Generation Kill – 1.01 – Get Some

 
Beküldte: Kanyecc 2008 August 6, 15:24-kor a(z) kábelsorozat,Pilot témába.


Premier: 2008/07/13
Írta: Ed Burns, David Simon
Rendezte: Susanna White

Az első zászlóalj tengerészgyalogosai Kuvait-ban tengetik az életüket. Várják a háború megkezdését, azonban közben megeszi őket az unalom. Ehhez még hozzátársul, hogy egy pletyka kell szárnyra, miszerint Jennifer Lopez meghalt, persze sehogysem tudják megtudni a hír igazvoltját. Eközben a csapat kibővül egy riporterrel, Evan Wright-tel a Rolling Stone egyik munkatársával. A Team első feladata: Elfoglalni és biztosítani az Eufrátsz felett húzódó hidat, míg meg nem érkezik az erősítés…

Megjegyzés: Katona, minisorozat vazze. Nem sokat koncepciót olvashattunk – még be nem rendelt pilotként sem – az elmúlt időkben. Viszonyítás alapként vegyük figyelembe a krimi műfaj! (Ég és föld!) Na ugye, igen csak elenyésző, hol ott ezzel minden korosztályt le tudnak ültetni, már ha nem olyan hangnemben írták meg, mint a Generation Kill-t. Részemről megvolt az Elit alakult, az Over There, viszont egyikkőjüknél sem jutottam el a fináléig, azonban mindkettő belopta magát a szívemben. (Előbbi egyébként hamarosan jön Blu-ray formában. Ez egy égi jelzés volna?)

Nem tagadom. A HBO új hétrészes üdvöskéje már az első pár percben megtetszett. Katonasorozat, még sem folyik a lövöldözés ezerrel benne. Igaz a kezdésben bevetik a nagyágyukat, felszólalnak az első szövegek, amikre talán örökké emlékezni fogunk. Na, de nem ez a lényeg. Az pilotban alig látunk akciójelenetet. Az egész arról szól, mennyi szar, unalmas az élet, alig van valami, amivel leköthetnék magukat. Ehhez hozzátársul a nagy homály, hiszen a fejesek őket irányítgatják, jah és mindig csak annyit mondanak meg amennyit kell! Egy szóval se többet.


Ha netán még mindig nem esett volna le valakinek a sorozat 2003 tavaszára repít el bennünket, a háború első szakaszába. Nem történik semmi sem ok nélkül. Mint írtam a csapat kap egy riportert a Rolling Stone magazintól. Ez megtörtént, hiszen Evan Wright Irakban készült jegyzeteiből hasonló címen könyv jelent, azaz a valósághű dolgokról van szó, nem írói kreativitásról.

Mire gondoltam ez alatt? Nem a megszokott nyelven megy a kommunikáció, hanem katona szlengen. Mindenki megmondja a kibaszott igazságot. Megy a fajgyűlölet ezerrel; a kicsapongások és még sorolhatnám. Tény háború közeleg/van, de szó sincs akcióról, robbantgatásról. Kicsit több mint egyórás a bevezető epizód! Na mármost ezalatt, ha 10 percnyi akció volt, akkor már sokat mondok. A tengerészgyalogság nagyobbik részét megöli az unalom. Általában mit csinálnak? Nézik a különböző erotikus magazinokat, némelyikük még segítségként használja – ha értitek mire célzok, vannak akik a Humvee-küket teszik rendbe, vannak fanatikusok akik edzik magukat és persze olyanok, akik süttetik a hasukat, persze csak a sátorba.


Hitler bajusz kell vazze, lásd a hátam mögötti idiótát!

Rengeteg jó karakter fordul meg. Sajnos nevek nem rémlenek, mivel annyian vannak, mint a nyüvek, ezért csak általánosságban. Ott van őrmester (lehet felsőbb rangú, tényleg nem rémlik), aki az egyik csókának a szakállát basztatja mindig. (Erről a jelentről láthattok feljebb egy képet.) Aztán van a be nem áll a szája stílusú csóka, aki megmondja a frankot. Ez leírnám, mert az egyik legnagyobb beszólása a résznek:

– The war’s not about oil or W.M.Ds? (riporter)
– No. In the opinion of this Marine it’s about pussy.

És mi van a híresebb egységekkel, mint a Black Hawk Down?! Felejtsük el őket. Ez a sorozat nem róluk szól, hanem a valóságról, ahol semmi sem biztos. Az élethű dolgokra nagyon odafigyelt David Simon és Ed Burns. Az egyik este egy hatalmas homokvihar halad át a bázis területén. Ekkor esett le az állam. Az egész sátrat majdnem elviszi. Minden katona kimegy és a huzalokat tartja, de nem akárhogyan. Látszik rajuk a szenvedés jele, szó szerint.

Ne kérdezzétek miért nem adtam neki meg a maximális pontszám. Fogalmam sincs, de hogy 2008 legjobb katonasorozat címére nem az Army Wives második évadja lesz a befutó az is szent. A mini nem nyitott rosszul, bár rekordtól távol állt, azonban az HBO elégedett. Eddig öt rész ment le, hamarosan érkezik róluk a kritika. Kis türelmet, viszont az előzeteseit heti rendszerességgel le fogjuk közölni. Némi kedvcsináló azoknak, akik lemaradtak valamiről.

This entry has a rating of 4.5

free web stats