Heroes: Reborn – 4 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 21, 18:15-kor a(z) Heroes,Heroes: Reborn,Pilot témába.

Totálisan hozta a Heroes: Reborn a régi szép időket. Most láttam a pilotot, engem berántottak
– by önmagam.

Utálom idézni önmagam, de ha egyszer nagyobb hangsúlyt akarok adni a véleményemnek, akkor megköveteli a haza. A Heroes: Reborn-höz még csak most jutottam el, amikor már leadásra került az első 10 epizódja az évadnak, de sose késő belekezdeni. Kijelentésemet mi sem igazolja jobban, mint az az elégedettség, ami jelenpillanatban átjár. Szerintem hozta az újragondolt folytatás a régi szép időket, amikor a Heroes-ra még úgy tekintettünk, mint egy forradalmi ötletre, amihez hasonlót keresve se találhattunk az elmúlt években. Nyilván azóta láthattunk jobbnál jobb ötleteket, ez olyan, mint mai fejjel Lost-ot nézni: 2016-ban bármilyen szomorúan is hangzik, a pilotja ritka vontatottra, unalmasra és rágcsálósra sikerült, de anno ezért éltünk-haltunk heti rendszerességgel. Ezt a tényt ne feledjük el.

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_200106.093

Ha felidézem a 2006-os premier időszakát, tényleg hatalmas várakozás előzte meg. Anno ment a harc a magyar felirat fronton is: ki készítse hozzá. Minden epizódja, minden fejezete hozott valami olyat, amivel előtte nem találkozhattunk. Tim Kring-re istenként tekintettünk, hiszen végre valami forradalmit tette le az asztalra, amit jó volt nézni, visszanézni vagy akár darálni. A „pomponlány sztorika” címszavakkal illettük a haveri társaságomban. Ej, azok a szép idők, amikor még bármit néztünk nem húztuk a szánk szélét az elégedetlenségtől, mert a történet csavarosságának tudtuk be a szálak irányítását. Nos, azok az idők elmúltak. (A második évadnál már csökkent a lelkesedés, míg a 3. évadnál már sok nézőt vesztett – az utolsó pedig, egy szimpla vergődésként írható le.)

Nagyon tetszett, hogy Tim Kring inkább a régi szép időket akarta felidéztetni az ex-Heroes nézőknek, mint sem hogy egy új sorozat teremtsen a új értékekkel. Hozta ugyanazt a vázat, amibe beleszerettünk. A részek eleji, közben lévő és záró narrációit, az izgalmat adó és gondolkodást serkentő tipikus Heroes-nótát, illetve a fura feliratozásokat, amikkel be tudtuk azonosítani egy-egy új karaktert, illetve annak tartózkodási helyét. Nem utolsó sorban, az eredeti kínai/japán szinkronhang meghagyását, amit beleégetett feliratozással tálalt a nézőknek. Ezek azok az aprócska húzások, amikért oda lehetett lenni. Inkább szerkezeti megoldások, nem a forgatókönyv írást dicsérik.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_140746.275

A pilotról csak röviden szeretnék beszélni. A történet egy merénylettel kezdődik, ami június 13-án történt. Noah Bennet úgy hiszi, lánya odaveszett. Éli napjait, emlékei haloványak, azonban egy örültnek tűnő ipse felbolygatja hétköznapjait pár kétellyel, aminek mindenképp utána kell járnia. A háttérben még több mozgatórugó akad, de majd ha a szálak egybeérnek, akkor úgy is Noah bácsi lesz a középpontban. Ezt mindenki sejti.

