The Whispers – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 August 20, 17:20-kor a(z) The Whispers témába.

Nyárra csak is valami rejtélyes koncepcióval lehet hadat üzenni a konkurens adók kínálatának. A CBS szépen feltankolta magát, hiszen a 3. évadjában járó Under the Dome, vagy a 2. etapjában lévő Extant ezt az irányvonalat erősíti. A ABC is megpróbálkozott valami olyannal, amelynek alap elgondolása teljesen jónak tűnik – még sem érik be, mint a szüretre váró szőlő. A The Whispers legnagyobb problémája, hogy a rejtélyt fenntartva egyetlen választ se akar a nézőnek adni. Folyamatosan göngyölíti a történéseket, az epizód végére pedig állandóan bedob valami WTF-szituációt hajazva arra, hogy majd annyi elég lesz nekünk a folytatáshoz.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174021.197

Hogy megértsük mi történik, kicsit szeretnék a történetbe belemászni. Adott egy Drill nevű rejtélyes alak/teremtmény (nem tisztázott), akit – bármennyire is szeretnénk – nem láthatunk, mert csak a gyermekeknek adatott meg. Képzeletbeli szüleményük játékra invitálja a kiválasztott alanyokat, akik ha teljesítik azt, akkor megjutalmazza őket. A játékról persze sejtjük, hogy valami komplex kirakós egyes darabkái, amik teljesítésével az emberiség egyre nagyobb bajba kerül. Nos, az FBI és a titkosszolgálat rááll az ügyre, csak hát még ők se sejtik mibe ütötték a fejszéjüket.

Kérdések részről részre születnek, mi nézők pedig úgy nézünk magunk elé, mint a sorozatban szereplő FBI és titkosügynökök. Nyilván szeretnénk válaszokat kapni, de Drill nem ért velünk egyet – mert mi azt úgy se érthetjük, legalábbis ezt a sablonszöveget adagolja a gyerkőcök fejébe, akik vakul megbíznak benne. 6-8 évesektől ne is várjunk mást.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174042.700

Két oldalról lehet megközelíteni a sorozatot. Kezdeném a pozitív felől. 4 részt tudok magam mögött, és a leírt út teljesen korrekt. Bármennyire is bosszant választalanság, haladnak a történetben. Az elmúlt epizódok arra voltak jók, hogy egy alfejezetet lezárjanak, helyükre tegyék a nyomozók fejében, hogy a szálak miként fonódnak egymásba. Másrészről, a karakterek közti kapocs is szépen kibontódott. Oly annyira, ami után már tényleg nem igényelünk több szerelmi szálat. Harmadrészt, mégis csak egy ilyen fajta összeesküvős sztorit gyermek színészekkel lehet még jobban kiteljesíteni. (Nem véletlenül dolgoznak a horrorfilmeknél cuki, rémisztő fiatalsággal.)

Sajnos adott egy negatív éra is. Bármilyen szépnek mutatkozik az, hogy 4 rész alatt eljutottunk odáig, hogy feltámasztottak egy halottnak vélt szereplőt, kibontották a mit sem érő szerelmi szálat, illetve bekövetkezett a legrosszabb, ami bekövetkezett (gondolok most az atomerőműre); mégis bosszantó a sok klisé, és a buta húzás. Legélőbb példa az, amikor a kislány pszichológusa biciklijét egy autó elé rántja, nehogy elüssön egy kisfiút. Bocsánat, fékről hallott már, illetve olyan sebességgel száguldott, hogy a megállás lehetősége eléggé csekély lett volna? – Na ilyen hülyeségekkel van tele. Klisére pedig a nagymamás jelenetet hoznám fel, amikor a lány elveszi az asztalról a kést, de nem azért, mert gyilkolászni akar, hanem mert figyelmet elterelni egy szimpla ujj megvágással.

The.Whispers.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_20150820_174046.605

Nyár csalódásának bátran nevezhetem. Kicsit többet vártam volna. Az a baj a rejtélyekre hajazó koncepciókkal, ha nem éreznek rá az írók, mikor kell válaszokat adni, akkor rohadt sok nézőt vesztenek. Ez történt nála. Ha jól dereng a legutóbbi epizódját már 2.5 milliónyian nézték mindössze, ami gyér. Kaszát még nem kapott, de ilyen teljesítménnyel az évad berendelésétől is kilométerre van. Nem hiszem, hogy változni fog ez a későbbiekben.

Az a harci helyzet, hogy magam se tudom, érdemes-e maradni vagy inkább pattanjak meg. A józanész azt mondatná, menj, ne is lásd többet. Egyetlen dolog miatt viszont ki lehet tartani mellette: ez pedig a gyermek színészek, akik között akad ígéretes. Oké, többször esnek olyan túlzásokba, amikor már a halálukat kívánnánk, de jól megteremtik azt a hatást, amit megkell, hiszen ezt a reakciót akarják az írók elénk csalogatni. Másrészről, ott az a francos érzés, hogy ha már ennyi időt belefektettem, akkor b*sszák meg, tolják elém a válaszokat. Folyamatosan azt érzem, húzzák előttem a mézes madzagot, amit sose fogok elkapni.

Tehát még két részt adok neki. Most már válaszokra vagyok éhes. Eljutott odáig a történet, hogy más alternatíva nincs az írók előtt.

This entry has a rating of 2

free web stats