73. Golden Globe-díjátadó – A nyertesek

 
Beküldte: Kanyecc 2016 January 11, 6:51-kor a(z) díjátadók témába.

Ricky Gervais arrives at the 73nd annual Golden Globe Awards, January 10, 2016, at the Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills, California. AFP PHOTO / VALERIE MACON / AFP / VALERIE MACON        (Photo credit should read VALERIE MACON/AFP/Getty Images)

Előzmény: Golden Globe 2016 – A jelöltek | az előző évek

Hello, Aranyglóbusz. Teljesen jól időzítettem a People’s Choice Awards nyerteseinek közlését, hiszen az éjszaka leple alatt kiosztották az év első legrangosabb díjait. A Golden Globe különlegessége, hogy a filmes és a tévés részleget egyaránt díjazzák, tehát nem kimondottan a tévés piacra irányul. Az Oscar előszelének is szokták becézgetni, mert aki/ami itt befut, valószínűleg az egy hónappal későbbi legrangosabb filmes díjátadón is helyet fog állni. (Zárójelben mindehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy mi az már, hogy a Mad Max: Fury Road kimaradt a szórásból? Remélem csak rákészültek vele a nagyobb elismerés begyűjtésére.)

Végre egy érdekes végkimenetel. – így tudnám röviden, egy mondatban összefoglalni a befutottak listáját. És felröhögtem, persze az irónia kedvéért, mert igazam lett Jon Hamm-mel kapcsolatban. A Golden Globe díjodaadó bírái nem engedték el üres kézzel. 2008-ban az első évadjával már nyert legjobb főszerepet, azonban azóta csak a pechszéria kísérte. A Mad Men befejezésével és örökbúcsújával viszont valószínűleg így tisztelegtek munkássága előtt, szép volt, végre fellélegezhetett, hiszen lassan Leonardo DiCaprio-hoz és az Oscar nélküliségéhez kezdett hasonlítani – vagy már ott tartott inkább…

A legjobb főkategóriákat szintén a meglepetések övezték. Hiába volt a drámák között a Game of Thrones (HBO), vagy a számomra érthetetlen Narcos (Netflix); illetve a komédiáknál az Orange is the New Black (Netflix) vagy a Veep (HBO) még sem ők lettek a befutottak. Helyettük két újonc olyat robbantott, amivel ráerősítettek arra, hogy a kábeles részleg erejét semmiképp sem szabad alábecsülni. Az egyik befutott a Mr. Robot lett, a másik a Mozart in the Jungle. <hatásszünet> Jah, úgy hogy megdőlt a papírforma?

Azaz csak részlegesen. Még egy érdekességre hívnám fel a figyelmeteket. Lady Gaga megnyerte az American Horror Story: Hotel-lel a legjobb női főszerepet a tévéfilm/minisorozat kategóriában. Sejteni lehetett, hogy befutott lesz, de ez is olyan tény, ami egy „Hoppá” felkiáltására késztetni a meglepett sorozatnézőt.

Végezetül nézzük a hatékonyságot. Az Amazon és az USA nyerte az idei Golden Globe-díjat, hiszen 2-2 díjjal osztoznak a trónon. Sőt, mindkettőnél ugyanaz az újonc futott be. Tehát a Mr. Robot és a Mozart in the Jungle név szerint a legjobb 2016-ban. Ha pedig mindezt a hatékonysággal állítjuk szembe, akkor utóbbi vitte a pálmát, hiszen mindkét jelölését díjra váltotta, míg előbbi az egyiket nem, hiszen 3-mal indult. Stúdiók viszonylatában az Amazon Studios mellett a 20th Century Fox TV és a Universal Cabel Productions 2-2-2 darabbal foglalhatta el a trónt.

A tovább mögött a nyertesek listája. A nap folyamán még jövünk egy képes cikkel.

Dráma kategória

Legjobb dráma:

Mr. Robot (USA)

Legjobb női főszereplő:

Taraji P. HensonEmpire (Fox)

Legjobb férfi főszereplő:

Jon HammMad Men (AMC)

Komédia kategória

Legjobb komédia:

Mozart in the Jungle (Amazon)

Legjobb női főszereplő:

Rachel BloomCrazy Ex-Girlfriend (The CW)

Legjobb férfi főszereplő:

Gael García BernalMozart in the Jungle (Amazon)

Tévéfilm, minisorozat vagy antológia kategória

Legjobb tévéfilm/minisorozat:

Wolf Hall (BBC Two/PBS)

Legjobb női főszereplő:

Lady GagaAmerican Horror Story: Hotel (FX)

Legjobb férfi főszereplő:

Oscar IsaacShow Me a Hero (HBO)

Mellékszereplők kategória

Legjobb női mellékszereplő:

Maura TierneyThe Affair (Showtime)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christian SlaterMr. Robot (USA)

Végső elszámolás:

Csatorna díj sorrend:
Amazon – 2
USA Network – 2
AMC – 1
CW – 1
Fox – 1
FX – 1
HBO – 1
PBS – 1
Showtime – 1

Sorozat díj sorrend:
Mozart in the Jungle – 2
Mr. Robot – 2
The Affair – 1
American Horror Story – 1
Crazy Ex-Girlfriend – 1
Empire – 1
Mad Men – 1
Show Me a Hero – 1
Wolf Hall – 1

Stúdió díj sorrend:
Amazon Studios – 2
20th Century Fox TV – 2
Universal Cable Productions – 2
BBC Worldwide – 1
CBS Television Studios – 1
HBO – 1
Lionsgate TV – 1
Showtime – 1


free web stats