A Nagy Duett – Kezdett a 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 April 11, 21:56-kor a(z) reality témába.

4×01 – 1.347M (SHR: 28.8%); 471e (SHR: 26.4%)

Rászoktam az agybutulásra. Tavaly ősszel a Tv2 durrantott egy hatalmasat a Sztárban Sztár 3. évadjával, amit az ország házibulijaként emlegetetett sajtó berkekben. Ha az az volt, akkor milyen jelzővel kellene illetni A Nagy Duett-et, ami már a kezdőadásával kiverte a biztosítékot? Jó, pontosan ez volt a feladata, szóval egyáltalán nem beszélhetünk csalódottságról. Minden perce egy kincs, mert olyan énekeseket és mellé társakat sikerült összecastingolni, amik a jelenlegi celeb világ meghatározó egyénei – gondolom kikérték a Blikk.hu véleményét, hogy mennyire vevők rá a nyugdíjhoz közelebb korosztály vagy az afeletti –, a végeredmény pedig olykor szánalmat tükröző szem elfedés volt, vagy éppen „az agyamat eldobom” képzeletbeli szituációnak a leprodukálása. Tipikusan: annyira rossz, hogy már jó.

A.Nagy.Duett.2016.04.10.720p.WEB-DL.H.264.HUN-bH.mkv_20160411_190959.666

Az előző évadhoz képest több minden változott. Az egyik legszembetűnőbb, hogy Kasza Tibor két új zsűritagot kapott maga mellé. Az előző három etapban Balázs Klári és Dobrányi Ákos osztotta az énekeseket, míg most Szulák Andrea és Cooky.  A másik, hogy Liptai Claudia mellől eltűnt Till Attila és visszakerült Majka, aki annak idején az első évadban hasonló pozíciót töltött be.

Kik fognak énekelni a következő 8 hétben?! Leírom újra, legyen meg egy helyen. A profik között: Pál Dénes (– Demcsák Zsuzsi), Dér Heni (– Kucsera Gábor), Hevesi Tamás (– Kulcsár Edina), Fésűs Nelly (– Berki Krisztián), Keresztes Ildikó (– Schobert Norbert), Pintér Tibor (– Rubint Réka), Nika (– Növényi Norbert), Heincz Gábor „Biga” (– Debreczeni Zita), Varga Viktor (– Cinthya Dictator), Peter Srámek (– Keleti Andrea), Péter Szabó Szilvia (– Pachmann Péter) és Lola (– Markó Róbert). Zárójelben olvashatók az amatőrök listája, csak hogy mindenki tudja, miért vannak odafirkantva azok a nevek.

A.Nagy.Duett.2016.04.10.720p.WEB-DL.H.264.HUN-bH.mkv_20160411_211955.083

Mi az értelme a tízes skálán való pontozásnak? – Ez a kérdés foglalkoztatott egész idő alatt, hiszen egyes produkciók annyira rosszak voltak, hogy már büntették a fület (lásd: Cinthya–Varga páros produkcióját.). 7-nél rosszabb pontszám – ha jól emlékszem – nem került kiosztásra, pedig simán adtam volna 4-5-öt is. Nyilván a zsűritagok keze is meg van kötve, mert hiába szar ami szar, mégse húzhatják le 1 millió ember szeme láttára, mert abból másnap a bulvárlapokban címlap sztori lenne – a Tv2-nél pedig azonnali elbocsájtás, mint Tvrtko esetében. Ott tartottam, hogy 10-es skála, ami valójában 5-nek is elmehetne, mert 1-6-ig nincs kihasználva az értékelő. Semmi baj, ezt még lenyeltem valahogy, azt már nem, hogy egy bűnrossz Berki Krisztián – Fésűs Nelly duó hogy a fészkes fenében lehet 10/10-es minden zsűrinél?!

El kezdtem agyalni máson is, hátha a játékszabályokkal sem vagyok tisztában. Most akkor miről is szól A Nagy Duett? Több lehetséges opció születhet: (1) a nézők szórakoztatása olyan értelemben, hogy ki tud magából a legnagyobb idiótát csinálni; (2) melyik a legszimpatikusabb páros az egyes zsűritagok között; és utolsóként (3) melyik az a páros, aki méltó A Nagy Duett címszóra, mert tényleg hatalmasat villantott az énekes pályán. – Ez utóbbiból eléggé csekély a szám, előbbi kettő teszi ki 80%-át a műsornak. Nyilván teljesen adja magát, más különben nem beszélnénk róla napokig. Nem néznék vissza a Tarzanos produkciót újra és újra, hogy elhiggyük: létezik ennyire rosszhangú, dallamot se eltaláló női a valóéletben!

