Banshee – 4×05 – Talpra kéne állni!

 
Beküldte: Kanyecc 2016 April 30, 15:46-kor a(z) Banshee témába.

Nah, ez már megint mi volt?!

Újabb hét telt el, túlvagyunk a Banshee zárásának felén. Már csak (egy, kettő) három részt kapunk, és örökbúcsúra vonul a sorozat. A negyedik etapról sok minden elmondható, csak éppen az nem, hogy felülmúlná a harmadikat. Már sose lesz olyan, mint volt hajdanán. A megfáradtságot véltem felfedezni az írógárdánál, akiknek akad sok apró jó húzása, viszont összességében maguk se tudják, miként akarják kitölteni az átívelő történet melletti űrt. A legjobb jelző a vajúdás. Nagyjából így tudnám körbeírni a 4×05-ös epizódot, ahol kaptunk több jó pillanatot, de ezek elenyésző számban vetülnek ki.

wpid-wp-1462023881552.png

A rész nézése alatt végig azon gondolkodtam, hogy vajon mi rontja el ennyire a Banshee-t? Miért nem képesek hozni azt, amit az előző évadokban? Ráfoghatnánk mindezt a költségvetés csökkentésére, hiszen a látványos akciójelenetekből vajnyi keveset kapunk, viszont mást emelnék ki: a kreatívválságot. Az írók belenyugodtak a zárásban, nem akarják összecsapni az utolsó részeit, ezért jóval kevesebb infót sűrítenek beléjük, amitől a sztori egy híg katymaty. Teljesen jogosan háborodik fel a sorozat nézője, hiszen nincs ehhez hozzászokva. Nagyon nincs. Míg az előző héten úgy éreztem elindulhat valami, megint az egyhelyben toporgás a jellemző.

Mire vártok?! Mi ez a töketlenség? – kedvem lenne számon kérni őket. Alapvetően meg is értem őket, mert aki eljutott ideáig az úgy is befejezi. Hiába a hitvány minőség, a lagymatag sztori, ilyen élményekkel könnyebb lesz végleg elengedni. Nincs igazam?

wpid-wp-1462023868266.png

Nos, ne is húzzuk tovább a szőrszálhasogatást és az elégedetlenséget. Aki látta a 4×05-öt, azt várom a tovább mögé egy spoileres átnézésre. Maguk a képek is azok lehetnek, így mindenki saját felelősségre kattintson!

Jó fej lesz, kezdem azokkal az apró húzásokkal, amitől jó volt a rész!

wpid-wp-1462023871473.png

A sort mindenképpen Job visszatérésével kell kezdenem. Magára talált a karakter. Komolyan az kellett hozzá, hogy Hood meglátogassa és vázolja a kilátástalan helyzetet, amiben volt annak idején, mielőtt rátaláltak volna? Kicsit hülyeségnek vélemény a szitut, viszont amikor leborotválta a haját, a szakállát fellobbant egy tűz a szívemben: végre köztünk van a világ legnagyobb hackerje. Ha ez valakinek nem lett volna evidens tény, akkor gondoljatok arra, amikor a sheriff egyetlen női beosztottja, – aki Proctoréknak szállítja az infókat – meglátogatta Carrie lakását. Az a néhány mondatos párbeszéd eszembe jutatta az egykori tökös Job-ot. Ezekért a pillanatokért érdemes volt megnézni a részt.

Akadt más is. Szintén aprócska [NOT], amit okosan az epizód végére böktek oda, mint egy cliffhanger-t. Chad meggyilkolására gondolok. Calvin-nél valami nagyon elgurult. Számomra ez egy totál kiszámíthatatlan jelenet volt. Klisésnek semmiképp se hívható, hiszen betippeltem volna azt, hogy a következő rész elején/közepén még vánszorog a földön frissen szabadult sittesünk, de gyorsan elvarrták az életpályáját. Így tökéletes. Örülök neki, főleg hogy a Brotherhood egy számomra ismeretlen útra keveredik, amitől még jobban azt érzem, hogy a Banshee próbálja visszahoznia régi szép időket. Kiszámíthatatlanság. Ez az.

wpid-wp-1462023863174.png

Hood továbbra is éli semmit érő életét. Néha már totálisan idegesít a sajnálkozó feje. Az előző részben felcsillant a remény az új FBI nőci feltűnésével, azonban mára ugyanott tartunk, mint két héttel ezelőtt. Valamit kéne kezdeni vele, mert véleményem szerint ő rombolja a minőséget.

A sorozatgyilkosos szál haladgat előre, semmi áttörés a rendőrség részéről. Minimum a kissrác által megrajzolt képre tudnak Hood-ék építkezni. Sheriffünk megpróbálkozott a „nyúl kiugrasztásával”, ezért tartotta a sajtótájékoztatót, de szavai csak egy kétségbeesettséget sugalltak a gyilkosunk felé. Maga az ötlet, hogy nem egy ember, hanem egy szekta áll a gyilkosságok mögött számomra totálisan jó húzás. A következő részekben sokkal többet kell velük foglalkozni, ha komoly, emlékezetes zárást szeretnének nekik szánni.

wpid-wp-1462023875622.png

Carrie-t háttérbe szorították. Hiányzott az igazságszolgáltatós mivolta. Nélküle veszthetett a rész az értékéből.

Proctor körül zajló események is inkább a pumpát nyomták fel, mint az élményt. A bennszülőt nép és közte lévő konfliktusra a szánalmas szót tudnám odapöckölni. Arról nem beszélve, hogy segítőjéből hülyét csinálnak. Gondolok most a láncfűrészes jelenetre, amikor elvágta a vontatórúdját a szekérnek és a lót elkergették. Ha stílusosan tették volna a dolgukat, minimum egy lófejet varázsoltak volna a jelenetvégére elénk – de ha ez sok, akkor is némi vért.

Összegzés:

Megnéztem a kritika végére, hogy kinek a nevéhez fűződik az heti rész: Liz Sagal-éhoz. Innentől kezdve már értem, miért csökkent ismét a színvonal. Hozzákapcsolható a 4×03 is, ahol Job összecsapott megmentését tárta elénk. Nincs számomra több kérdés! Így már teljes mérték adja, miért csökkent ennyire a minőség. Sajnos neki valahogy sose jön össze az az elképzelés, amivel a nézőket maga mellé tudná állítatni.

Csak három epizód, és vége a sorozatnak. Most már teljes összeszedettséget várok, különben repkednek a negatív kritikát és alacsony pontszámok. Nem hiszem, hogy kapunk új karaktereket, akik emelhetik a színvonalat. Már mindenkit felsorakoztattak. Érjük be ennyivel, hozzák vissza a régi szép időket, vagy legalább a tavalyi minőséget!

This entry has a rating of 1.5

free web stats