State of Affairs – Ez volt az 1. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 March 26, 22:36-kor a(z) State of Affairs témába.

Az elmúlt években leszoktam az epizodikus krimikről. (Holott 5-7 évvel ezelőtt a CSI-franchice-t és a Criminal Minds-t mennyire szerettem!) Amerikában ezzel szemben töretlen sikerként hódít a műfaj, hiszen nem kell mindegyik részt látni, hogy 40 percnyi kikapcsolódásban legyen részünk. Az NBC a State of Affairs-nél bedobott a mélyvízbe, mivel se Katherine Heigl, se Alfre Woodard nem tartozik a kedvenc színésznőim közé. A kezdet se lett olyan erős, hogy berántson, mégis maradtam a végéig, amolyan gyors darálás formájában eljutottam a sorozatzáróig. Nyíltan kijelenthető tény, hiszen a nézettsége abszolút adná a döntést. Ettől függetlenül az írók le is zárták az átívelő történetet, illetve hagytak pár megválaszolatlan kérdést.

State.of.Affairs.S01E09.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_000443944

Ne rohanjak már ennyire előre! A kezdetnél tartottam, azaz a pilotnál, ahol bemutatásra került az alapötlet. Ha még valakinek nem lenne világos, akkor a State of Affairs arról szólna, hogy az elnökasszonynak van egy csoportja, akik az éjszakaleple alatt összerakják, milyen fenyegetettséggel állnak szemben, mire menjen az aznapi fókusz. Mondhatni, felvázolják a válsághelyzeteket, amiket az éppen aktuális megoldásokkal elvarrnak. Ez adja meg a részek epizodikusságát. Az epizódok végére lezárulnak a történések, mindenki tiszta fejjel mehet tovább, egy újabb képzeletbeli trófeát tehetnek ki a polcra elismerés gyanánt.

Ez alapesetben aligha volna izgalmas. A készítők is hamar rádöbbentek. A történetet egy átívelő szállal próbálják fokozni, amit kiragadnak az évad második felében fősztorinak, és hozzákapcsolják a heti részek gyors levezetését. Ez volt az a húzás, mely után eldöntöttem, hogy nyitott vagyok a 13 epizód történésére. Az elején a főhősünk rejtélyes üzeneteket kap a múltjára kihegyezve, ami elindít egyfajta lavinát és természetesen rákapcsoltatja az átívelésre is a történetét. Nyilván a piszkos CIA-s küldetések adják meg az ízét az egésznek, illetve egy homályos emlékkép, amelyben főhősnőnk és az elnökasszony fia kerül egy snitt alá, amikor is utóbbi meghal, de vajon ki által? – ez egy darabig lebegni fog a fejünk felett.

State.of.Affairs.S01E10.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002402486

A készítőgárda kétségtelenül arra játszott, hogy a nőkre hegyezze a fókuszt. Két alfanősténnyel találkozhattunk, akik közösen irányítják Amerikát. Fura ezt így leírva olvasni, de tényleg ez történik. Az egyik, mint azt már fentebb is jeleztem, Katherine Heigl lett, akinek kimondottan jól állt a válsághelyzetet orvosló koordinátori szerepkör. Ő az elnök elsőszámú jelentője – mármint az őt alakító karakter, aki CIA-s analizálóként tűnik fel. Lényegében, felméri a válsághelyzetet, amit a főgóré elé tálal kész döntéssel, akinek csak rá kell bólintania a „megmozdulásokra”. (Heigl abszolút semleges színésznő számomra. Se a Grey’s Anatomy-nál, se a korábbi munkáival nem tudott megnyerni magának, azonban az, amit itt alakít az végre számomra hiteles. Hogy miért, arra lentebb kitérek.) A másik Alfre Woodard, aki tipikus USA vezetőt formál meg. Természetesen fekete elnökasszony kell a trónra, mint ha ezen már sehol se lehetne változtatni. Karakterére leginkább a klisé a jellemző, hiszen ugyanazt láttam szerepében vissza, mint az összes hasonszőrű elnöknél: azaz ritkán hoz döntést magától, általában kollégáira támaszkodik, amikor viszont hoz, akkor nem az épeszűség, hanem a bosszúvágy irányítja.