A show teljes terjedelmében tényleg a gondolkodásról szólt nálam: Most Vargáék, vagy Berkiék lopták-e el az évadnyitót Kasza Tibortól, aki próbált bőségesen poént gyártani? A zsűritagoknál javarészt azt érzem – leszámítva Kaszát –, hogy nem akarják megbántani az adott illetőt: mondanak valamit, sok tartalma nincs az egésznek, csak az üres szavaktól zengett a helység. Pl.: Cooky helyett Fekete Pákó is mehetett volna, mert ugyanaz az akcentus (vagy tájszólás) adott, ugyanúgy vicces tud lenni, és ugyanúgy oltható Kasza által. Szulák Andrea pedig a szükséges női tag. Ki jöhetett volna szóba, de most őszintén? Passzolnám, de bárkit ültettek volna oda, aki kicsit népszerűbb közszereplő, az is ugyanezt lenyomta volna.

A.Nagy.Duett.2016.04.10.720p.WEB-DL.H.264.HUN-bH.mkv_20160411_212107.285

A Nagy Duettnek annyi értelme van, mint a Farm-nak az RTL Klub-on: nézettséget generál a sok hülyeséggel, butítja az embereket, mert a mai világban ez kell. Nincs is baj ezzel, „birka” vagyok én is, hiszen beálltam a sorba és megnéztem az évadnyitót. Valószínűleg a folytatásról se mondok le, csak hát nem érzem azt a minőséget, ami a Sztárban Sztárnál jelen volt. Hozzá képest ez a formáció egy nagy nulla, ami arra csak pazarlom az időm. Magam se tudnám megindokolni mi a vonzereje, miért nézem, ez már a mazochizmus kibontakozása… Nincs jobb magyarázat.

Azért nem startolt zökkenőmentesen a nyitórész. Volt kétszer olyan baki, amit amatőrség szóval tudnék jellemezni. Az egyik a Schobert Norbiéknál – ha jól dereng –, amikor hangosítási problémák léptek fel és össze-visszarecsegett az egész énekshow, ami ilyen mértékű költségvetésnél elfogadhatatlan baki; másrészről, leminősíti őket a nézőknél, hiszen ha szar a hangzás, élvezhetetlen a produkció, akkor azt a legtöbb ember leszavazza, még ha vicces is volt. A másik Sramékéknél volt, amikor szerencsétlenék ágyát vagy kétszer tolták neki a színpad lépcsőjének, azzal némileg megakasztva őket a koncentrációjukban. Hm. Eltelt több mint negyedév és a showért felelős segítők kiestek a ritmusból, vagy mi a fene? Csak mert biztosra veszem, hogy ugyanazokkal dolgoztak, mint ősszel.

Biztosan fog születni írás még A Nagy Duettről. Egyelőre nem tudok sok mindennel azonosulni. Elég mű az egész show. Nem is pontoznám, ennek fényében! Kicsit úgy éreztem, hogy bundák sokasága zajlott, hiszen Berkit kihozni 30/30-ra úgy, hogy a Tv2 egyik meghatározó celebje (célozva az adott riporter kirúgására!) szerintem nem véletlen, ahogy az a műbalhézás se (kell az anyag az Édes Életbe is), amikor késett a próbáról és megmondta neki a tutit a társa…

Nincs igazság, tudom, ilyen produkciónál meg pláne, hiszen a kulcsszó a nézőszámon van, az pedig, mint látható fentebb, minden eddigit hozott, amit az évben produkálni lehetett. Túlzásnak találom a 2,5 órát műsoridőt, de a reklámokból élnek a kereskedelmi adók. Ezért kell elnyújtani a végtelenség akkor is, amikor mindezt másfél órába is bele lehet préselni. Hiba hiba hátán, megmagyarázhatatlan jelenségek sokasága – ez a 4. évad nálam A Nagy Duettből. Tisztára mint egy X-akták, ahol a kérdés egy újabb kérdést szül.


free web stats