Secrets & Lies (US) – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 August 29, 15:36-kor a(z) Secrets and Lies témába.

Kevésszer adatik meg, hogy beelőzzük az amerikai premiert, azonban az AXN ismét megcsinálta. A Secrets & Lies második évadja csak szeptember 25-én startol odakinn, azaz majdnem egy hónap múlva, azonban a magyar nézők már nézhetik a nyitóepizódot. Folytathatnám a sort azzal, miként ért véget az első évad, azonban kimaradt a szórásomból mind a 10 epizódja. Szerencsére az írók úgy álltak hozzá, hogy lehet kaszát kapnak, így elenyésző szálat hagytak levegőben, a többit mind lezárták. Tess-től azért rákérdeztem: Vesztettem-e bármit is a 10 rész hiányából fakadóan?, de a válasza az volt, hogy ne vicceljek, Juliette Lewis fanyarú tekintetén kívül semmit az égadta világon, viszont még az is olyan, mit inkább mindenki mellőzne az életéből. Nos, a legnagyobb lelki békével ültem le a dupla része elé, amit semmiképp se lehet egy The Night of… mellé helyezni, hiába lassú lefolyású nyomozós koncepció mindkettő.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153556.455

Új évad, új sztori, mint ha antológiának lőtték volna be. A kapcsot pedig a nyomozónő adja. A történet középpontjában egy rejtélyes gyilkosság áll. Egy nő több emelet magasból zuhant le egy céges parti kellős közepén a tetőerkélyről. A nyomozónk egyből a férjet gyanúsítja – hiszen az esetek 90%-ban ő az elkövető –, a férj pedig azon töpreng bánatában, hogy kinek állhatott érdekében eltenni láb alól a kedvesét – akinél bedobják a legklisésebb fordulatok, nah mindegy, hagyjuk is. Összefoglalva, Andrea (Juliette Lewis) beleveti magát az ügybe a legnagyobb fapofával, ami nem csak a sorozat szereplőit akasztja ki, de a tévénézőt is. Az átívelő történet a címben olvasható két kulcsszó fogja tovább fűszerezni, hiszen egy nagy és befolyásos családban történt mindez, ahol a titkok és a hazugságok napi szinten jelen vannak.

Mint már említettem, a lassú lefolyású nyomozós ügyek közül tényleg csak az igényesebb fajtákért vagyok oda. Olyanokért, ahol láthatunk színészi alakításokat; ahol az operatőrök törekednek olyan beállításokkal dolgozni, amik szokatlanok az átlagnézőnek; ahol kellően érdekes az ügy; és ahol valamilyen módon azonosulni tudunk az áldozattal (jelen esetben a gyanúárnyékában lévő férjjel, aki sorra követi el a hibákat és ezáltal magára hívja a figyelmet). Nos, nem kertelek, mert a Secrets & Lies országos tévére bőven jó lesz (egy kaszára!), viszont egy prémium tévén olyan hamar elvérezne, hogy öröm lenne nézni.

Mik a bajok vele? Az íróknak nincs sok önálló gondolata. Pistike, frissen diplomázott szkriptíró elakadt, ezért felcsapja a „Hogyan csináljunk sorozat? alapjai” c. tankönyvet. Nagyjából ezt éreztem, amikor a 2×01-es részt végignéztem. Bedobták a legrosszabb kliséket, mint pl.: a meghalt nő terhes volt, és ezt a 2×02-es epizódban még egy hülye csavarral tovább fűszerezik. Természetesen főhősünknek balhés haveri társasága van, illetve azt se lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a titokból is a legrosszabbat írják a szkriptbe. Fel is merül a kérdés, hogy egy szappanoperát vagy egy minőségi drámát nézek, mert az érezhető határok nincsenek meg. Egy napi teleregényben elmennek ezek a húzások, gondolok a Barátok közt-re, de 2016-ban azért az ember szervezete másra éhezik. Értem én, hogy elhozhatjuk a „régi, bevált dolgokat”, (lásd: Stranger Things), de akkor tanuljuk meg úgy belemunkálni a projektbe, hogy az élvezhető, ne pedig zavaró legyen.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153356.983

Nem lesz hosszú életű a Secrets & Lies berkeinkben. Hiába van a főszereplők között a Lost egykori sztárja, Terry O’Quinn, aki főhősünk „majd minden megoldódik” apját alakítja, még általa se fogok változtatni a végső döntésemen. És Mekia Cox-ot se feledjem már el, az ügyvédi végzettséggel rendelkező tesókát, aki remekül hozza a nyáladzó és idegesítő hangú karaktert. Próbáltam fejben összeszedni: Mi lehet a sorozat erőssége?!, de semmi pozitívumot se tudok megemlíteni, amivel hozzátettek volna az írók ezzel az ötlettel a tévézéshez. Ha esetlegesen nem lett volna második évad, akkor se hiányzott volna senkinek.

Jó, ez gonoszul hangozhat, de talán 2007-ben a Dirty Sexy Money társaságában biztosan jó mutatókat és lekötés faktort generált volna a sztori, viszont majdnem 10 évvel később már változtak a szokásaink. Ez ide nem elég. A kulcskarakterek között kérdéstelenül Andrea nyomozónő és John Warner apuka áll. Biztosan kettőjük viszi hátán majd a sorozatot. Előbbi az üveges tekintetével, utóbbi a higgadtságával.

Secrets.and.Lies.US.S02E01.HUN.HDTV.x264-HNZ.mkv_20160829_153339.478

Összegeznék. Az AXN-nek azért se kell félnie, hogy műsorukon a Secrets & Lies, mert a Blikk és a Bors még létező szennymagazin, ergo, az ilyen kisstílű átívelős sztorikkal meg lehet az olvasóikat fogni; azonban aki igényesebb nyomozós sztorira vágyik, az messze elkerüli. Hogy jót is mondjak, mert közben eszembe jutott, ott van a Criminal Minds: Beyond Borders, amihez képest tényleg kikapcsolódás és felüdülés volt. (Hamarosan írók róla is, mekkora egy sz*r lett ez a spinoffjuk is.) Szóval van nála lejjebb. Tényleg csak az a problémám vele, hogy 2016-ban és évadnyitó epizódnál ne nyúljunk már kapaszkodókhoz, mert nagyon degradálni tud. Hiába ordítja azt az írásom, hogy nem lett jó az első két rész, mégis visszagondolva azért foglalkoztat, mit dobnak be a későbbiekben; de csak is azért, mert köztudott tény, mennyire mazochista vagyok. Minden rosszban van valami jó, rá kell jönnöm: itt mi lehet az, mert alapvetően a színészi játékot nem lehet lehúzni. Tényleg felháborodtam csak ezen a pöcsölősségen, amit elénk dobtak.

This entry has a rating of 1.5

free web stats