Wayward Pines – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 26, 22:26-kor a(z) Wayward Pines témába.

Jé, egy hangyafasznyival erősebbre sikerült az 1×02-es rész, mint amire számítottam. Természetesen kitartottam a Wayward Pines-nél, mert az erőltetetten középszerű pilot után kíváncsi voltam, mégis meddig akarják kábítani a nézőket a klisékkel. Mielőtt még fellobbanna a reménylángja szívünkben (…) megálljt kell parancsolnom! Sajnos átérzem a Fox vezetőségének helyzetét, amikor tavaly nyáron a halasztás mellett tették le a voksukat. Könyves hype ide vagy oda, ez is csak egy olyan rejtélyekkel teli újonc lett, amit azért nézünk, mert nincs jobb a tévében, nem pedig azért, mert történetileg és karakterileg berántaná az embert.

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_001104563

Azt viszont le kell újra szögeznem, hogy jobb lett a második epizód. Lesz olyan, aki ellenem fog menni, de azért is érezhettem annak, mert az írók – könyves előéletem nincs! – egyből behoztak egy csavart. Túl sok spoilert nem árulok el azzal, ha elhintem, hogy Wayward Pines népességének száma egy fővel csökkenni fog. Fura, de már a kezdés után meglépték a váratlan húzást, amit nem tartanék annak, inkább szükségszerű helyzetnek. A figyelem fenntartása érdekében ez volt az egyetlen lépés előre!

Jó látni, hogy máshol is panaszkodnak a borzasztóan gyenge és középszerű színészi alakításokra. Itt maradt minden a régi, hiszen egy karaktert egyik részről a másikra nem lehet gyökerestől átszabni. Most azt éreztem, hogy adtak némi észt elveszett emberünknek! Gondolkodik végre. Elhagyta a szokásos titkosszolgálatos dumát, aminek nincs sok értelme igazoló okmány hiányában. Számomra a legmeglepőbb csavar pedig az, hogy végre a sheriff is visszakérdezett, mégis miként higgye el neki az igazát, ha sehonnan nincs visszajelzés. És ha lenne, akkor is mi van?

Több kérdés merült fel a második epizód közben. Chad Huge, a rész írója viszont válaszokat is szállított, hiszen fényderült arra, hogy ki ölte meg a titkosszolgálatost. Arra már kevésbé, hogy miként élhette túl a társa?! Másrészről, kik is figyelik őket? Miért ültettek mindenkibe nyomkövetőt? Hogyan lehet elhagyni az Alcatrazra hasonlító Wayward Pines-t?

Wayward.Pines.S01E02.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_002578328

Sajnos azt látom, hogy a Wayward Pines marad a tipikus high-concept sorozat, amit próbálnak nem felfújni, mert azokból folyton kiábrándulunk az egy évados futamidők miatt. Másfelől, arról se feledkezzünk el, hogy itt is csak a válaszadásokkal tudnak dobálózni. Folyamatosan szállítják őket, aláírom, adagolják szép sorjában; de kb. dupla annyi kérdés merül fel a válaszokkal. Oké, még csak a második epizódnál járunk, viszont lehetne logikusabban, átgondoltabban vinni a főszálat. Harmadrészt, pedig ott vannak a klisék, amelyek közül mindet beleviszik. Elfér, olykor cliffhangernek is, csak töltsük ki a 40 percet.

És nem tudok elmenni szó nélkül Matt Dillon mellett, akit egy Frankenstein filmbe tudnék elképzelni arcszerkezete miatt, nem pedig egy ügynöknek. Jó, erről nem tehet, viszont ezt még felróhatom, mert a castingosok lőttek csúnyán mellé.

Összességében: picit erősebbnek éreztem az 1×02-t. A pilot jól alapozott, de semmi behúzóst nem hozott. Van még 8 epizód, ami megváltoztathatja a véleményem. A könyvsorozatot feldolgozzák, így kvázi gyorsan haladnak majd a sztorival. Ez valamelyest kecsegtető, lehet ezt éreztem a rész végi zárásnál, ami a reménytelenséget hangsúlyozná. No mindegy. Ti hogy látjátok? Messze járok az igazságtól vagy félelmetesen közel?

This entry has a rating of 3

free web stats