2015-ös kreatív Emmy-díjak – számokban

 
Beküldte: Kanyecc 2015 September 15, 0:29-kor a(z) díjátadók témába.

creativ

Járjuk kicsit körbe a kreatív Emmy-díjátadót. Blogtörténelmet fogok írni az alábbi cikkemmel, mert hiszitek vagy sem, eddig még egyszer sem számoltam be részletesen a mellékágon folytatott viszálykodásról. Holott ez is van olyan izgalmas – lehet egyáltalán a főkategóriáét annak tartani? –, mint a főkategóriáké. Szeptember 12-én tették közzé a nyertesek listáját, sőt volt gálaest is, amit csak kábeles adók közvetítettek. Nincs nagy jelentősége, mármint a fő se ültet le 15-20 millió nézőt, így teljesen felesleges lenne országoson timeslotot pazarolni rá. Talán pontosan ezért adják mindig neki a szombat esti időpontot.

Ami viszont észben tartós, hogy szeptember 20-án, azaz most vasárnap hajnali 2 órától kiosztják a nívósabb díjakat. De ne rohanjunk annyira előre.

Mint azt már említettem a Game of Thrones egyeduralomra tört a mellékágon, ugyanis 8 díjat zsebelt be a 24 jelöléséből. Nyilván ehhez még tud szerezni párat hétvégén, de a summáját mindig itt szokta begyűjteni. Az FX se csüggedhet, hiszen az American Horror Story-val már 5 díjat nyert. A lista meglepetése, hogy már itt győzedelmeskedett az Amazon a Netflix felett, hiszen míg a House of Cards mindössze kettő, addig a Transparent három elismerést vihetett haza. Sőt, további meglepetés, hogy a Cartoon-féle Over the Garden Wall se távozott üres kézzel. Így kell ezt csinálni, nemde?!

Kreatív Emmy-díj rangsor:
8 díj – Game of Thrones (HBO)
5 díj – American Horror Story: Freak Show (FX).
4 díj – Bessie (HBO, The Saturday Night Live 40th Anniversary Special (NBC)
3 díj – Deadliest Catch (Discovery), Going Clear: Scientology And The Prison Of Belief (HBO), Transparent (Amazon)
2 díj – Adventure Time (Cartoon), Boardwalk Empire (HBO), Foo Fighters: Sonic Highways (HBO), House Of Cards (Netflix), The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst (HBO), Olive Kitteridge (HBO), Over The Garden Wall (Cartoon), Saturday Night Live (NBC), Silicon Valley (HBO), Super Bowl XLIX Halftime Show Starring Katy Perry (NBC), Tome of the Unknown (Cartoon).

Nyilván nem sorolom fel az 1 díjat nyerteket, mert akkor rámenne az éjszakám is. Mondanám tavalyhoz képest a változást. 2014-ben a Game of Thrones 4 díjat szerzett mindössze, most 8-at. Sikerült dupláznia. A Saturday Night Live tartotta egyéniben a No. 1 helyet 5 díjjal, ezt sikerült megdöntenie idén előbbinek. Az American Horror Story is aratott ha úgy nézzük, hiszen a tavalyi 2 elismerését 5-re küzdötte fel.

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, országos:
11 díj – NBC
4 díj – ABC, Fox, PBS
3 díj – CBS

Tavalyhoz képest az NBC 10-ről 11-re növekedett, míg a többiek csökkentek. A CBS 6-ről, az ABC 5-ről, a Fox pedig 8-ről zuhant egy nagyobbat.

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, kábeles:
29 díj – HBO
8 díj – FX
4 díj – Cartoon, Comedy Central
3 díj – Discovery Channel
2 díj – Adult Swim
1 díj – Bravo, Cinemax, CNN, Disney XD, History Channel, IFC, Showtime, WGN America

Az HBO jelentősen megnövelte előnyét 2014-hez képest. Akkor 15 díjat vitt haza kreatív vonalon, most 29-et. Ezt a felosztott kategóriáknak is köszönheti. Az FX is remekelt, ha úgy vesszük, hiszen a 3 díját 8-ra növelte. Érdekes, hogy akkor is az American Horror Story-val szerzett csak, illetve (részben) most is. Ennyit jelent egy jól eltalált etap. A WGN America újoncként mutatkozott be.

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, online:
3 díj – Amazon, Netflix
2 díj – CartoonNetwork.com
1 díj – FunnyOrDie.com, LouisCK.net

Tavaly nem volt Amazon, idén viszont a semmiből robbant a Transparenttel. A Netflix meg is érezte ezt, hiszen 7 díját leharcolta 3-ra 2015-ben.


free web stats