The Girlfriend Experience – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 April 17, 15:48-kor a(z) Pilot témába.

Sasha Grey főszereplésével és Steven Soderbergh készítésével nem lehet ismeretlen a The Girlfriend Exprience címe a mozifilm kedvelőknek, ugyanis 2009-ben megkaptuk az ötletet. Ez szolgáltatta az alapokat a sorozatnak, ami meglovagolja a „Barátnő rendelésre” témát. Biztosan hallottatok már azokról a luxus prostituáltakról, akik nem feltétlenül szexre kellenek a kuncsaftoknak, hanem mindenmásra is, mint pl.: ha van egy rendezvény, akkor mellettük tűnjön fel úgy, mint a nőjük lenne. Mindez miért jó a megrendelőnek? – Ha olyan a lány kívül-belül, amire lehet irigykedni, akkor más szemmel néznek az illetőre. Ennyire egyszerű. Valamilyen szinten a hatalomgyakorlás fitogtatása a cél, hiszen nincs az, amit ne kaphatnának meg…

The.Girlfriend.Experience.S01E01.720p.HDTV.x264-KILLERS.mkv_20160417_155125.203

A sztorink középpontjában: Christine (Riley Keough) áll, aki másodéves jogi hallgató a Chicago-Burnham jogi karán. Tandíjának és albérletének fizetéséért, illetve a könnyebb elhelyezkedés ürügyén számos álláslehetőségen helytállva felvételt nyer a Kirkland & Allen társasághoz, ahol gyakornokként próbál a cégnek hasznos tagja lenni – bízván abban is, hogy majd itt bebetonozza jövőjét. Mellette egyik osztálytársa megismerteti vele az örömlányok világát, ahol a szex csak másodlagos tényként jelenítődik meg; míg az élvezet, a mutogatásuk képezi a fő hangsúlyt. Nagyon jó mellékes meló, hiszen olyan kuncsaftokkal dolgoznak, akik bőven a telhetős társadalmi osztályban foglalnak helyet. Ezzel meg is indul Christine életének új szakasza.

A pilot Christine beavatásáról szól – már ahogy én értelmeztem. Karakterében leginkább az elszántság tetszett. Az írók nem a szokványos módon lovagolták meg az ötletet (hu, de jól is tették!), miszerint kapunk egy félénkebb lányt, kilátástalan jövővel, aki végig stresszeli az összes állásinterjúját, majd bízik a jó szerencséjében, hogy valamelyik helyen megszánták és felveszik. Aki ilyenre vágyik, az söpörje félre a dedós klisés gondolatait. A csajszi azt mondatja az adott helyeken, amit a cég hallani akar. Néha magolja a szöveget, többnyire fingja sincs arról, hogy az adott mondatszerkezetben feltűnő idegenszavak mit jelentenek. Nem az a cél, hogy értse amit mond, hanem hogy meggyőzze a hallgatóközönségét az elszántságáról és az érdeklődéséről. Mosolyogva néztem az adott jelenetsort, ahol ez zajlott. Annyira adja, hogy a mai világban tényleg ezt kell csinálni. Add el magad, majd belerázkódsz a munkába, ha már ott vagy. Totálisan igazat kell adnom.

The.Girlfriend.Experience.S01E01.HDTV.x264-KILLERS[ettv].mkv_20160417_144517.007

Riley Keought baromi jól játssza a szerepét. Féltem a klisésnek tűnhető karakterétől, mert hiába van egy lázadó barátnője (amolyan megrontó!), aki nyitott a balhésabb pénzkeresésre, őt simán elvihették volna a félénkebb beállítottság felé, de nem tették. Természetesen van egy minimális aggodalma, ami nagyon jól áll neki, viszont cseppet sincs túlzásba véve. Számtalan nagyon jól beállított jelenetet kapunk tőle, gondolok itt az elsőre, amikor a bárban odamegy egy random sráchoz, akivel szexelni akar. Az ilyen nőkre mondom azt, hogy valójában nem is léteznek, csak legendák, mert sajnos egy ilyenben se volt részem még.

Az átívelő szálat valószínűleg főhősnőnk extra pénzszerző mivolta és gyakornoki munkahelye adja, hiszen várhatóan a kettő között lesz egy olyan kuncsaft, aki összekapcsolja a „fényt a sötétséggel”. Nyilván a legnagyobb kérdése a sorozatnak: Meddig lehet ezt az (önpusztító?) életmódot folytatni? Mikor válik áldozatává? Hogyan tudja feldolgozni magában a történteket?

A sorozat készítői inkább az erotikát érvényesítik, mint a vad szexuális tartalmakat. (Értsd: nincs helye olyan jelentsornak, mint amit a Spartacusban megszokhattunk.) Ez abból a szempontból okos húzás, hogy nem akarják prostituáltként beállítani főhősünket. Örömlány igaz, de más nézeteket képvisel, így inkább olyan jelenetet adnak, ahol a fiú előtt elkezd maszturbálni. Kihagyják a kőkemény dugós jelenetet a kezdésből, ne is próbáljunk asszociálni arra, hogy csak a szexen van a hangsúly. Többön! Zene ügyileg alig tudok megjegyezni bármit, mert eltelt a félóra, semmi olyat nem tapasztaltam volna, amire fel kellene figyelnem vagy pro, vagy kontra tekintetben. Tehát totális semlegesség.

The.Girlfriend.Experience.S01E01.HDTV.x264-KILLERS[ettv].mkv_20160417_154237.098

Talán még a rendezésre hívnám fel a hangsúlyt, mert színvilág számomra furán jó volt. Tudom, mostanság nagyon erre vagyok rágerjedve. Most vagy a monitorom kezd beszarni, vagy olyan az egész, mint ha kicsit fakó színekkel dolgoznának – mindezzel, mint ha a szürke hétköznapok egyhangúságát akarnák kihangsúlyozni. A főnök ablakán keresztül beszűrődő fény folyamatosan beégve jelenítődik meg, ami fotós szemszögből baromi amatőr megvalósítás, azonban őket valamiért nem zavarja. Aláírom: engem sem, pedig kellene.

A félórás epizód olyan hamar elröppent, ahogy annak kellett. Remekül megalapozta a kedvem a folytatáshoz. A Starz új utakon jár, kicsit olyan számomra az ötlet, mint ha a Secret Diary of a Call Girl köszönne vissza, csak másképp. Simán nézője leszek. A főszereplőkkel az égadta világon semmi probléma sincs, nagyon jól játsszák azt, amit kell. Hamar a kedvenceim közé került, pedig 1 órával ezelőtt el se tudtam volna képzelni köztük.

This entry has a rating of 4

free web stats