Wayward Pines – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 18, 18:09-kor a(z) Pilot,Wayward Pines témába.

Májusba lépve egyre inkább szeretnénk látni az évadfinálékat, hogy megpihenhessünk három hónapra. 7-8 évvel ezelőtt ez a fajta hozzáállás még jelen volt, azonban mostanság már tavasz végén hangoltatnak az uborkaszezonra a csatornák. A Fox a 2014/15-ös szezonban nem egyszer meglepetést hozott az arcunkra. Nem csak tavaly májusban, amikor elhalasztották a Wayward Pines premierjét, hanem akkor is, amikor több sorozatáról úgy lemondott, hogy képernyőre se tűzte. A Twin Peaks-szerű ötletre két éve várunk. 2013-ban rendelték be, viszont csak 2015 nyarára sikerült premierre tűzniük. A hosszú várakozás alapjait vizsgálgathatnánk, hiszen ha minden összeállt volna, akkor nem ültek volna rajta.

wayward--003

M. Night Shyamalan neve beszédes annak, aki kedveli a thriller-horror műfajt. Speciel ez a kettő a nagy kedvenc a filmes szekcióban – kár hogy manapság hiány van minőségi, faszán „besz*aratós” ötletekből. Nyugi, a munkálatokat Blake Crouch-csal közösen vitték véghez, akinek a nevéhez kapcsolódik a könyves alap, mely egy trilógia. Trilógia, amit feldolgoznak az első évad során, azaz, ha esetleg berendelnék a 2. évadját, akkor kvázi azoknak a folytatását kapnánk meg. (De addig még sokat kell aludnunk, hiszen a tévés premier még csak most került képbe.)

Beszéljünk a történetről. A sztori középpontjában egy titkosszolgálatos fószer, aki társával útra kel másik két – elvileg eltűnt – kollégájának a felkutatására. Az úton balesetet szenvednek, ahol az úti társ életét veszti, míg ő egy rejtélyes kisváros, Wayward Pines kórházában tér magához, ami leginkább egy siralomházra hagy emlékeztetni. A célja, hogy felvegye a kapcsolatot a titkosszolgálat embereivel, illetve felgöngyölítse az ügyet, majd pedig elhagyja a városkát. Igen ám, de ez így túl egyszerűnek hangzik. Az is, ennél többről van szó.

Sokan a Twin Peak-szel hozzák egy kalap alá, azonban érdemes megemlíteni a Lost-szerű sorozatnyitást, amit kajakra lemásoltak, hiszen főhősünk egy „nem tudni mi történt” balesetből nyitja ki a szemét, miközben a kamera az arcára fókuszál. (Ugyan ez történt Michael J. Fox-szal a Lost-ban, dereng még?!) Kellően misztikus a környezet, olyan, amilyet megkövetel az alapötlet. A kisváros felépítése már hagyna némi kivetni valót maga után, hiszen keveset mutatnak belőle, leginkább összevisszaságot, amit így elsőre nehéz volt elmélyíteni. Kertes negyed, tipikus városba érkezős utcák, amiket az Under the Dome-ban láthattunk.

Fura ezt így leírni, de nem a kisváros és a benne élő rejtélyes emberek adták meg a Wayward Pines berántós faktorját, hanem annak egy szelete, a kórház. (Már ha lehet annak hívni.) Nélküle és a(z idős) nővérke nélkül halálosan unalmas lett volna a sztori, mert számomra sok butaságot rontanak el direkt. És talán a kulcsszó: a direkt, mivel kötni kell az ebet a karóhoz. Butaság alatt arra gondolok, hogy a titkosügynök fűnek-fának kiadja fontosságát, küldetését, szinte minden infót. Kb. a vak is látja az arcán tükröződő kétségbeesést, ami roppant idegesítő – mivel hülye karakterekből van bőven a tévében, miért ragaszkodjak még egyhez?! Másrészről, ott a rendőrséges jelenet, melyet csak annyira vettem komolyan, mint a sheriff.

A castingnál nem törekedtek az eyecandy-faktorra építésre. Próbáltak minél átlagosabb főszereplőket összeszedni, akiknek arcszerkezete felejthető. Ezzel csak az a baj, hogy mind a főhős, mind pedig a családja számomra erőltetettséget sugároz. A kis srácot és a feleséget is vétek nézni, annyira tükröződik rajtuk a világfájdalom. Jó, így születtek, erről nem tehetnek, viszont a castingért felelős illetők igen.

Apropó, a történetnél nem említettem meg, hogy kvázi két szálon futnak az események. Az egyikben főhősünk próbál kitörni a Wayward Pines-i rejtélyből. A másikban pedig a valóélet történéseire, ahol halottnak/eltűntnek hiszik többen az ügynökünket. Mindkettőhöz kapcsolódnak mellékszálak, amiket spoilerezés nélkül nehéz lenne kifejteni, így megtartom magamnak. A lényeg, hogy a pilot tökéletesre sikerült szerkezetileg, ugyanis mindent megkapunk, amire kíváncsiak lehetünk. Nincs semmi nyújtogatás, olyan érzést keltettek, mint ha tudnák minek hol van a maga ideje, illetve ha csúsztatnának, akkor az valaminek a kárára történne.

Egyelőre nem tudom hova tenni a sorozatot. Nyári menetrendbe tökéletesen beleillik, hiszen egyre inkább elszaporodott a rejtélyes, természetfelettire épülő történet ezen időszakban. Elég csak az Under the Dome-ot felemlegetni, a Falling Skies-t, az Extant-et, vagy a The Last Ship-et. Egy újabb áll be a sorba, ami simán kirúghat a hétköznapiból azzal, hogy korrekt készítőgárda, illetve alap van mögötte – csak ne lennének ennyire unszimpatikusak a karakterek, és színészek.

This entry has a rating of 3

free web stats