Blindspot – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2015 October 12, 14:16-kor a(z) Blindspot témába.

A Blindspot lett az élő példája a 2015/16-os idénynek, miként ábrándulhatunk ki egy ígéretes pilotból. Noha a hírt még nem közöltük le, de az NBC és az idény egyik legkorrektebb nézőszámát hozó újonca – a harmadik hetét követően – megkapta a teljes évados berendelését. A csatorna verheti a mellkasát, hiszen megcsinálták berendelték a penge koncepciót. Csak az a baj, hogy az átlagon felüli pilot után két olyan rész jött, mi abszolút vállalhatatlan. Egyszerűen az írók félresiklottak, átmentek középszerűbe, nem tudták lekezelni a kapott helyzetet, ezért ráállták a „heti ügyekre”, ami duplán lelombozza a felcsigázott nézőt.

Blindspot.S01E03.HDTV.x264-LOL[eztv].mp4_20151012_141508.348

Nos, a „heti ügyekre” való koncentrálásról mindig az jut eszembe, hogy alkotói válság csapta fel a fejét az írószobában. Helye van az ilyennek akkor, amikor egy sztorit ki kell húznunk, mert út közben teljes évados berendelést kapott az ötlet és a nagy izgalomban fogalma sincs a készítőgárdának, mivel lehetne elnyújtva színesíteni a történetet. Helyén is van a helyben járás, de ahhoz legalább a 9-11. részig el kellett volna jutniuk.

A Blindspotnál valami olyat szerettek volna letenni az asztalra, mint a Person of Interest-nél, azaz hogy az átívelő szálat beépítik a „heti ügyekbe”, amivel a karaktereket jobban megismerheti a néző, szélesebb teret hagyván az elmélkedésnek, hogy mégis miért került a nőre ez a komplex tetoválás, ami egy lefolyásban lévő jövőbeli ügynek a kvázi alaprajza. Aki kicsit is többet szeretne tudni, az nem a főszálra, hanem a háttérben lévő laborosok munkájára koncentrál, amit pocsék szereposztással fuccsoltatnak be. Értem én, hogy minden kriminek kell egy Abby-féle geek, aki olyan csavarokat vesz észre, amit senki más; valamint játszva könnyedséggel lépked be szerverekbe, de a tálalásra is oda kellett volna figyelniük. Itt úszik el első sorban az átívelés.

Nyugalom, több sebből vérzik a Blindspot, csak annyira elvakított a pilotnak az akciódússága, hogy figyelmen kívül hagytam a legfájóbb pontokat. Folytatnám a főhőssel, akinél az elején még megértettem életbánatát, miszerint menni akar a többiekkel, mégis csak „ő maga az ügy”, szeretne végre a ködből kiérni és tisztán látni. Nincs ezzel baj, de amikor egy részben megkapjuk legalább 4-szer ugyanazt a párbeszédsort, akkor már a hócipőm kezd tele lenni. És nyilván mivel az elején vagyunk, dögivel jönnek a klisék. Dögivel? …Gátlástalanul, amire az operatőrök rátesznek egy újabb lapáttal. (Ha valaki kicsit is jártas a megvalósításokban, akkor azoknak feltűnhet, hogy ha egy házat nagytotálban mutatnak – akarom írni, nem testközeli kameraállásból –, akkor ott valami robbanás féle be fog következni. Így is lett!)

Blindspot.S01E03.HDTV.x264-LOL[eztv].mp4_20151012_141606.652

Nem csak az alapkoncepcióból ábrándultam ki, de a karakterekből is. Nem értettem egyet azzal a húzással, hogy a nő már az első percektől mehet az FBI-os kollégával a terepre, ahol az ügy előre haladását segíthet – de megmagyarázták egy korrekt húzással: tud koreaiul. Oké, ez így adj, viszont a 3. részben miért akarják mellékvágányra tenni? Arra akarom felhívni a figyelmet, hogy logikai buktató van a történetében. Tételezzük fel, hogy meghal a nő, utána is ott a bescanelt teste, amiről haladhatnak tovább. Nem áll meg az élet. Ilyen téren amúgy totálisan a The Blacklist jutott eszembe, ahol Elizabeth-hez kötik Red-et. Ugyan ez a felállás figyelhető meg. Ergo, kaptunk egy The Blacklist klónt?! Nézőszámok tekintetében nagyon úgy fest.

Az írók tudják, hogy sok ember 3 rész után dönt. Ez egyfajta arany szabály, hiszen a karakterek be tudnak mutatkozni; a szál tud annyit előre haladni, hogy lássuk, van értelme-e a folytatásnak; illetve a sorozat atmoszférájának vonzás erejét is megtapasztalhatjuk. Pontosan ezt kihasználva hozták azt a fajta zárást az 1×03 végén, amit láthattunk, csak megint a klisékre alapozva a poént lelőtték a zárás előtt 10-15 perccel, amikor aktakukacs Abby-klón befitt egy ügyet abba a bizonyos irodába. Ott már tudtam, hogy annál komplexebb az egész, mint amire lehet számítani.

Véleményem szerint az átívelő szálat baromi rosszul kezelik. Okosabb lett volna az a megoldás, hogy az elején elénk tálalják a fix tényeket, majd a leleplezés menetével folytatják tovább. Természetesen a másik oldalról kell megközelítenünk a tényeket: 24 részt kell az asztalra pakolniuk. A tetoválások száma végleges, és ha berendelnek még 2-3 évadot, akkor is fenn kell a nézők érdeklődését tartaniuk. Ha én csinálnám, akkor az őszi finálénál dobnék egy csontot, úgy 1×15-nél lezárnám a mostani átívelőt és közben behoznék egy másikat, mint ahogy a PoI-nél tették. Csak ez az egyetlen járható út. Remélem nem akarják elvinni The Mentalist-os stílus felé, hogy majd 4-5 évad után meghal Red John. Az fájna.

Blindspot.S01E03.HDTV.x264-LOL[eztv].mp4_20151012_141457.084

Hogy maradok-e az kérdéses. Még két részt kapni fog. Sajnos sikerült az íróknak megingatni a beléfektetett hitem. Pedig láthattátok, mennyire istenítettem a pilotját, utólag belegondolva a 4.5/5 eléggé elvakult értékelésnek tűnik, mert most inkább a 1,5/5-öt érinti csak. Tényleg ennyire megzuhant. Azt se lehet rá mondani, hogy a high-concept jellem temette el, mert mindennek nevezhető, de annak nem. Ahhoz nincs meg a komplexsége, a nagyvolumenüsége.

(A magyar adóknak üzenném, tegyék inkább polcra még egy darabig, mint premierre!)

This entry has a rating of 1.5

free web stats