A konyhafőnök – 2. évad beszippantó ereje

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 1, 18:07-kor a(z) reality témába.

Szeretek csalódást okozni magamnak. A Konyhafőnök első évadjához nem volt szerencsém, a másodikhoz pedig úgy álltam, hogy mit akar az RTL Klub heti 5 résszel kezdeni? Amerikában is a MasterChef-nél maximum 2 epizóddal operálnak, és ha a nézettséget veszem alapul, akkor az is bőven elég arra, hogy a kellő tömeget megmozgassa. Ehhez képest a magyar tévécsatorna a hétköznap estéinket ki szeretné vele tölteni. Első hallásra kicsit abszurd mindez, de amit kaptunk az eddigi 3 hét alatt az meggyőzött.

A.konyhafonok.S02E05.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_002733920

Talán nem hangsúlyoztam még elégszer, de nyitott vagyok a gasztroműsorokra. Amikor tehetem a TVPaprikát nézem, ha nincs kedvem komoly sorozatdarálásba kezdeni, akkor pedig benyomom valamelyik Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver műsort, amiből egy huzamra több epizódot le is nyomok. 2 hete kezdtem bele A konyhafőnökbe, miután leadásra került az első hét eseményei. Pont szombat volt, éjjel, úgy voltam vele, hogy lefekvés mellé elfér, majd jól bealszom rajta. Helyette hajnalig elhúzódó darálás lett, amire még magam se számítottam. A show csak úgy a semmiből beszippantott.

Azóta lement az első 3 hét, és 12 középdöntős neve már ismerté vált. Jövő héten érkeznek az újabb szereplők, de ne rohanjak előre. Nézzük meg, miként épül fel a heti adásszerkezet:

  • Hétfőn érkezik az új csapat. 6 új arc mutatkozik be, aki próbálja meggyőzni a zsűrit arról, hogy ő a legalkalmasabb a konyhafőnöki pozícióra, valamint a 10 millió forintra. Kezdésként a versenyzőknek a kedvenc ételüket kell elkészíteniük, amire általában 60 percük van. Ezzel kell lenyűgözni a kritikus szemeket, akik állagra, színekre, kompozíciókra, illatokra és ízekre is fókuszálnák, tehát a végeredménynek minél meggyőzőbbnek kell lennie.
  • A héten adott egy olyan adás, amikor a séf úr egy különleges ételét kell reprezentálni, avagy lemásolni, mind ízre, állagra, összre. (Ez azért nehéz, mert csak egy versenyző kapja meg azt a lehetőséget – aki előnyt szerzett az előző feladatával –, hogy végig nézhesse az elkészítését. A többiek csak kóstolással és tálmegfigyeléssel rakhatják össze.)
  • A hétközepére ütemezték a legötletesebb húzást, amikor a hat szereplőt párokba rakják és csapatban kell elkészíteniük a különböző ételfogásokat. Természetesen az őrök probléma mindegyik ilyen típusú adásban fellelhető, ami pedig az engedetlenség. Mindenki irányító akar lenni, kevesen szeretnek társuknak alárendelt szerepében feltűnni, holott ezzel megkönnyítenék az étel elkészítését. (De hát egy konyhafőnöknek az a feladata, hogy összefogja a csapatot. Ez azonban kevés alkalomban mutatkozik meg.)
  • A hét második felében mindig érkezik egy különleges vendég, akinek az ételét reprezentálni kell. Ugyanaz a felállás, mint a séf verziónál, csak a felállás kicsit extrémebb, mert olykor olyan ételek készülnek, amik előtt az egyszerű főzős átlag polgár csak pislog.
  • Végezetül pedig, pénteken már jön a középdöntőbe kerülés, amikor már csak 5 versenyző csap össze, melyből három kerül továbbjutásra.

