Star Wars Rebels – 1. évad

 
Beküldte: tess 2015 May 5, 17:27-kor a(z) 2014/15 témába.

Bevallom, elég felemás véleménnyel vagyok az ismert geek franchise-ok animációs kikacsintásairól. Félreértés ne essék, akad számos remek ellenpólus (Marvel vagy DC-s univerzum), de az összkép mégis csak a könnyedén felejthető kategória (Godzilla, Starship Troopers, Men in Black) felé tendál. És igen, a nagy csinnadrattával beharangozott Star Wars Clone Wars is utóbbi szekciót erősbítette. Éppen ezért meglehetősen szkeptikusan fogadtam a hírt, miszerint pár lelkes nerd animátor és hithű SW fanatikus keze alatt a Disney újfent nekifutna a lehetetlennek és egy kurrens, a franchise univerzumába szervesen illeszkedő animációs sorozattal szeretné megörvendeztetni a jónépet. Az erő legyen velük, gondoltam. Meglepetésre velük is volt.

Na persze szigorúan csak nyomokban, lévén a Star Wars univerzum folyvást újratermelődő blődségeitől ezúttal sem tekinthetünk el. Habár, egyre jobban kezdem azt hinni, ez csak a generációs érdekellentétek miatt van így. Ettől függetlenül a dramaturg továbbra is rettenetesen blőd, míg a scriptben és az univerzumban rejlő potenciál időről időre megbotlik. Kivált kép igaz ez a szezon első felére, ami laza epizodikus kikacsintások kuszasága volt, amit jobb híján tényleg csak az erő és a lelkesedés tartott össze. A finom utalások, kikacsintások persze sorra záporoztak, de valljuk be 2015-ben ez kurva kevés. És igen, a sci-fi – western műfaji attitűdöt (Cowboy Bebop, Firefly) meg már annyiszor ellőtték a kreatívok, hogy kezd erősen izzadtságszaga lenni.

star-wars-rebels-s1-a

Fura mód, mégis Dave Filoni showrunner gyermekien izzadtságszagú lelkesedés az, ami képes volt valamelyest visszahozni a produkciót az ismeretlen kvadránsból. A készítők egy percig sem titkolva az ős trilógia közkedvelt és bejáratot paneljeit vették alapul, igaz kissé személyesebbre véve a figurát. Mindezt a kultikus talentum Ralph McQuarrie korai és eddig felhasználatlan vizuális tervei köré építették. Azaz a látványvilág velejéig letisztult, koszos és a maga módján kissé még karcos is. Ráadásul elejét véve az össznépi bunda botránynak a main act gavallér mód a III. és a IV. rész közé lett belőve. Hát ilyen handicap mellett mégis, ki az isten képes hibázni? Jelentem senki.

A főszereplő csempész kollektíva meglehetősen szimpatikus, amit csak tovább mélyít a roppant családias légkör és a kellemesen elhelyezett könnyed helyzetkomikumok sokasága. A karakterek egytől egyig szerethetőek, sőt a maguk egyszerű és letisztult módján még valamelyest árnyaltak is. Habár a fajsúlyosnak szánt sötét oldal követeire ez nem feltétlenül igaz. Itt a készítők sokkal inkább a karakterek számában, sem mint azok minőségében látták a progressziót. Sem a The Inquisitor, sem Kallus ügynök nem volt fajsúlyos szereplője a sötét oldalnak, így majdhogynem totálisan tétnélküli volt a lázadók alkalmi megmozdulása. Ellenben Ezra „erőre ébredése” valamint Kanan szétszórt bábáskodása kellően ellensúlyozta mindezt.

star-wars-rebels-s1-b

Ettől függetlenül a végeredmény egy erős közepes, ami hozta a könnyed kikapcsolódást, ellenben semmi fajsúlyos hozadékkal nem kecsegtetett az univerzumbővítése kapcsán. Magyarán alapozásnak elment, de a már bekért 2. évadhoz ez roppant kevés lesz. Tippre, ezzel Filoni is tisztában lehet, elvégre a folytatásra már olyan ismert nevekkel erősít, mint a Vader – Ashoka páros.

This entry has a rating of 3

free web stats