Szomorú, hogy akármennyire is hozta a pilot azt a hatás, amiért magamat kellett idézni, a folytatás már cseppet sem. Előbukkant a jó öreg Tim-féle írásmód, amikor a keveset kell többként tálalni. A sztori, amiről egyelőre nem tudok sokat, hiába láttam 4 részt szép ívet fog leírni, csak az a legfőbb problémám az egésszel, hogy vannak a karakterek, amiket semmi sem köt össze, csak az EVO ténye. Ez pedig édeskevés ahhoz, hogy bárkit „berántson” ez a sztori. Össze-visszamutogatnak jeleneteket a különféle karakterekről, éppen arról, aki régebb tűnt fel. Hiába akadnak jó minisztorik, a hosszú várakozás miatt ezek se működnek. Zachary Levi megfásult arca írja le legjobban, mi a baj a Heroes: Reborn-nél: jó lenne egy reboot, de nem ilyen áron. Sajnos vergődnek, mint a 3. évad. Hiába kapta a lehetőséget az író, fejébe szállt a dicsőség. Anno nagyot alkotott, mostanra középszerűt. Eljárt felette az idő. Sajnos!

Heroes.Reborn.S01E01.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151218_205715.078

A megvalósítás viszont a helyén van. Jó képi világokkal dolgoznak, eléggé színesek a képkockák, ahogy a helyszínek is. Tényleg érzem azt, hogy a probléma, ami közeleg az messze áll a lokálistól, itt tényleg globális kialakulásról beszélhetünk. Ami még mindig nagyon megy a Heroes-nak, az epizód végi kamu kedvcsinálók, mint pl.: amit láthatunk az 1×04 végén. Miért is folytassam? – hát mert az utolsó másodpercekben olyat néztél, amiért megérdemli. Erről le kellene szokni. Az a borzasztó tény, hogy csak ennyire telik. Ennél sokkal jobbakat látni máshol. Sokkal nagyobb berántás faktorral.

A másik aggodalmat teremtő tényező: a klisé. Rengeteg bugyuta húzás jellemzi a karaktereket. Minden téren lehet sorolni ilyet. Csak párat had idézzek fel. Pl.: amikor a főgóré lányának a belépését megtagadják, cserébe pedig elpártol mellőle; vagy amikor Noah a kezével betör egy kocsiablakot, majd a kábeleket megbütykölve beindítja azt; vagy amikor megtalálja a kisfiú halott apjának a búvóhelyét, és utána megtörténik a rossz (ne spoilerezzünk); vagy a katanás lány esete a biztonsági őrökkel teli épületben…. És még tudnám sorolni. Túlságosan kiszámítható a sorozat. Látom, hogy mindig a tipikus reménytelenségbe sodorják a karaktereket, aztán jön a megváltás, amikor valami/valaki hatására hirtelenjében minden jóra fordul.

Heroes.Reborn.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-SFY.mkv_20151221_141103.854

A Heroes: Reborn baromi jól működhetne fele ennyi résszel. A 13 epizód ennyi karakternek és a sztorinak túlságosan sok. Előbbiből kevesebb kellene, utóbbinak pedig a futamidejét kellene minimalizálni. Sok a töltelék rész, legyen az egy El Vengador miniötlet, vagy éppen Luke és felesége esztelen öldöklős hadjárata. Eleve nem is értem miért kell egy „szuperhőst” teremteniük, mint ha az Arrow-tól és a The Flash-től megirigyelnék a képregény világa által nyújtotta plusz univerzumot, csak éppen két különböző dologról beszélünk.

Tim Kring ismét mellékvágányra tévedt. Mi sem más, mint a nézettsége mutatja a legjobban. Hiába a lombozódó figyelem, mégis folytatni fogom, mert azt ne feledjük el, hogy a régi idők szellemét tudta hozni. Amikor felcsendül a sorozat főcímdala, komolyan melegség áraszt el. Egykor, imádtam és a remény még mindig bennem, hogy majd talán most fog átlibbenni a történet a ló túloldalára, és válik mindig rózsaszíné. Addig marad a szomorú szürke valóság. Sajnos 2016-ban több kell ahhoz, hogy egy régi ötletet folytassanak akkor gondolatokkal.

Remélem még a téli visszatérő előtt ledarálom a +6 epizódját, amivel még lemaradtam. Kérném, hogy azzal ne spoilerezzetek ide.

This entry has a rating of 2.5

free web stats