The Shannara Chronicles – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 February 2, 17:47-kor a(z) The Shannara Chronicles témába.

Az MTV sose lesz olyan kábeles adó, ami bármelyik – normális – sorozatából spinoff-ot csináljon, és most ne a reality szegmensükre gondoljatok, hanem a szitkom és dráma felhozatalra. A Teen Wolf jelenleg a legidősebb veteránjuk, ami lassan a végéhez közeleg. Azaz, már így is többet élt, mint amennyit az elején jósoltunk számára. A tökéletes „korcs” utód, vagy más nevén a mostohatestvére cáfolhatatlanul a The Shannara Chronicles, ahol mindez, amit előbbiben megszoktunk jelen van, mint pl.: az ördögien kiszámítható szerelmi háromszög, a főhős küldetésének döcögős tempója, vagy éppenséggel az ellenség kontra „értetek szorítunk” nemzet kiélezett harca.

The.Shannara.Chronicles.S01E04.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160202_174631.918

Csalódást egyáltalán nem okoztak az írók, hiszen nagyjából ugyanezt jósoltam neki látatlanban. Maximum pozitív irányban, mégis csak rosszabbra számítottam. Szerencsénkre Terry Brooks regényfolyama kellő kidolgozottságról árulkodik, amiből megannyi értékes mozzanatot kénytelenek kihagyni az írók és rendezők, hogy beleférjenek a műsoridőbe, valamint ne tűnjön annyira semmilyennek egyetlen része se. Ergo a mozgalmasságra játszanak. A cselekmény frankón átívelős, amihez hozzácsapnak egy-két melléksztorit, mert megköveteli az izgalmat a néző – még ha mondva c csináltról is beszélünk.

A 4-5. rész se zökkentett ki a korábbi hozzákapcsolódó lendületből, ugyanis – mint azt írtam – a történet szépen halad. Korrekt ívet ír le, amire panaszunk nem lehet. Maximum arra, hogy kiszámítható és felesleges klisékkel próbálják meg becsapni az egyszerű nézőket, ám ez legyen az ő bajuk. Számomra az erős közepest oly könnyedséggel szállítja, mint amikor megkérdezik tőlem, melyik a kedvenc sorozatom. (Egyértelmű: Family Guy.) Sztori szempontból nem sok negatívumot tudnék felróni, hiszen a könyv olvasásának hiányában nincs viszonyítási alapom. De tudjátok mit, valamiért nincs is ingerenciám a belekezdésébe. Ez a fajta elmesélés abszolút bejön.

The.Shannara.Chronicles.S01E04.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160202_174522.820

Ne feledkezzünk el arról, hogy az MTV egy tinédzsereket megcélzó csatorna, ahol helyet kell szorítani a „nyálas érzelmeknek”, azaz más szóval a szerelmi háromszögnek. Nyilván a romano lány, az elf fiú és elf lány trió adja meg mindezt. A nyálasság pedig ott csap fel, amikor nézése közben azon agyalunk, hogy vajon melyik érdemelné meg leginkább a fiú szerelmét kettőjük közül. Az írók folyton-folyvást befolyásolnak minket, hiszen amikor egyik rossz színben tűntetik fel, a másiknak adnánk a fiú szívét. A szörnyű az egészben, hogy klisék sűrűsödését eredményezi a mellékszál, ami rontja a részek nézési morálját – de ha mégse teszi ezt, akkor se tudok teljesen elégedett lenni.

Van egy másik tény, ami szintén kivágja a biztosítékot. A főgonoszra gondolok, akinek nagyon rossz maszkot sikerült legyártani. Inkább a csúf és a gagyi hatásra erősítenek rá, mint sem a gonoszságra. A ’90-es években rendben lenne, mostanság nincs ilyennek helye. Főleg úgy, hogy egy sárkányféleséget remekül összehoztak a 2-3. rész körül, valamint a gnómok is hasonlóan dicséretre méltó maszkírozást kaptak. Komolyan, baromi jóra sikerültek.

Fentebb dicsértem továbbá a történetet. Így a gnómokról jut eszembe, hogy az új népet remekül behozták egy rész alatt a sztoriba. Frankón összekapcsolták a múltat a jelennel. Adtak kellő válaszokat a még megfogalmazásban lévő kérdéseinkre, hiszen tudtuk, hogy az emberek, a gnómok és az elfek biztosan élnek Shannara világában, valamint ha emlékeim a helyükön vannak, akkor törpökkel is találkozhatunk. A trollokról se feledkezzünk el, hiszen egyikőjük az elf fiút majdnem vacsorának szánta.

The.Shannara.Chronicles.S01E05.WEB-DL.x264.HUN-nIk.mkv_20160202_174701.586

Ne értsetek félre, tudnék rosszat írni a The Shannara Chronicles-ről, de miért tenném. Most valamiért az elégedettség árasztott el, hiszen újra olyan fantasy sorozat, ami elé érdemes hetente/havonta leülni pár órára – úgy, mint hajdanán a The Legend of the Seeker vagy a Merlin esetében. Továbbra is ők a legjobbak, de a TSC-t se marasztalnám el, mert van benne kellő potenciál, hogy megtartson nézőjének. Még úgy is, hogy utálom a nyálasságát és a sokszorosan elrontott maszkírozásait. Viszont több olyan jó húzás van, amivel a negatívumokat kompenzálni tudják.

Nem utolsó sorban a CGI-t se feledjük el, hiszen a táj, amit egy-egy menetelés során elénk tárnak meseszép. A karakterekről azért se írnék, mert… csak! Sajnos az MTV házán belül ilyenekre kell számítani, ne várjunk AMC minőségű karakter megformálásokat. Más a nézőcsoport, most a kritikai visszhang egy másodlagos tényező.

Szóval maradok, ez nyilvánvaló. Heti nézője biztos nem leszek, de havonta, félhavonta azért belekóstolok. Azt hiszem ezt tartani tudom.

This entry has a rating of 3

free web stats