Ash vs Evil Dead – 6 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 9, 16:25-kor a(z) Ash vs Evil Dead,FOX témába.

Gondoltátok volna, hogy a Starz a Spartacus távozása után is tud olyat mutatni, amire kalapot lehet emelni? Mellek, vérengzések, belassítások – ezzel a trióval nyert meg több millió nézőt, illetve a történettel, ami sokaknak foszlány formájában megvolt a fejükben. A Da Vincis Demons próbálta követni a történelemmel kapcsolatos fiktív vonalat. Melléje kellett egy üdítőbb koncepció, ami a megszokott műfajtól eltért. Nos, az Ash vs Evil Dead így illik bele a csatorna összképébe. Megmerem kockáztatni, hogy az idény legvicesebb és legszórakoztatóbb komédiáját szállítják a kábeles fronton – hiszen az országosoknál akad bepótolásra váró gyöngyszem.

image

Sam Raimi által rendezett pilot zseniálisra sikerült. Sejteni lehetett, hogy a színvonal a folytatásra esni fog, hiszen egy olyan komplex részt rakott össze, ami tömör volt, bemutatott mindenkit, megmutatta a fura humorát és azt az érzetet keltette a legtöbb emberben, mint amikor egy berántós könyvre rákapunk. A kezdés után David Frazee és Michael Hurst vette át a rendezői stafétabotot, akik próbálták odatenni magukat. Érdemük között lehet talán megemlíteni azt, hogy nagyon jól bánnak a helyszínek kijátszásával.

Érződik a produkción az alacsony költségvetés, de még se nyomja rá a bélyegét. A félórás műfajt nagyon eltalálták. Minden epizódban kapunk kaszabolást, humort és több pazarul berendezett helyszínt. Gondoljunk csak az 1×06-ban látott nagybácsi otthonára. Simán elhittem, hogy egy démonűző birtokára érkeztünk. Rendezés sarának húzható be viszont a túlsok “odarántatom a tekinteted” kameraállás, amivel próbálnak kicsit hatni a lelkivilágunkra (= ezektől ijedünk meg), nálam inkább kevesebb sikerrel. Ez már egy idő után zavaró számomra.

image

A humor kellőmértékben kap helyet. Mindezt stílusosan tálalják. Olykor felkonferálják a közelgő öldöklést egy aféle belépővel, mint amikor a két társ berohan Ash-hez és “átadja” neki a láncfűrészt és a shotgunját. Ha pedig minden a helyén van, indulhat a banzáj. Az írók sokszor vetnek be rövid, tömör dialogokat. Többsége az “egyszerű, de nagyszerű” formát képviseli.

Tegye fel a kezét, akinek felidéződött a Supernatural bármelyik rész nézése közben! Nálam számtalanszor, hiszen itt is, ott is “kellően hülyék” a karakterek, amivel könnyedén feloldják a feszült szituációkat. Másrészről, hiába alacsony a költségvetés, a démonok megformálásába nehezen lehet belekötni. Fura lesz leírni, de a gagyi szó egyáltalán nincs jelen a CGI részéről. Ez már profizmus.

image

A történet halad szépen a maga útján. Nem látom a jövőjét, csak azt, hogy a végtelenségig el lehet húzni a démoni könyv elpusztítását. Hetiben kapunk egy-egy összecsapást, amibe felpörög a láncfűrész, elcsattan jó pár groteszk humor. Klisék is sajnos jelen vannak, de csak elvétve – még az elfogadható határon belül vannak.

Abszolút, teljes mellszélességgel mellette állok. Élvezem minden percét. Érdekességképpen említeném meg, hogy a horror mindössze a vérengzés részét képezi, semmi ijesztővel nem találkoztam. Ez a fajta furaság, ami rányomja az egészre a védjegyét bejön! Nincs mese, most kis szünet, aztán az évad végeztével jövők az újabb írással. Csak is darálásra született, már csak a rövidsége miatt is.

This entry has a rating of 4

free web stats