tudnák a profitot és a színvonalat tovább növelni.

Nyilván megvásárolt licencről beszélhetünk. A műsorkeretén nem igazán lehet változtatni. Bereznay a(z epizód)kezdéskor ellátogat – ismeretlenül – a kiszemelt étterembe, ahol kikéri a menüjét. Ezt követően feltérképezi azokat a problémákat, amiket a társaságában jelenlévő vendég is tapasztalhatnak. Mindezt a tulajnak felvázolja, némileg a helyet átszabják, a konyhát megreformálják, végül pedig újult erővel kinyitnak, és elvileg egy sikeresebb vállalkozás veszi kezdetét. Ha a papírformát akarjuk követni, akkor valami ilyesmit képzeljünk el, de nyilván ez túl szép lenne, illetve egyszerű. (Egyébként még tavaly vagy még régebben olvastam egy cikket, hogy nem minden étterem élt hosszú életet a brit Kitchan Nightmares által megreformált módszerrel. Volt amelyik a csődöt nem tudta elkerülni, 2 hónappal később bezárt.)

Mielőtt még rátérnék a keményebb boncolgatásra, azt azért megemlíteném, hogy tess-sel egy időben TVPaprika-függők voltunk. Nap mint nap néztük az ilyen és ehhez hasonló formátumokat, így mondhatni hozzáértően ültem le A konyha ördöge elé. Mind Gordon Ramsay, mind Jamie Oliver személyes kedvencem a gasztroreality-k világában. Mindkét személy olyan berántós egyéniség, akikkel nem csak a műfaj virágzott fel, hanem a nézők kedvét is meghozták az ilyesfajta műsorokhoz. Ez ritka, de a briteknél sorra jönnek ki az újabb spinffok, hasonmás műsorok. Idehaza kiaknázatlan, így a kísérletezés teljesen okos húzás.

A.Konyha.Ordoge.S01E01.WEBRip.Xvid.HUN-AFTER.avi_000383680

Amit éreztem A konyha ördögénél, hogy túlságosan erőltetés szagú. Nyilván hatni akartak a nézőkre, kicsit éljék bele magukat az adott család összeomlás közeli helyzetébe, amit szántalan drámai szituációval és műbalhés párbeszédekkel próbáltak megteremteni, de inkább már-már cikinek éreztem az egész erőlködést, mint sem komolynak. Bereznay Tamással abszolút nincs probléma. Beleillik a szerepébe. A gyengepontokat a rendezésnél látom, ugyanis nagyon adja magát a megrendezett jelenet. Ha pedig tényleg valós, amit netalántán elénk tárnak, akkor ez a legrosszabb kivitelezés a világon, amit összehoztak hasonló alműfajban.

Amatőrök mindenhol! – Ezzel tudnám jellemezni a műsor egyes részeit. Nyilván a fentebb említett megrendezettség kell, nem mellőzhet, mert ha spontán jönnek a tények, akkor kapjuk azokat a jeleneteket, amikor az étterem felújító kivitelező nőci próbál okosakat hozzátenni Tamás kérdését megválaszolva, de ez kevésbé jön össze. A másik pedig, mi értelme van festékes zártfedelű doboz mutogatásának, aminél nem derül ki, hogy milyen szín rejt magában? Sorolhatnék még sok aprócska hibát. Ez olyan, mint a Bereznay kritizálása az étterem részéről. Ha a rendezők megnéztek volna 100 Kitchen Nightmares epizódot biztosan tudnák, mikre ügyeljenek, hogyan tegyék drámaivá az amúgy szimpla történéseket.

Kár, hogy kulisszás titkokat nem árulnak el a nézőknek. Ami kilométerről leszűrhető, hogy már az étterembe való séflátogatás is feltűnő mindenkinek. Rejtett kamerával, suttogva vagy mitudomén hogyan kellett volna felvenni az első ételkikérő jelenetet, nem pedig úgy, ahogy azt tették valójában. (Eleve két vendég is belenéz a kamerába.) A másik „agyamat eldobom” rész az volt, amikor 3 héttel később visszamentek a megreformált Panzióba. Hát az tuti nem telt el ennyi idő, már csak abból építkezve, hogy ugyanolyan szépen süt a nap, mint amikor elsőre ott járt.

A.Konyha.Ordoge.S01E01.WEBRip.Xvid.HUN-AFTER.avi_001029880

No, ne kukacoskodjunk. Kapunk tányértörést, sírva fakadást, reménytelen tulajt, illetve sok kamerába néző vendéget. Az izgalom fokozására pedig bedobják az ilyen műfajnak a legklisésebb húzását, miszerint „vasárnapra ki kell nyitnunk”, mert jönnek a fontos vendégek. Oké. Arra jó A konyha ördöge, hogy az emberben reményt keltsen: van még olyan műsor a tévében, aki bajbajutottakon szeretne segíteni.

A sok negatívum ellenére azért akadnak pozitívumok: 1) Bereznay Tamás tökéletes választásnak tűnik a szerepre. Kellően odamondja a magáért, próbálja felvenni a magyar Gordon Ramsay szerepét. Mindenkinek a helyes útra irányít. 2) A Tv2 merész, mert próbál valami újat mutatni a reality műfajában. Teljesen jogosan, hiszen nem csak a TVPaprikán vannak jelen ezek a műsorok, hanem a Viasatnál is, illetve egyes nézőket – legalábbis azokat, akik a konyhát bújják szabad óráikban – a nézésére tudnak ösztönözni. Szerkezetileg (és ez alatt inkább a rendezést érteném) nagyon hasonló a Családi titkok című sorozatukra, ami totálisan megrendezett, rémgagyi és műhatású. Szerencsére csak idébb-odább éreztem ennek.

Kell legalább egy komplett évad, hogy ráérezzenek az arányokra, beállítsák a készítők miből kell több, miből kevesebb. Szerintem nézhető, de az eredeti alapoktól fényévekre van. De ezt a Tv2-nél is tudják szerintem!

Utószó: a narráció, valamint város- és család bemutatás hatalmas pirospontot érdemel.

This entry has a rating of 1.5

free web stats