A Vágók szerint 2015-ben

 
Beküldte: Kanyecc 2015 March 22, 16:47-kor a(z) díjátadók témába.

Ha a listám nem csal, akkor már csak két szakszervezetnek az éves díjkiosztójával vagyok adós. Az egyik a producereké, a másik a vágóké. Utóbbival kezdeném, az ACE Eddie Awards-szel, avagy hosszabb nevén: az American Cinema Editors Eddie Awards-szel. Egyes oldalak a szerkesztők céhének is becézgetik, de istenigazából mindkettő lefedi a valóságot. Nálunk maradnak a vágók. 65. alkalommal osztották ki az elismeréseiket 2015-ben. (A lényege ugyanaz, mint mindegyik szakszervezetes kiosztónál, azaz a szakmaibeli tagok döntenek a befutottakról.)

Természetesen itt is a filmes részleg keveredik a sorozatossal, így akiket a „másik oldal” érdekel, azok másfelé keresgéljenek. A jelöltekről még az év elején számoltunk be. Nem dolgoznak sok kategóriával, de azért jól elhatárolják egymástól a különféle részlegeket, mint pl.: a reklámmentes kábeles adókat a rendesektől.

Szeretem az ilyen díjátadókat, mint amilyen a vágóké, mert eléggé szorosnak tűnő listát hoznak össze, ahol jóslásokba bocsátkozni elé nehézkes. Ott van pl.: a „legjobb reklámmentes sorozat” kategóriájánál a True Detective és a House of Cards, mely közül mindkettő megérdemelné a díjat. Vagy a komédiák körében a Transparent, amiről az elmúlt hónapokban nagyon sok pozitív hangvételű kritikát olvastam. A „legjobb dráma” se egy egyszerű mutatvány, hiszen a The Good Wife tűnhet a legjobbnak, esetleg a Sherlock.

Lényeg a lényeg, hogy szorosak a kategóriák, ami növeli a díj értékét házon belül. Az előző évek befutottjait és indulóit ezen a gyűjtőlinken érhetitek el, az idei győztesek kiléte pedig a tovább mögé lett dugva.

LEGJOBB DRÁMA:

Sherlock – 3×03 – “His Last Vow
Yan Miles

LEGJOBB REKLÁMMENTES SOROZAT:

True Detective – 1×04 – “Who Goes There
Affonso Goncalves

LEGJOBB KOMÉDIA:

Veep – 3×07 – “Special Relationship
Anthony Boys

LEGJOBB MINISOROZAT / TÉVÉFILM:

The Normal Heart
Adam Penn

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM:

The Roosevelts: An Intimate History – 1×03 – “Episode 3
Erik Ewers

LEGJOBB NEM-SZKRIPTELT SOROZAT:

Anthony Bourdain: Parts Unknown – 4×06 – “Iran
Hunter Gross


free web stats