CSI: Cyber – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: tess 2015 March 31, 22:21-kor a(z) CSI: Cyber,Pilot témába.

Vagy ha jobban tetszik CSI: Washington D.C; habár a városneves spin-off tematika jelen esetben némileg ódivatúnak tűnhet, elvégre mind a Miami-i, mind a New York-i elágazás már egy ideje csak a fanatikus rajongók emlékében él. Ettől függetlenül persze ki ne lenne kíváncsi egy újabb önkényesen kiragadott The Who slágerre, amint felvezeti a nyomokban modernizált, de legalábbis leporolt adrenalinnal átitatott népbutítást, amit idestova a 16 éve krimiként aposztrofál a CBS? Igen, egy forintot nem tettetünk volna rá (főleg nem a két spin-off módszeres kiégetése után), hogy az egykoron szebb napokat látott CSI franchise a végén megembereli magát és egy újabb, a modern kor szellemiségét talán jobban kiszolgáló spin-off próbálkozással gazdagodik. Jelentem, a kreatív hanyatlás eme fertője megérkezett!

My name is Avery Ryan. I was a victim of cyber crime. Like you, I posted on social media checked my bank account balance online even kept the confidential files of my psychological practice on my computer. Then I was hacked, and as a result, one of my patients was murdered. My investigation into her death led me to the FBI, where I joined a team of cyber experts to wage a war against a new breed of criminal hiding on the Deep Web… infiltrating our daily lives in ways we never imagined… faceless… nameless… lurking inside our devices, just a keystroke away.

Hmm… cyber bűnözés, mint lehetséges mentsvár? Röhögsz, de alapjába véve nem a legrosszabb plot, ami mostanság a krimi zsáner dogmatikus mantráit hivatott valamelyest megreformálni. Kb. ugyanazt az alternatívát vizionálja, mint bő 16 éve az anyasorozat látványorgiája és adrenalin fröccse tette a procedurális érával. Csakhogy az írok jelen esetben sokkal korábban kivéreztették a formulát, mint a nagy elődök. Jelesül a cyber világot kb. azon a letisztult funkcionális analfabéta szinten hagyták, mint ahol a 2000-es évek derekán stagnált. Éppen ezért kvázi a „kíber divízió” majdhogynem létjogosultságát vesztette. A script eredendően semmi újat nem nyújt. Ugyanazoktól a nevetséges túlkapásoktól fuldoklik, mint akármelyik elődje. Ostoba, bosszantóan túlhúzott ugyanakkor legalább ennyire szájbarágós. Ráadásul a technológiai tónusa is alaposan visszamaradott és nyomokban teátrális.  Tipikus 1×1 alapú matekpélda, ami lassan a nagyinak is evidens. Azaz a készítők újfent a hiányosságok kendőzetlen tálalására és persze a népbutításra használják leginkább a vizuális tálalást. Az egyedüli újdonság talán csak a profilozós kikacsintás lehet, noha ezt a panelt is ezerszer láttuk már. Szerencsére itt olyan nagy elődöktől nyúltak, mint a Lie to Me mikró rezdülései vagy a Criminal Minds csoportba rendezős szűrései.

csi-cyber-pilot

Casting téren noha korrekt végeredményt kapunk, azért maradéktalanul itt sem lehetünk elégedettek. Patricia Arquette rutinosan hozza a végtelenül kimért és precíz górét, de a szimpátiától és a hitelességtől legalább ilyen távol áll. James Van Der Beek noha üdítő kitérőt tett (végre nem Dawson vagy indie komika) azért a színészi kvalitásait bőven otthon hagyta, főleg hogy a hitelesség az ő számlájára sem írható. A kvázi mellékszereplőként funkcionáló geek hármas bájos, az interakciók is valamelyest klappolnak, ráadásul pár rész után már el is kezdték mélyíteni a háttér történetüket, szóval nem kell leírni őket, még ha totálisan sztereotip árban is utaznak.

És a végeredmény? Első blikkre egy technokrata giccsparádé szuper drága jövőképpel, amit megint csak egy megfáradt krimi ponyvára alkalmaztak. A franchise egykori badass jellege, de legalábbis a guilty pleasure vonala majdhogynem teljesen eltűnt, így jobbára csak rutinszerű iparos munkaként lehet aposztrofálni, ami vagy beránt egy könnyed matinéra vagy örökre eltaszít.

This entry has a rating of 1.5

free web stats