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az évadban kiragadott átívelőszál egy bizonyos Hakam Sheikh-re épül, aki terrorcselekmények kibontakozását készíti elől a távolkeletről amerikai földön. A csavart már megtartanám azoknak, akik kicsit hisznek a történetében, illetve hogy megér 13×45 percet a megmozdulás. Istenigazából megérdemel, bár az utolsó epizódot sehova se tudtam tenni. 12. rész végén kellett volna a francba elvágni a zsinórt, had rágódjon mindenki a történésekben.

State.of.Affairs.S01E12.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_001706290

A State of Affairs rávilágított egy fontos tényre, ami mostanság meghatározza a sorozatnézési szokásaimat: rákattantam az irakiakra épülő merénylettervelős krimikre. Nem is értem, miért van talonba téve a Homeland, ami megadná azt, amire vágyom. Helyette pazarlom az időm az Agent of Carter-re, illetve a kicsit másabb témákat érintő The Americans-re – na jó, utóbbit visszaszívom, mert kifejezetten tetszik az alvóügynökös megoldás. Tehát aki kicsit olyan történetet akar kapni, mint a Homeland-é, csak network-re ágyazva az bátran induljon neki a darálásának.

Nem túlzottan lőttek félre a karaktereknél az írók. Egy darabig próbálták erőltetni a munkahelyi románcot, aztán rádöbbentek: jobb ha még csirájában fojtják el. Sok okos döntésre figyeltem fel a daráláskor. Egy másik, hogy értelmesen állnak elő a flashback-ekkel, amiket főhőseink múltjára irányítanak, amikor még Iránban és máshol voltak megfigyelőként letelepülve. (Mindezt csak egy bizonyos pontig kapjuk, utána abbahagyják.) Aztán egy újabb pozitív húzásként éltem meg a Krieg-csoport megszülettetését, valamint az összeesküvésnek az aprócska részleteinek kibontását, amik a múltra fókuszálnak. – Oké, ez most oly annyira ködösítve lett leírva, hogy mindenbizonnyal egy árva szavamat se érti az, aki nem jutott el a 8-10. részig, viszont ezek az apróságok teszik a SoA-t átlagon felülivé. Egy olyan sorozattá, amit egyszer érdemes megnézni.

State.of.Affairs.S01E13.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002026527

Teljesen fogyasztható az évad. Jól játszadoznak a helyszínekkel. Amit talán felhoznék negatívumként, hogy kevés nagytotállal rukkoltak elő, pedig voltak sivatagi jelenetek, amikor simán megejthettek volna. Nyilván mindegyik elég szép CGI-os megrendezésnek tudható be, amivel nehéz ilyesmit kivitelezni, mármint egy kriminél ez annyira nem mérvadó, de sérelmezhető. Az utolsó részt szintén sérelmezném, viszont itt szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a széria átívelő története az utolsó percben lezárul, tehát ha valaki attól félne, hogy az NBC nem rendeli be, és nem kap kerek sztorit, az ne féljen, mert kapott. Teljesen jót, mármint elfogadhatót, mert mint azt írtam is, le kellett volna az 1×12-esnél zárni.

Természetesen nyitva hagyták az ajtót a folytatásnak, de csak résznyire, hiszen a CIA-n belül is történtek dolgok, valamint az emlegetett Krieg-csoportnál se lett minden elvarrva. Felőlem jöhetne, mert megbarátkoztam Katherine Heigl-lel. Ez a szerep teljesen jól állt neki. Végre egy hozzáillő. Csak ajánlani tudom egy gyorsdarálásra.

This entry has a rating of 3

free web stats