A.konyhafonok.S02E05.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_000627960

Kicsit ló futtában írtam le a történéseket, ezért még egy pár részlet. Minden adás végén távozik egy versenyző, akit a következő adásban pótolnak egy újjal – leszámítva a hétköznap végit, amikor már csak 5-en csapnak össze. Egy műsoron belül legalább kétszer kerülnek megmérettetésre a versenyzők. Az első étel elkészültével valaki védettséget vagy előnyt szerezhet. (Védettség az az állapot, amikor nem kell a második főzésben részt venni, hanem automatikusan továbbjut a következő napra. Előny alatt pedig azt, amikor megfigyelheti a főzés folyamatát vagy egyik riválisának munkáját megnehezítheti valamilyen úton-módon.) Az részek végén pedig a leggyengébbek összecsapnak egy rövid gyors étel elkészítésével, akik közül a jobb marad, a rossz megy.

Nagyjából így épül fel egy hétnyi Konyhafőnökség. A nézők szórakoztatásáért az adott étel elkészítésére meghatározott idő a felelős. Furán hangozhat ez így, de mindenesetben úgy éltem meg a kitűzött időintervallumot, mint ha kényszerhelyzetbe kerülnének a játékosok. (Mert abba is kerülnek!) Jó húzás ez, hiszen a vágóknak egyszerűbb a feladata az „izgalmas” állapot helyzetének kihangsúlyozására. Az eseményeket, a látottakat egy narrátorral hozzák közelebb a nézőkhöz, hiszen hiába látjuk a folyamatot, ha nem érezzük a szagokat, nincs kritikai alapunk az adott ételhez.

Az 55 perces epizódok kvázi hamar eltelnek. A három zsűritag nagyforma. Vajda Pierre a legérdekesebb arc a csapatban, mert alig tesz hozzá valamit a show-hoz. Ott van, olykor kóstol egyet. Mond valami lesújtó kritikát, és jöhet a következő képkocka. A három hét alatt nem főzött, nem tett olyat, amivel megmagyarázná a jelenlétét a zsűri sorban. Fürdős Zé abszolút szórakoztató arc. Nem csak azért, mert visszafogott ételkritikákkal próbálja egyengetni a versenyzőket, hanem mert furábbnál furább arc és kézmozdulatai vannak. A lentebb olvasható bemondásán is folyamatosan elmosolyodom, amihez egy abszolút berögzült kézmozdulat is társul. A legjobb választás a séfre esett, mert Bernáth József azt hozza, amit megkövetel tőle a műsor, valamint a néző. Ritkán pozitív kritikája, így amikor egy ilyet kap az egyik versenyző, az nagy tekintélyt von maga után. Láthatjuk többször is főzni, amit pedig ez idő alatt véghez visz az maga a show – szerintem.

„(…) az óra pedig elindul… MOST!”

A.Konyhafonok.S02E12.HDTV.x264.HUN-bH.mkv_002140400

A Konyhafőnök próbálja lemásolni az amerikai és franchise-ban lévő társait. Nincs ezzel semmi baj. A legjobb a műsorban, hogy nem akar több lenni, helyette próbál inkább magyarosnak tűnni. A casting is eléggé széleskörű. Tapasztalt konyhában tevékenykedőtől kezdve a fiatalosig mindent kapunk. Én már csak egy olyan versenyző érkezését várnám, aki kellő merészséget visz az ételeiben, ami nem véletlenül egy rizottó elkészítésében jelenne meg – hiszen ezt az ételt még a show történelmében senkinek sem sikerült tökéletesre készítenie, vagy ha igen, akkor a séfek jól eltitkolták mindezt.

A történetet próbálják minicsavarokkal üdíteni. Ezt néha az élet írja, néha pedig a készítőgárda. Történik ugyanis egy olyan húzás, hogy az előző évad egyik feladottja (vagy egyetlen feladottja?) visszatér új esélyt kapván. Ezen kívül lesz olyan nap is, amikor az egyik versenyző stresszes állapotára hivatkozva hagyja ott a versenyt.

Összességében korrekt A Konyhafőnök. Szállítja azt a szórakoztatást, amit megigényelek. A fene se gondolta volna, hogy nem fog zavarni a heti 5 epizód. Teljesen jó, lehetne heti 7-be is tolni. Elnézném jó ideig. Hamarosan jön a középdöntő. Valószínűleg akkor is írni fogok róla, de a finálé után minden bizonnyal. Aki szereti a gasztro műsorokat, azok nyugodtan vágjanak bele, mert könnyedén rákaphatnak. Kellően minőségi, helye van az ilyennek az országos adókon.

This entry has a rating of 4

free web stats