Person of Interest – Kezdett az 5. (és egyben utolsó) évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 May 29, 0:44-kor a(z) Person of Interest témába.

Az elmúlt heteket arra használtam fel, hogy az elmaradt kedvenceket szintre hozzam. A Damien-t követően a Person of Interest vettem le a poros polcról, amit a 4. évad felénél – közel egy esztendeje –, nagyjából a 4×11-től daráltam le az évadkezdésig. Nyilván nem kezdenék bele a múlt kibeszélésébe, mert a jelen sokkal inkább foglalkoztat. Ezért már az elején szeretném leszögezni, nem várható azokról a részekről írás, maximum egy bekezdésnyi megemlékezés mindjárt.

A 4. etap egyértelműen Shawn eltűnésére építkezett, valamint a Szamaritánus felemelkedésére. Nem írok nagy hülyeséget és talán spoilert se le azzal, ha a gépek – azaz a MI-ok – háborújába cseppent a sorozat. Lehet izgulni, melyik éli túl a sose látott harcot. Az elmúlt 11 epizódban mindent beleadtak az írók, amivel próbáltak kicsit emlékeztetni arra, milyen is volt a produkció fénykorában: akkor, amikor Elias átvette a maffia rangjelzést és lepaktált „Az Öltönyös Úriemberékkel”. De szép idők voltak azok, ahhoz képest viszont sok változáson estünk túl. Érkezett egy újabb konkurencia Dominic személyében, illetve ne feledkezzünk el arról a húzásról se, amikor egy korábbi visszatérő szereplőt hoztak vissza flashback-be/halál közeli helyzetbe ágyazva. Noha sokat ingázott a sztori, mégis összességében – ez alatt a darálást értem – remekül összekapcsolódtak a szálak és a végére egy ütős cliffhangeres zárást raktak le az írók az asztalra, ami kérette a folytatását.

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004337.031

Most tartunk itt, azaz az 5. évadnál, ami utolsóként funkciónál. Noha az írók és a stúdió próbálja más csatornának értékesíteni az esetleges folytatást, jelenpillanatban ők a csonkaetapban – mert csak 13 részt kapunk – a szálak elvarrására fognak koncentrálódni, hogy méltón záruljon le, ha nincs más megoldás. Örülnék egy B-kimenetnek, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen szép életpályát futott. Az elején cseppet se néztem volna ki hasonlót neki.

Főhőseinken látszódik az a fajta fáradság, ami a sorozatra is rátelepszik. Megérett a lezárásra. Bármilyen szomorúan is hangzik, hagyni kell elengedi, mert a minőség az idő múlásával csak esni fog. És esett az első két évadhoz képest. Nyilván sokszor magára talált, ettől függetlenül már régóta nem úgy tekintek rá, mint a kezdetekben, amikor a profi fegyverhasználatot és örültebbnél örültebb akciójeleneteket varázsolták elénk. Másfelől, ez a fajta fáradság jól is áll neki, hiszen ilyen aggályokkal teli epizódok után valahogy le kell nyomni a nézőkben is az „életkedvet”, nehogy már arra koncentráljon az agyunk, hogy úgy is megoldódik. Mindig megoldódik, csak az írók játszadoznak a szálakkal. Nyilván ez fog történni, de ettől még had stresszeljünk rá a fiktív sztorira. Totálisan felemásak az érzésem, viszont így van ez jól!

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004223.670

A Person of Interest szépsége abban rejlik, hogy nehéz rájönni a folytatásra. Nagyjából sejtjük: mi fog történni a következő részekben, azonban az addig vezető utat belátni nehézkes. Mint ha világítás nélkül vezetnénk egy ismeretlen autópályán és csak a Hold fényére tudnánk alapozni. Fura hasonlat tudom, remélem átadja mire akarok kilyukadni.

Az 5×01-ben több fura dolgot kiszúrtam. Nagyon okosan használták az Ember kontra Gép közötti viszonyt. Remélem az se nagy titok, hogy lesz flashback a kezdésben, amelyben Harold életébe nyerhetünk bepillantást 2006-ban. A gép folyamatosan szippantja magába az információkat, figyeli a tervezőjét és raktározza a memóriájába az adatmennyiségeket. Főhősünket ez zavarja is, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, amikre még ő se számítana. Pontosan ez rettenti el. Mint pl.: „What is death?” és társai. A másik, amit inkább bakinak – vagy a fene se tudja – fognék fel, hogy rejtett Playstation 3 reklám üti fel fejét. A poént megtartanám a rész végére, inkább csak egy kérdést vetnék fel: miért nem 4. generáció akkor már; vagy valami noname egységet vesznek célba? No és az utolsó, amit fontosnak vélnék az, hogy a cím jelentése átértékelődött. Most főhőseink lesznek a Célszemélyek, nem pedig a gyanútlan városi emberek.

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004041.975

Az előző évadzáróból a cliffhangert nagyjából feloldották, bár azért a főbb kérdésekre nem kaptunk választ: Túlélte-e…?! Annak viszont örülök, hogy a kevésbé fontos szálakat hamar elvarrták, mint pl.: Fusco rabszállítós esetét. Kell az 5×02-es rész is ahhoz, hogy nagyobb rálátásunk legyen az eseményekre. Az epizód végén ismét bedobtak egy cliff-et, ami kéretteti a folytatást. Jól csinálják az írók. Még ha kicsit laposabbnak is éreztem az évadnyitást, pontosan ilyen témájú résszel lehetett csak elindítani az idényét a PoI-nek. Nincs mese, olykor a kétségbeesett igyekvésnek kell a figyelem középpontjába állnia, még ha ez jelentősen kevesebb izgalmat is eredményez. Ha ilyen szemszögből nézek az 5×01-re, akkor simán kijár neki a 4/5-ös pontszám.

Az íróknak amúgy még arra is volt lelkiereje, hogy a Rootnak adjanak egy mellékszálat, amiből falatokat csipegethetünk múltjából. Sok kis apróságra odafigyeltek. Nyilván az egyhangúnak tűnő menekvés felőrölhette a várt lelkesedésünket, de ezt nehéz lett volna másképp kivitelezni. Csak ismételni tudom magam. Ez így tökéletes. Nem is szaporítanám a szót, mert úgy ért véget a rész, hogy belekell még lefekvés előtt kezdenem a folytatásába.

12 rész alatt simán értelmes zárást pakolhatnak le a készítők. Cseppet se féltem a sorozatot és lelkiekben már el is temettem. Ez a jó hozzáállás, hiszen később max. kellemesen csalódom, bár továbbra is a befejezésnek tudnék örülni a legjobban. Nyers vagyok!

“Can you see me?”

This entry has a rating of 3

free web stats