A Konyhafőnök Junior – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2015 November 10, 20:42-kor a(z) reality témába.

Túlvagyunk A konyhafőnök 3. évadján, amiről hamarosan írok – de még van másfél hétnyi lemaradásom –; de addig is a spinoff-nak a kritikáját tárnám elétek, ami a héten startolt a testvércsatornán, az RTL II-n. A konyhafőnök Junior szépsége abban rejlik, hogy fiatal tehetségeket össze akarja hozni egy műsorba, hogy még inkább ráerősítsenek arra a tényre, miszerint főzni jó, és nem lehet elég korán elkezdeni. Nyilván ez így van, de azért arra kíváncsi lennék, hogy valójában mennyien jelentkeztek a szériába, mert a több ezren szöveget kicsit soknak vélem. Tippre megszenvedtek az értelmes 24 fiatal castingja során, viszont ez legyen a maguk problémája. Mi koncentráljunk a fő tényezőkre.

after.a.konyhafonok.junior.s01e01.hdtv.mkv_20151110_204145.788

Az ilyen fiatalokról szóló műsorokkal mindig gondban vagyok. Tisztára, mint bármelyik Got Talent esetében, amikor feltűnik egy tizenéves (vagy még annyi se) gyerek, ahol mindenki oda-vissza van a tetteitől, míg ha hasonlóval rukkol elő egy idősebb, akkor arra már a „lebőgött” szót hásználnánk. Nyilvánvalóan nem lehet beletiporni egy fiatal lelkivilágába azzal, hogy ez nem megy neked, hagyj inkább fel vele, mert akkor nézői ellenszenvet generálva a műsor megbukik. Nehéz megtalálni az aranyközéputat, hogy a nézők is elégedettek legyenek, a műsornak is legyen lényeg, valamint a fiatalok lelkivilágába se hagyjon nyomot a kritika, és mindenki elégedetten távozzon a végkimenetelben.

Már az elején látszódott, hogy teljesen más hangvételű lesz ez a műsor, mint az anya változata. Egyrészt változott a dizájn. Mint ha egy sugarbird-be szabadultunk volna be. Minden színes, minden csicsás, mint egy születésnapi meglepetészsúr, ahol az ünnepelt illető betölti a 8. életévét. Másrészről, és Pierre is sokkal lájtosabban, melegebb hangvételben szólította meg a versenyzőket. Már ott éreztem, hogy nem lesz itt keménykedés, csak jó szavú kritikák hagyja el a zsűri száját és beigazolódott a félelmem.

Az alapkoncepció pofonegyszerű, hiszen ugyanarról van szó, mint A konyhafőnöknél: versenyezz, hozd ki magadból a legjobbat, légy kreatív, főzd a legfinomabbat és dolgozz a legjobban mindenkinél – ami után megjutalmazunk 10 millió forinttal, valamint egy címmel, amit elsőként vehetsz át a szériát tekintve. Míg az anyasorozatban a korhatár limit a felnőttekre vonatkozik, addig itt a 8 és 13 évesekre van szűrve a mezőny. Nekik kell bizonyítaniuk a konyhában, miszerint rátermettségük a helyén van.

after.a.konyhafonok.junior.s01e01.hdtv.mkv_20151110_204134.645

Az első napon megkapják a legegyszerűbb, de mégis legrafináltabb feladatot a játékosok, ugyanis a saját kedvenc ételüket kell 60 perc alatt a zsűri elé tálalni. Második körben muffinokat kell készíteniük. A csavar, hogy a legjobb három versenyző kap előnyt, illetve hogy az első napon nem esett ki senki, ergo, valamilyen szinten azzal lehet számolni, hogy végig viszik a héten mind a hat játékos, és majd belőlük szűrnek a középdöntőre. Legalábbis ez lenne számomra a leglogikusabb. Mindenki ugyanazon eséllyel vághasson bele a versenybe, nyilván ezt azért se lehetne kivitelezni a felnőtt szériánál, mert ott már jóval nagyobb a tét, valamint nem lehet háttérbe szorítani a versenyzői leleményességet és eltökéltséget. Itt a hangnem, a versenymenet sokkal lazább, máson a hangsúly. Azon, hogy egy jót főzőcskézzünk gyermekekkel.

Szórakoztató, ám kicsit zavaró is volt számomra a junior változat, viszont látok benne potenciált. Azt jó döntésnek vélem, hogy csak a testvéradó szolgál otthonául, mert főműsoridőben biztosan rombolná az RTL Klub nézőszámot. Tehetség ide vagy oda, a fiatalok cukik, de egy komplett műsorba zárva már sok az átlagos nézőnek, aki inkább a kikapcsolódás miatt választja a tévézést. (Na és ne feledjük el azokat a szülőket se, akik gyerekeik elől menekülnének a tévézésbe, hogy feltöltődhessenek egy kemény nap után. Persze, mindenki tagadja, de legbelül azért kell a szabadság, máskülönben a Disney-csatornái nem csak kábelesen lennének foghatók.)

after.a.konyhafonok.junior.s01e01.hdtv.mkv_20151110_204138.588

Nyilván darálva, vagy éppen „ahogy esik úgy puffan” felállásban, de vevő leszek erre a kiadásra is. Szokni kell a zsűrit, mert olyan, mint ha a kemény tél után jönne az enyhe tavasz, amikor már a jeges szív kiolvadt. Ez lehet csak nekem irritáló, mert máshoz szoktam hozzá, viszont nem tartom fairnek azt se, hogy kivételeznek a gyerekekkel és nem mondják meg a frankót nekik. Szerencsére a rész második felében fordult valamelyest a kocka, jóval kritikusabb volt a séf. Talán kicsit ezáltal feszkósabb helyzetet is teremtett ezzel.

Olyan ez most számomra, mint ha a nyolc osztályt kijárva újra visszaülnék az elsőbe és nézném min mentem keresztül.

This entry has a rating of 2

free web stats