The Shannara Chronicles – 3 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 January 21, 18:14-kor a(z) Pilot,The Shannara Chronicles témába.

Terry Brooks fantasy regényfolyamát rendelte be az MTV nemrég, hogy színt vigyen az egyhangúnak tűnő kínálatukba. A Teen Wolf már nagyon a végét járja, így a csatorna vezetősége jogosan agyalhatott azon, hogy melyik az a fantasy ötlet, ami megérdemli a tőketámogatást. Szerintem a lehető legjobban választottak a The Shannara Chronicles személyében, hiszen simán el tudják adni Game of Thrones-pótlélnak a téli időszakban. A tévénézők éheznek a klisés, „tegyünk fel mindent egy karakterre” történetekre. Miért? …mert úgy tudják reménytelen helyzetbe sodorni őket, hogy közben tudjuk, a végére a jó győzedelmeskedik. Tehát adott a klisés hatásvadászat.

The.Shannara.Chronicles.S01E01E02.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160121_125736.982

A történet rögtön dupla résszel kezdett, ami kellett is, hiszen egy ekkora világkép bemutatást 45 perc alatt képtelenség elénk tálalni tisztességes módon. Egy olyan világot hoznak el az írók, ami a távolabbi jövőben játszódik, ahol több faj kap teret; illetve ahol a természet visszafoglalta azt, amit korábban az emberiség elvett tőle. A sztori emleget gnómokat, egyelőre nem találkoztunk ilyennel, viszont elfekkel, emberekkel és trollokkal igen.

Főhősből akad több, akiknek sorsvonala keresztezi egymást. Elsőként egy elflányt, Amberle-t (Poppy Drayton) ismerhetünk meg, aki részt vesz egy oly versenyen, amin eddig még nő sose vett. A hét szerencsés kiválasztott bekerül a rendbe. Másodjára egy félig elffiút kapunk, Will-t (Austin Butler), akinek, miután meghal édesanyja egy betegségben elhatározza, hogy megtanulja a gyógyítást, ezért útra kerül, hogy ezt a lehető legjobb helyen tehesse. Különlegessége, hogy tündekavicsokkal rendelkezik, amik elvileg varázslatra képesek – bár ezt se megerősíteni, se megcáfolni nem tudja, mert sose látott olyat.

The.Shannara.Chronicles.S01E01E02.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160121_130724.856

Nem túl izgalmasnak hangzik a történet. Jól látjátok a helyzetet, hiszen addig nem is lesz az, míg a két főbb karakterről ki nem derül, hogy milyen szerepet tölt be a világuk sorsában. Amberle szála akkor indul be, mikor megérinti azt a bizonyos fát, ami a városuk belsejében lakozik. Ekkor látomások kezdik el gyötörni, melyben a távolabbi pusztuló jövőjüket látja. Hogy mindezt megakadályozza, el akar sorsa elől menekülni, viszont ez nem olyan egyszerű. Így kereszteződik útja a fél elffiúval, egy druidával és még sok mással…

A The Shannara Chronicles erejét az univerzuma adja, ami végtelen lehetőséget foglal magába. Egyrészről azért, mert rengeteg népet tud felsorakoztatni, akik látszólagos békében élnek egymás mellett. Másrészről pedig azért, mert mesésebbnél mesésebb tájakkal dolgoztak a CGI-osok, amikkel szabályosan meghazudtolták azt, hogy az MTV-t nézzük. Az operatőrösök munkáját is számtalanszor meg kellett dicsérnem a 3 rész alatt, mert remekebbnél remekebb kamerabeállásokkal dolgoztak. Ügyeltek a mélység-élességekre, mint pl.: egyes jeleneteknél belelóg pár fűszál az égbe, ami tovább tetőzi a látott értéket. És ha már a CGI-ról beszéltem, a szörnyek, amiket eddig láthattunk számomra több mint meggyőzőek voltak. Remekül megrajzolt, és kivitelezett démonokkal érik el az izgalom fokozást – bár azon a főgonosz féleségen még lehetne mit csiszolni. Végső soron pedig a fegyverek „összerakodása” az, amivel megvettek kilóra. No meg a jelmezek, amiknél megint érezhető a minőségi munka.

The.Shannara.Chronicles.S01E01E02.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160121_135758.558

A modern jövőben járunk, amikor az emberiség osztozik számos fajjal a területen. Jah bocs, ez nem is róluk szól, hanem az elfekről! Mindennek nyomot is hagynak úton-útfélen, vízben, mindenhol. Tetszik ez a folytonlagos visszautalás, illetve az is, hogy egy-egy jó jövőbéli „lakás” ötlettel állnak elő, mint pl.: azzal, amikor Will beleszalad egy átverésbe öntudatán kívül.

Kétségtelenül a nagyobb volumenű érzetet a kialakuló jövőbéli apokalipszis teremti meg, ami a népek összetartását is eredményeztetheti – mondom mindezt látatlanban, úgy, hogy könyvet nem olvastam. Aztán lehet, hogy ilyesmire sor se kerül, szóval ha most késői spoilert írtam le, nem volt róla tudomásom. Azok, akik szerették a The Legend of the Seekert mindenképpen próbálják be, mert sok hasonlóságot fognak felfedezni. Kicsit még talán felemelgetném a Merlin-t, melynek 4-5. évadjánál hasonló kilátástalan helyzet uralkodott. Nem utolsó sorban pedig a Gyűrűk urát említeném meg én is, mert sajnos a főkoncepciója az lesz, mint a filmnek, csak itt egy maggal – ha jól értelmeztem.

The.Shannara.Chronicles.S01E03.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160121_152233.451

Már csak egyetlen kérdés áll fenn. Miként fogják az időt húzni vagy éppen fogják-e? Nem fér kétség ahhoz, hogy a The Shannara Chronicles több évados sztorival rendelkezik. Az első három epizódban nem hagytak teret a tétlen üzemmódnak, helyette minden karakterről megtudtuk azt, amit meg kellett, és remekül bemutatták a helyzetüket az adott caston belül. Elvileg a negyedik részben ér össze mindaz, amit eddig láttunk és mindegyik főkarakter szála. A sorozat tehát remek helyet képvisel a fantasy berkekben, így számomra az ajánlás abszolút helytálló.

Nyilván az alacsonyabb pontszámot fel kell rónom a klisés sztorira, mert azzal, ha valaki neki kezd ordibálni nem ment meg senkit, max. mégjobban magára hívja a figyelmet. Ezt leszámítva lehetett volna még pörgősebbre csinálni a nyitó duót. Maradok, ehhez nem fér kétség.

This entry has a rating of 4

free web stats