A pilotszezon számokban

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 9, 9:00-kor a(z) Pilottervek: 2015/16 témába.

2015/16-os drámapilot előzmények: NBC | CBS | Fox | The CW | ABC

2015/16-os komédiapilot előzmények: NBC | CBS | Fox | ABC

Mennyire tekinthetjük sikeresnek a 2014/15-ös szezont? – Biztosan felmerült már sok sorozatfüggőben a kérdés. Bennem kb. egy hete. Voltak átütő sorozatpremierek, illetve olyanok is, amik a várton alul hoztak. Nyilván az elején nehéz megjósolni, hogy melyik fog befutni, azaz a tévécsatornák próbálják befolyásolni hype-pal, de minden rajtunk múlik. Volt arra is precedens, amikor még a tévéadó se tudta, minek hatására „robbantottak”.

Ha ki kellene emelnem három sikeres újoncot, akkor röppent könnyű a dolgom. Az ABC-től egyből kettőre hívnám fel a figyelmet, a How to Get Away with Murder-re és a Black-ish-re, illetve a Fox-tól az Empire-re. Kezdjük utóbbival. Az Empire nyitott a színes bőrű közönség felé, amivel egyből a BET nézőit megszerezte. Ezen felül kellően jóra sikerült a szappanos drámaérája, így nem volt kétséges a nézettségi robbanás. 9.897 millióval és 3.78-as demóval startolt, míg március végén 17.62 millióval és 6.89 demóval zárt. Az ABC-nek is volt egy sikersorozata, a HtGAwM, amit két dologgal adtak el baromi könnyedén: az egyik a cím, a másik pedig Shonda Rhimes, aki az elmúlt évek alatt kb. olyan népszerűségre tett szert, mint Oprah – a kijelentéssel lehetne vitatkozni, a női tévésorozat készítőknél ikon. 15 epizód, 9.76 milliós átlag a teljes lakosságban, illetve 3.0-ás majdnem a 18-49 éveseknél. És végül a Black-ish, ami egy komédia, és hiába egy olyan, ami romló tendenciával rendelkezik, mégis a csatorna TOP5-jében kap helyet a célközönség szempontjából. (Ha beleszámítjuk a The Bachelor-t is, akkor 6. helyen áll, mivel 2.35 megy a 2.33 ellen.)

Egy másik dolog, amire 2014/15 döbbentett rá: sosincs kőbevésett döntés! Májusban láthattunk számtalan berendelést és kaszát, még sem kell ezeket teljesértékű döntésnek tekinteni. Ott a The Club, a Hieroglyph vagy az Emerald City, amiket még premier előtt kaszáltak. A remake-ek terén is láthattunk mélyrepülés, elég csak felidézni a Gracepoint bebukását. Hiába volt ugyanaz a készítője és főszereplője, mint az eredetinek, mégsem lett népszerű.

Nah, viszont ne ragadjunk le 2014/15-nél, hiszen holnap már az új szezon bejelentésének ideje fog zajlani. Helyette nézzük át közösen, mit kínált a pilotszezon.

TOTÁL:

Összes ötlet: 85 (tavaly: 95, -10db)
Drámák: 41 (tavaly: 45, -4db)
Komédiák: 44 (tavaly: 50, -6db)
Egykamerás: 24 (tavaly: 32, -8db)
Többkamerás: 17 (tavaly: 17)
Hibrid: 1 (tavaly: 1)
TBD: 2
Sorozat berendelés 2014-ben: 54

ABC: 25 pilotötlet (tavaly: 27, -2db)

Az ABC meg akarta lovagolni a történelmet. A Dallas másodjára is eltávozott az élők sorából, viszont lát elég potenciált a kőolaj bizniszben és a szappanos drámában, ezért a Boom még nyerő is lehet. Mindáron szeretnének a Marvel-lel egy újabb sorozatot képernyőre dobni. Mára már tudjuk, hogy mind az Agents of SHIELD, mind az Agent Carter megúszta, de inkább csak presztízsből, mint sem nézettségéből adódóan. A komédia szekciójánál egyértelműen Dr. Ken-től várják a legtöbbet, illetve Dan Savage életén alapuló The Real O’Neals-től.

Nézzük mi változott tavalyhoz képest:

Drámák: 12 (tavaly: 13)
Komédiák: 13 (tavaly: 14)
Egykamerás: 8 (tavaly: 10)
Többkamerás: 5 (tavaly: 3)
Sorozatberendelés 2014-ben: 14 (8 dráma, 6 koméda)

NBC: 23* pilotötlet (tavaly: 27, -4db)

Most éreztem először, hogy az NBC sivár minőségű komédiapilotokat rendelt be. Igazából mindet kiszórtam volna a kukába. Talán a Craig T Nelson-féle Coach-tól kellene várnom valami átütőt, hiszen a 9 évadot megélt veterán 18 évvel később újra képernyőre kerül. 13 résszel biztos továbbjutó. A drámák között már akad odafigyelős ötlet, mint pl.: a Blindspot, ami akarva-akaratlanul a The Following pilotjára emlékeztet. Ott a Chicago Medical is, amivel Dick Wolf ismét kiépített egy franchise vonalat. És hogy kórházas sorozatból is legyen valamink, a Heartbreakers talán befuthat, ha már eredeti alapokon áll.

Drámák: 9 (tavaly: 9)
Komédiák: 14 (tavaly: 18)
Egykamerás: 7 (tavaly: 14)
Többkamerás: 7 (tavaly: 4)
Sorozatberendelés 2014-ben**: 18 (10 dráma, 8 koméda)

*Nincs közte a Chicago Medical, a Chicago Fire spinoff tervezete.
** Nincs közte a Working the Engels, valamint az eventnek számító: Heroes: Reborn, A.D., The Slap és Emerald City.

