The Boy (2016) / A fiú – filmkritika

 
Beküldte: Kanyecc 2016 February 2, 18:53-kor a(z) MoziGuru témába.

Kicsit másabb vizekre evezünk. Kaptunk premier előtti jegyeket The Boy című mozifilmre, melyet már magunk mögött tudhatunk. Minderre az első reakcióm – amit valószínűleg a címből szűrtem le – annyi volt, hogy erre nincs időm. Aztán, miután sort kerítettem az ajánlójára teljesen másképp álltam hozzá, hiszen valami olyasmit ígértetett, amire régóta vágyom: egy izgalmas horrorra, kellően beteg, de mégis reális ahhoz, hogy akár átültessük a valóéletbe. Arra akarok kilyukadni, hogy akár a szomszédos kisvárosban is játszódhatna – de ne írok többet, mert az spoilereket tartalmazhat, ami elrontaná a végső csavart.

Gruesome-Banner-TheBoy-Review-820x410

Szóval a történetnél tartottam. Adott egy amerikai középkorú bébiszitter, aki Angliába, egy eldugottnak mondható kisváros egyik lakásába nyert felvételt. A gyermek választotta ki sok jelentkező közül. Szerencsés a nő, azaz látszólag az, hiszen maga mögött hagyhatta a múltját, és egy jól kereső állásra tett szert. Azonban munkája csak látszólag tűnik egyszerűnek. Miután megérkezik a lakásba, nagyjából feltérképezi azt, elkezdenek zajlani az események. Megérkeznek a szülők a „gyermekkel”, akinek különlegessége, hogy egy porcelánbaba. Jól olvassátok, egy porcelánból készült gyerekre kell vigyáznia. Rögtön felröhög a tények láttán, azonban hamar belátja, hogy a humorosnak vélt helyzet sokkal komolyabb.

A családtagok azért szeretnék, hogy valaki vigyázzon a gyermekükre – akit élőnek hisznek –, mert már régen hagyták el az otthonukat. Ki szeretnének kapcsolódni, feltöltődni. Ehhez kell főhősnőnk, aki az elején komolytalannak véli a feladatot (mégis csak a semmittevésért fizetik!), azonban az idő múlásával rádöbben, hogy nem kellene. Nincs egyedül. A porcelánbaba mellett feltűnik egy férfi még, aki heti rendszerességgel hozza a friss árút, valamint viszi el azt, ami megmaradt. Kettőjük között egyfajta szerelmi szál kezd kibontakozni, de ez nyilvánvaló tényként kezelhető. Tehát tulajdonképpen hármukról fog szólni a történet.

MV5BMjA0NzUxNTg5Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwMzA4NzA3NzE@._V1_SX640_SY720_

És, hogy miként kapcsolódik a The Boy egy sorozatcentrikus oldalhoz. A szereplőgárdát tudnám felhozni példa gyanánt, hiszen a főhősnőt, Greta-t Lauren Cohen formálja meg, aki jelenleg a The Walking Dead-ben látható tartós szereplőként, míg előzőleg a Chuck-ban és a The Vampire Diaries-ben is megfordult. Aki nézi az AMC zombisorozatát az nagyjából képbe van, hogy mit képzeljen maga elé az alakítása során. Totálisan jól hozza azt, amire őt „felbérelték”. Rupert Evans-ről már ennyi jót nem tudok felidézni. A szükséges karakterképében mutatkozik, aki azért kell, hogy a nézői is higgyen a szemének. Karakterét úgy tudnám leírni, mint ha nézőként a testén keresztül épülnénk be a történetbe és szívnánk magunkba a sok képtelen para jelenséget.

Ha ki kellene emelnem a film erősségeit, akkor mindössze kettőre hívnám fel a figyelmet: (1) Lauren Cohen minőségi helytállása egy olyan helyzetben, amikor a nézőt az altatásba vezetik az írók, csakhogy jobban üssön a végkifejlet; (2) és magára a végkifejletre, amivel rengeteg apró részlet – érdemes lesz figyelni ilyenekre, az operatőrök kicsivel több „törtmásodpercnyi” plusszal próbálnak jelezni – kerül a helyére, hogy az miért is úgy történet ahogy…

theboy-2

2016 év a horror filmes szekciójában jól kezdődött. A The Boy azon filmek közé tartozik, amit simán újra kell nézni, mert annyi apróságot rejtettek el a készítők, amikre az odafigyelő ember se figyel fel. Nincs ezzel baj, hiszen először nehéz leszűrni melyek a fontos infók, és melyek azok, amik elhanyagolhatók. Számomra befutott vele Stacey Menear. Komolyan, öröm volt nézni az utolsó félóráját, mert azok a húzásokat kaptuk, amiktől a klisé szót lehet temetni. Lauren pedig tovább erősített arra a tényre, hogy a buta karaktereket hagyják meg másoknak.

Simán ajánlom még azoknak is, akik paráznak tőle. A horror jelzőt túlzásnak érzem, inkább használjuk a thrillert, abból is a jobb végértékűt.


free web stats