A konyhafőnök – Ez volt a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 June 8, 10:45-kor a(z) kritika,reality témába.

Túlzottan sűrűre sikerült a májusom. Munkával teli hétköznap estéimet csak reality nézéssel töltöttem. Befutott két gasztroműsor a magyarok jóvoltából. Mindkettőről született külön írás, ezért nem is folynék bele a kiemelésükbe. Főleg, hogy A konyhafőnök lenne az egyik, amit a meleg nyári estéken is szívesen néznék, de nem tudok, mert véget ért a 2. évad. Aj, most hiányérzet kapott el, mert beszippantott a hazai MasterChef. Mást is, és az RTL Klub már elindította a castingot a 3. etapra, szóval nem kell aggódni. A helyükben úgy adnám, mint a Survivor-t a CBS, azaz félévente elhoznék egy-egy etapot. Jelenleg a nézők vevők rá.

A.konyhafonok.S02E29.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_002753560

Az elején féltem a heti 5 résztől. Túlzottan soknak véltem. Az amerikaiak heti kettővel (vagy hárommal?) operálnak. Ott is bőven működik az izgalmi faktor. Kicsit aggódtam a hazai kiadásnál, hiszen az első évad kimaradt, az epizódszám és a sűrűsített menetrend pedig elrettentett. Két-három rész kellett mindössze, ami elindította a lavinát, utána már nem volt helye megállásnak. Beszippantott, de még hogy!

Több oldalról meg lehet közelíteni a sikerének kulcsát. A jó casting, a megfogó zsűri egyaránt fontos – mint ahogy a különféle feladatok. Utóbbival kezdem, hiszen ez átlagos ember szemével nézve nem túl nagy eresztés. Mármint, vannak alapanyagok, amikből valami finomat, esztétikusát, izgalmasat ki kell hozni. Nyilván a vasárnapi rántott húsnál többet kell letenni az asztalra. Különféle alapanyag különlegességeket ismerhettünk meg heti rendszerességgel. Sőt, tanítottak minket, mert pl.: homárt életembe nem láttam, nemhogy miként zajlik a szétbontásának a folyamata. Vagy ott a legötletesebb (és egyben szivatósabb) feladat, miszerint csinálj zöldségekből desszertet. WTF-faktor itt ugrott ki a horizontból, ugyanis totálisan meg lennék egy adott szituációban lőve. Most viszont simán venném az akadályt, hiszen a cukor, mint plusz összetevő kell a sikerhez.

Négy héten keresztül zajlott a szereplők középdöntőbe jutása. Széles körben választottak. Nem csak a fiatalok mentek az idősebbek, tapasztaltabbak ellen, hanem a hazaiak is a más nemzetiségek konyhájával jobban képben lévőkével. Akadt izgalom, amit tovább fokoztak a különféle zenékkel, illetve az adott versenyzők hibáival. Nyilván olykor kicsit túlzottan is sokat adtak utóbbiból, de annyi baj legyen.

A.konyhafonok.S02E31.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_002102360

A szimpatikus játékosok mellé szükséges egy jó zsűri trió. A 33 epizód alatt se tudtam leszűrni, miért van Vajda Pierre szükségünk, aztán bevillant a finálékor, hogy 3 főnél nem lehet holtverseny. Kevésszer szólt hozzá az ételek kritizálásakor, olyannak tudtam be, mint aki támogatja a műsort pénz formájában, cserében pedig szereplést kért. Fürdős Zé hozta a szokásost. Sokszor beszélt a levegőbe, kritikáit egyáltalán nem éreztem hangsúlyosnak. Legtöbbnél a reakcióm egy „aham, jah!” szöveggel hamar ki is merült. A főzős műsorok Sebestyén Balázsa – ahogy a legjobb haverom mondaná. Bernáth József pedig kellett a teambe, mert sok értéket tett hozzá. Tényleg feldobta az egész évadot pozitív és negatív kritikáival.

Jól ráérzett mindkét országos tévécsatorna, hogy a reality műfajt egy másabb ágazattal kell újra felvirágoztatni, mert az énekes- és alapvető tehetségkutatókat a francba kívánjuk. Nézzük őket így is, de ha életben szeretnénk tartani, akkor kell egy kis vérfrissítés. A valóságshow-kat muszáj volt jegeltetni, áthelyeztetni. Szerintem jó döntések születtek, hiszen a gasztro az, amire nyitott minden magyar ember. Mit hozhatunk ki pár érdekes alapanyagból? – kérdés sokszor megjelent, amikből tanulhattunk szép számmal.

A.konyhafonok.S02E32.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_001070760

A műsor történéseibe azért se szeretnék belefolyni, mert egy reality-nél spoilerekről aligha beszélhetünk. Oké, nekem is csak másfél héttel a finálét követően sikerült pótolnom az elmaradást, de szerencsémre nincs az a felkapottsága, mint egy X-Faktornak, hogy akarva-akaratlanul belecsúszok a győztes kilétébe.

Számomra a középdöntőbe kerülős hetek, valamint az utolsó 5 rész tetszett leginkább. Az már kevésbé, amikor triókba csoportosultak és úgy küzdöttek meg a másikkal. Az eredményhirdetés pedig maximum a versenyzőknek okozhatott meglepetést, hiszen mi minden feladat végén megtudtuk, kinek húzhatjuk be a strigulát.

A.konyhafonok.S02E32.HDTV.XviD.HUN-AFTER.avi_003120960

Élveztem minden percét A konyhafőnöknek és a legrosszabb, hogy tudnám nézni tovább, de nincs mit. Nyilván ilyenkor kell elővenni az előző szériát, hiszen amikor a döntő duó elé megérkeztek a segédek, akkor sokan csodálkozhattak – hát én nem voltam köztük, mert mindegyik tagnak az arca friss és új volt számomra, holott az első etap versenyzőit hívták vissza, akik csak vigaszágon végeztek. A harmadik szezon már berendelve, okom nincs a panaszra. A kérdés inkább az, hogy A konyhafőnök: Juniorral mit fognak kezdeni, mármint azt tudom, hogy érkezik, de ez mennyire állhatja meg a helyét a nézői táborban. Van egy kis fricskája a berendelésének, hiszen Az ének iskoláját se a hangok, hanem a karakterek miatt szerették oly sokan. Meglátjuk!

Aki a TVPaprikán él heti rendszerességgel, az bátran próbálkozzon bele. Csalódni nem túlzottan lehet.

This entry has a rating of 4

free web stats