Efff yeah, 10 éves a SorozatGURU!

 
Beküldte: tess 2016 May 11, 13:02-kor a(z) Elvagyunk témába.

A jó dolgokra megéri várni, vagy legalábbis valami ilyesmi anekdotával traktál a népi jólét. Valamikor vasárnap hajnalban újabb mérföldkövéhez érkezett a Guru, lévén idestova 10 éve egy aktív hajnali virrasztás során jött a hirtelen sugallat FERCSAval, hogy sorozatos blogot kellene indítani. Közhelyesen szólva a többi meg történelem!

Vicces, anno ez az egész tényleg nem volt más, mint egy hirtelen, jobbára kiforratlan impresszió egy amúgy idehaza még igencsak gyermekcipőben járó szubkultúra iránt. Korántsem volt ennyire telített a sorozatos piac, hazai hírforrásokat egykezünkön megszámoltuk, a feliratokra akár heteket is várni kellett és hát a beszerzés sem volt egyszerű feladat. Aztán beköszöntött lassacskán a nagy sorozatos bumm és idehaza is beindult a pezsgés. Jó volt látni az egyre inkább terebélyesedő sorozatos palettát, ami szezonról-szezonra egyre közelebb került az egyszeri sorozatzabálók elé. Hirtelenjében gomba mód megszaporodtak a sorozatos blogok és az utóbbi időben már a mainstream média is komoly szegmenseket áldoz a témának. Fura és egyben megható élmény volt megélni, mi több aktív részesének lenni ennek a korszaknak.

Viszont ahogy szép lassan beköszöntött a peak tv korszak úgy került egyre inkább háttérbe a nálam a Guru. Közhelyes, sokak számára talán agyilag fel sem fogható, de egy bizonyos szint után telítődik az ember, ami aztán egyenes út a kiégésig. Manapság már korántsem kötnek le annyira a sorozatok, holott a készítők és a csatornák a minőség és a mennyiség oltárán végre valahára egységesen adóznak. Egy ismert színész leszerződtetése vagy akár egy újabb adaptáció már korántsem akkora hírérték, mint egykoron. Persze, hogy nem az, elvégre az egykori szubkultúra mára a totális mainstream része lett, annak minden áldásos avagy szitkolt hozadékával. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy mi is változunk.

Az utóbbi években már egyikőnk életében sem meghatározó szempont a Guru, pedig-pedig egykoron… Én naiv, még ebből akartam megélni! A napi hírek olvasása vagy épp a „legendásnak” titulált házi gyűjtemény bővítése egyre inkább a háttérbe szorult. Mégis, időről időre visszanézek, szemezgetek, és akár még be-bepróbálok pár újdonságot is. Hiába, ez a cirka 10 év azért nyomot hagy az emberben és a szokásaiban. Kifejezetten vicces olvasni FERCSA és Kanyecc műszaki kakaskodását, néhanapján elmorfondírozni a lassan 4-5 éve aktuális dizájn váltásról vagy azokat a sajtós meghívásokat szemezgetni, amiknek már nem feltétlenül tudunk eleget tenni.

Mindezektől függetlenül nem érzem úgy, hogy a Guru kiégett volna. Kontent még mindig akad, egy lelkes rajongói kör a mai napig olvassa, és ami a meglepő, a mai napig egész nagy tiszteletben is tartják. Egyszóval, ha kissé megfáradtan is, de még vagyunk és létezünk, amiért persze köszönet nektek is. Amúgy meg őszinte hálám és megbecsülésem Kanyecc-nak és FERCSA-nak ezért az évtizedért. Konkrétan nem sok barátom vagy hobbim van, ami idáig kihúzta volna. Jó, hogy még mindig vagytok… velem, nekem, nektek.

Végezetül felkérném az örökbecsű phasszgyereket, Brian Williams-t, hogy húzza el ismételten a szülinapi nótánk :)free web stats