A konyhafőnök – Kezdett a 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 2, 16:31-kor a(z) kritika témába.

Gasztro vetélkedőre fel! Visszatért a héten Fürdős Zé, de szerencsére nem A farm 2. évadjával, hanem mással…

Tavaly nagyon rákattantam A konyhafőnökre. 3 évad alatt minden beérett, amiért imádni lehet. A kisebb zavaró elemek eltűntek – vagy feledésbe merültek – és a végére már tényleg csak az élvezet miatt öltem bele az időt. A szórakozás és a tudatalatti tanulási vágy abszolút jelen lett a szezonzáróra. Az új szériával változtattak a zsűrin, amit az elején szokni kellett (ezért is csak most érkezett írás róla). Elment a csapatból Bernáth József és Vajda Pierre, helyükre pedig érkezett Sárközi Ákos és Wossala Rozina. Ákos képviseli a séf szerepkörét; Rozina pedig az ételkritikus és kritikus vonalat, aki mellesleg az első széria ezüst érmeseként vált mára étteremtulajdonossá, azaz be is bizonyosodott, hogy nem kell fődíjat nyerni ahhoz, hogy elérje bárki az álmát, ha van tehetsége és akarata hozzá.

akonyhafonok-s4-002

Fürdős Zé alkotja a triumvirátus utolsó tagját. Ő a veterán személye a zsűrinek, de ezzel nincs is baj, hiszen gasztro bloggerünkről nehéz elmondani, hogy valóban érti a dolgát vagy csak jól használja a szavakat? Tehát az új széria újdonságokat rejt magában, amik a feladatok esetében annyira nem érezhető, hiszen oly mindegy, hogy milyen ételt kell elkészíteni, számomra mindegyik komoly fejtörést okozna.

A váz tekintetében nincs sok változás. Az első nap továbbra is a bemutatkozásról szól. 6 játékost ismerhetünk meg, akik napi szinten kapják a kihívásokat – már az első feladatban egy csavart figyelhetünk meg. Míg az előző szériában a saját kedvenc ételüket kellett elkészíteni, addig most az egyik zsűritagét. Hétfőtől csütörtökig naponta egy játékostól meg kell válniuk, akit pótolnak másnap. Pénteken már csak 5-en vágnak neki, hogy középdöntőbe kerüljenek; ahova csak 3-3 versenyző juthat tovább az adott hetekről. A casting tekintetében próbálják a legszélsőségesebb összeállítást leprodukálni, hogy az előnyt szerzett versenyző még inkább hátráltathassa versenytársait. Tippre, ismét 4 hétnyi alapkörözés lesz, amiből összeáll a végére a középdöntő csapata, onnan pedig szépen napiban jöhet a darálás. Őszintén már nem dereng, miként zajlott le mindez az előző szériában, de legyen a legkevesebb… Amúgy se azért nézem, hanem mert szórakoztató, kikapcsol és tanít.

akonyhafonok-s4-003

A zsűrit szokni kell. Sajnos amire megszoktam az előző triót, addig pont felejteni kell. Mind Rozinában, mind Ákosban van valami fura jellem, ami cseppet se tetszik – de biztosra veszem, hogy ez csak az újdonság negatív varázsa. Mik ezek? Rozina sűrűn használja ugyanazt a kritikát, és szavaiban olykor köszön vissza, azaz mond csak valamit, lehet hogy van igazságtartalma, de összességében a versenyző nincs előrébb. Ákosnál a „nem tetszik semmi” fej ül ki gyakran egy-egy ételkóstolás során az arcára. Számomra kicsit olyan, mint ha mindenkitől Michelen csillagos ételt várna. Nyilván nagyobb tapasztalattal rendelkezik, míg a versenyzők nem. Gyakran érzem azt, hogy ezt nem kezeli az adott módon.

A műsor szerkezetét tekintve semmit se változott. Jó ötletekkel rukkolnak elő a zsűritagok, eléggé változatos a casting. Egy valamit sajnálok, hogy az a hiba, ami az előzőekben is jelen volt, itt is megfigyelhető: ez nem más, mint hogy egy versenykör alatt a 6-ból csak 3-4 játékos kap odafigyelést (a kamerák által) – és általában csak azok, akik valamiféle problémával küszködnek. A maradék versenyzőkről azt hihetnénk, hogy a munkafolyamatukhoz mérten jól állnak, a zsűri elé pöpec ételt dobnak oda, ám ez többször meghazudtolódott. Nyilván az izgalom fokozása érdekében a problémás személyek jobban rástresszeltetik a nézőt a képernyőre. Szerintük ez kell, hogy legyen valami varázsa A konyhafőnöknek, szerintem más. Az első hét túljutója közül Márk esetében vajnyi kevés dologra derült fény, amit bánok és picit azért zavarónak találok, viszont a középdöntős körökben ez változhat még.

akonyhafonok-s4-001

Melyik a kedvenc napom? – nehéz megmondani. Talán a hétfőt és a csütörtököt emelném ki. Előbbit azért, mert új hét, új versenyzőhad érkezik, akik megannyi meglepetést rejtenek magukban. Az első ételek kapják a legdurvább kritikákat, hiszen azok a személyes kedvencek. Utóbbit azért emelném ki, mert az előzőekhez mérten megtartották a párosított versenyzési stílust, azaz nem mindenki egyéniben harcol azért, hogy továbbjusson, hanem párban – a leggyengébb páros pedig a végén párbajozik egymás ellen. Ez sokszor eredményez konfliktushelyzetet, a nézőnek pedig izgalmas pillanatokat, olykor mosolygós megnyilvánulásokat. Ilyenkor érvényesül isten igazán a nézői káröröm, hiszen egy jó versenyző bármikor hátrányba kerülhet, ha tapasztalatlanabb vagy éppen értetlenebb társat kap.

A zsűritagoknál kíváncsi lennék, hogy előírás-e az a mimika szekció, amit ételkóstolás előtt, alatt és után ültetnek az arcukra. Had említsek pár példát. Ott van Zé, aki szereti kezébe venni a tálat és megszaglászni azt; míg ezt egy séfnél sose fogod látni. Rozinánál a legjellemzőbb a szemrebbentés, valamint az „eldobom az agyam” fej, legyen az pro vagy kontra értelemben. Nincs ezekkel problémám, mert vicces mindegy egy szálig, ahogy nek a versenykör indításai.

Összegzés:

Túlvagyok az első hét történésein. A konyhafőnök azt szállítja, amiért beleszerettem másfél – talán két – évvel ezelőtt. Az új zsűrit szokni kell, de később nem lesz velük probléma. A casting kifejezetten tetszik, jól válogatták össze a versenyzőket. A feladatok szintén elég csavart rejtenek magukban, hogy izgalmassá tegyék az adott versenyköröket. Igazából sok kicsi apróság van, amit negatívumként fel tudnék hozni, de nem fogok, mert egy műsor se tökéletes.

Egy biztos: az RTL Klub szerzett magának egy napi nézőt. A kérdésem csak annyi, miért nincs hétvégén különkiadása?

A fotók a sajtoklub.tv oldaláról származnak.

This entry has a rating of 3

free web stats