Sztárban sztár – Kezdett a 3. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 October 5, 19:15-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

3×01 – 1.458 millió (30.1% SHR); 18-49-ben: 479 ezer (26.7% SHR)
3×02 – 1.430 millió (30.9% SHR); 18-49-ben: 511 ezer (28.2% SHR)

Rögtön a közepébe vágnék. Már a második hete zajlik a Sztárban sztár, amit nyugodtan nevezhetünk az ősz legkellemesebb csalódásának a magyar piacon. Tavasz óta, miután befejeződött a Rising Star egyedül a Heti Hetesre vagyok kíváncsi, semmi más magyar produkcióra, holott számtalan helyet foglal a kínálatban. Végre az őszbe lépve mindegyik csatorna előveszi a nagyágyúit. A Tv2 szokásához hűen előbb startoltatta el a Sztár átalakulós énekes-realityjét – mire az RTL Klub-nak majd a Hungary’s Got Talent lesz a válasza szombat esténként. (Teljesen okos húzás, hogy nem teszik egy napra a kettőt, mert abból mindkettőnek kevesebb néző folyna be. Most csak az lesz a kérdéses, hogy szombat vagy vasárnap este tud több nézőt leültetni egy nagy költségvetésű reality?)

SAM_9297

Mint az a fentebbi nézettségekből kiderül, messze nincs akkora ereje a tévének, mint ezelőtt 6-7 évvel, de ez globális méretű probléma. Ami annak idején 2.2 millió volt, az most másfélnek feleltethető meg. A Sztárban Sztár második adását követően is toronymagasan veri nézettségben a Tv2 szuperprodukciója a többi kínálatot – általában a legmagasabb nézettséggel rendelkező Barátok közt epizódot. Noha egy hét alatt a teljes lakosságnál elvesztett cirka 30 ezernyi nézőt, a célközönségnél viszont hozott, ami sokkal jobban hangzik. Még nem tartanak ott, hogy minden harmadik magyar tévénéző a Tv2-t nézze 18:55 és 21:30 között, de jó úton haladnak. A minden negyedik adott mindkét szekcióban.

A harmadik évad hozott némi változást az előzőekhez képest. A zsűritagok közül búcsúzott Hajós András, aki ismét az RTL-családot erősíti jelenlétével. Helyére érkezett Havas Henrik, aki hasonlóan jó zsűritagnak tűnik, bár hogy most ki a legkritikusabb közülük az roppant jó kérdés. A játékosok sorában: Baby Gabi, Csobot Adél, Janza Kata, a Nyári lányok, Tóth Gabi és Wolf Kati, valamint Bebe, Csonka András, Gáspár László, Peter Sramek, Rácz Gergő és Varga Győző foglal helyet – akik közül már elbúcsúztattuk: Janza Katát és Bebe-t. Fontos megemlíteni, hogy a megszokott 8 epizód helyett, most 10-zel operál a csatorna, azaz a finálét kihúzták decemberi időpontra. (Ha nem marad el egyetlen adás sem, akkor ez december 6-án lesz aktuális.)

SAM_9112

A Sztárban sztár az a hétvégéi reality, ami elé szívesen leülők. Nyilván van hova fejlődnie, mint mindegyik műsornak, de ezt azért se rójuk fel, mert szemmel látható az évadnyitó rész és a 3×02-es közötti minőségbeli növekedés. A sikerhez az is hozzátesz, hogy a szerkesztők remekül eltalálják a választott dalokat az énekesekhez – legtöbb esetben! (Bár arra kíváncsi lennék, mégis mi alapján kapja egyik ezt, másik azt, harmadik amazt?) Hogy a magyar nóták, vagy a külföldiek növelik a nézői elégedettséget, az leginkább az előadásmódtól függ, hiszen a legutóbbi adásnál Gáspár Laci Michael Jackson-féle Black or White-ot olyan színvonalban adta elő, hogy még az is megszerette, aki előtte utálta. Nem véletlenül kapott mindhárom zsűritagtól 10-10 pontot, ami még Csobot Adél volt képes a „Nem csak a húszéveseké a világ” c. Aradszky László nótával.

Volt szerencsém ellátogatni a 2. élő showba, ahol hamar leszűrtem az tapasztalatot, hogy élőben még jobban élvezné az ember. Bennem leginkább Rácz Gergő által előadott „Learning to Let Go” c. Biga nóta hagyta a legnagyobb nyomot, amit mind éneklésben, mind előadásban fenomenálisnak nevezhetünk. Kár, hogy a tévénézők nem kaptak betekintést abból, hogyan is épült át újra és újra a színpad, mert az egész dalt vágás nélkül tárták elénk, ami nem csak Rácz Gergő, hanem a stábosok nagy érdeme. (Pár pillanat kívülről nézve.)

A kulisszás látogatás alatt megdöbbenve tapasztaltam, mennyire jól csalnak az operatőrök a hellyel. A tévében nem tűnt annyira kicsinek stúdió, holott a Rising Star-éhoz képest semmi. Csak pislogtam, hogy egy jó objektívvel mennyire meg lehet téveszteni az embert, de hát ez a dolguk. A Sztárban Sztárnál a legkellemesebb csalódást a háttérmunkások okoztak. Nyilván ők is hozzátesznek a sikerhez, amihez azért kell a remek casting. Hogy remek-e az nézőpont kérdése, de azt legmélyen mindenki sejti/tudja, hogy úgy is azok fognak kikerülni onnan, akik leginkább nem odavalók. Sajnos azért akadnak igazságtalanságok, mivel egy rosszul belőtt nóta is egyenlő lehet a kieséssel is. Pontosan ezért is tettem fel a kérdést fentebb: Mégis mi alapján dől el: ki mit énekel?! (Erre majd választ keresek, de addig lépjünk tovább…)

SAM_9160

A mezőny 10 tagjából a felének mindenképp odaadnám a végső díjat. Wolf Kata eddig hibátlan teljesítményt nyújtott. Gáspár Laci legutóbbi előadásával feltette az ’i’-re a pontot. Rácz Gergő megint csak piszkosul jól adja el magát. Tóth Gabi se kutya, és ne feledkezzünk el Peter Sramekről se, aki már majdnem megnyert egy énekes-tehetségkutatót. Igen, a többieket a kieséses zónába sorolnám, bár azért meglátszik: kinek mekkora a rajongótábora, amikor a nézői szavazat összesítés érkezik.

A Tv2 cirka három órás showműsorának az egyetlen hátulütője, hogy összességében keveset kapunk. Lemennek a 3 perces nóták, utána pedig jön a zsűrizés, előtte pedig a felkonf. 11 játék esetében ez 33 percet venne igénybe, ehhez képest mennyit kapunk?!

Mindezt leszámítva a Sztárban Sztár becsatlakozik a Heti Hetes mellé a heti nézős magyar produkciók listájára, mert bizony nyújt olyan jó kikapcsolódást, mint egy külföldi szitkom. Ott van még az a tény is, hogy végre némi retrot visznek a hétvégékbe, amit elé bárki szívesen ül le. Számtalan nosztalgianótát kaptunk a két adás alatt és ez a szám még növekedni fog. Talán annyira a külföldi vonalat nem erőltetném, bár látván milyen jól helyt álltak az énekesek, inkább magam ellensége leszek és bíztatom a stábot, adjanak ki még többet, de csak az ismertebb vonalról.

This entry has a rating of 4

free web stats