CBS: 18 pilotötlet (tavaly: 19, -1db)

Kétségtelenül a Supergirl lesz a csatorna legnagyobb durranása, legalábbis nagyon szeretnék házon belül, hogy berobbanjon. Nincs lehetőség az elbukásra. Női szuperhősből eleve csekély számot nevelt ki a tévés szekció, a CBS lehet az első, ahol főszerepben tűnik valaki elő. (Az Arrow-nál is főszereplő, de nem róla szól a fősztori.) Ott a Criminal Minds-spinoff is, hiszen ütni kell a vasat, míg meleg. Úgy fest váltja magát két évente a CSI és a Criminal Minds. Most utóbbin a sor. Komédiáknál nagy kérdés a Taxi 22, hiszen már régóta várjuk, hogy történjen az ötlettel valami. HBO-tól indult, tavaly passzolták, idén mi lesz vele?

Drámák: 9 (tavaly: 9)
Komédiák: 9 (tavaly: 10)
Egykamerás: 3 (tavaly: 3)
Többkamerás: 4 (tavaly: 6)
TBD: 2
Sorozatberendelés 2014-ben: 8 (6 dráma, 2 komédia)

Fox: 15 pilotötlet (tavaly: 16, -1db)

A Fox-nál két sorozatötlet az, ami igazán foglalkoztat. Az egyik a Scream Queens, melyet berendeltek még februárban. A másik a Luther, ami az azonos című brit sorozat alapjaira támaszkodna. Előbbi egy horror antológiai komédia lesz, amiből nincs jelen az országos tévéportfólióban. Ha befut, akkor simán trendet építhet. (Kábelen az American Horror Story-t lehet kvázi riválisának tekinteni.) Utóbbi azért, mert pont náluk láttuk óriási remake buktát. Olyat, amivel szerintem senki sem számolt. (Rémlik a Gracepoint incidens?!) No, és a The X-Files felélesztéséről se feledkezzünk el, ami megint csak rizikóvállalást jelentett, de nem tartok tőle. A komédiák körében Matthew Berry-féle Fantasy Life-ban látok sok potenciált. Remélem a berendeltek között lesz.

Drámák: 7 (tavaly: 8)
Komédiák: 8 (tavaly: 8)
Egykamerás: 6 (tavaly: 5)
Többkamerás: 1 (tavaly: 3)
Hibrid/többkamerás: 1 (Fantasy Life)
Sorozatberendelés 2014-ben*: 10 (6 dráma, 4 komédia)

*Nincs közte a Gracepoint és a Bordertown

The CW: 4 pilotötlet (tavaly: 6, -2db)

A The CW-nek egyértelműen a természetfeletti vonalat kell meglovagolnia, valamint a DC Comics jóvoltából még több képregényhőst kell tévéképernyőre tűznie. Tavalyelőtt az Arrow-val, idén a The Flash-sel robbantott. Ott a pilotok között az Arrow/Flash spinoff tervezete, amit azóta be is kértek. Tripla crossoverre nyugodtan számítsunk. Nincs ezzel semmi probléma. A másik jónak tűnő ötlet a Cordon, melyet Julie Plec is menedzsel majd.

Drámák: 4 (tavaly: 6)
Sorozatberendelés 2014-ben: 4 (4 dráma)

Stúdiók szerint a 2015-ös pilotösszegző*:

ABC Studios: 20 (tavaly: 18)
20th Century Fox Television: 17 (tavaly: 16)
Universal Television: 16** (tavaly: 19)
Warner Bros. Television: 15 (tavaly: 17)
CBS Television Studios: 13 (tavaly: 17)
Sony Pictures Television: 6 (tavaly: 8)
Lionsgate: 1 (tavaly: 0)

*Akadnak koprodukciók, szám szerint 4db (tavalyelőtt: 8), mint pl.: az ABC-s Dr. Ken (ABCS/SPT); és Uncle Buck (ABCS/UniTV); a CBS-es Code Black (ABCS/CBSTVS) és Criminal Minds spinoff (ABCS/CBSTVS).

**Nincs a listán: a Chicago Medical, a Chicago Fire spinoff tervezete.

Trendek:

Végezetül nézzük át, hogy a 2015-ös pilotszezonnál mik voltak a trendek. Mondanom se kelljen, de ismételten a családi ötletek végeztek az első helyen, ami annak tudható be, hogy kb. 5 komédiából 4 ilyennel dolgozik. A lista beszéljen helyettem!

33 — Családi sorozatötlet (tavaly: 32db)
15 — Rendőr drámák
10 — Félig önéletrajzi tervezet
7 — Könyv/képregény adoptáció
6 — Rolled/redeveloped shows
6 — Jogi ötlet
6 — Más ország sorozatának remakeje (Beleértve: izraelieket, a törököket, az ausztrálokat, a kanadaiakat és a briteket)
5 — Kórházas ötlet
5 — Filmes remake áthozatal
6 — Egyenes sorozatberendelést kapott ötletek. (Supergirl (CBS), The The X-Files (Fox), Scream Queens (Fox), Coach (NBC), Telenovela (NBC), Shades of Blue (NBC).)
2 — Antológiák (Scream Queens, Tales From the Darkside)
2 — Csatorna cserés projektek (Runner: Fox -> ABC; Strange Calls: ABC -> NBC)
2 — Casting függő pilotok (Luther, Irreversible)


free web stats