2016-os év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2016 December 31, 16:37-kor a(z) Listamánia témába.

Órák múlva újabb esztendőt tudhatunk magunk mögött, ami egyben a midseason kezdetét is jelenti. Sokak január 1-jét a Sherlock-kal azonosítják, hiszen hosszabb szünet után folytatódik a detektív kalandozása újabb részekkel. Mielőtt ez megtörténne, azt mondom listamániázzunk. 2016-ban már csak egyet fogok hozni nektek, a Google-ét, melyben arra kaphatjuk meg a választ, hogy Mire keresett az ember a TV-s szekcióban? Engem érdekel az ilyen, hiszen megint hozhatnám a sablon dumát, mely szerint ez is egyfajta elismerést gyűjtő szegmens. Amire vagy Akire a legtöbben keresnek, az bizony nézettséget és bevételt generál. Nos, a kérdés adott, már csak a válasszal vagyok adós.

Első körben mutatnám azt a listát, ami világméretű, tehát erre keresett a Föld népe 2016-ben:

01. Stranger Things (Netflix)
02. Westworld (HBO)
03. Luke Cage (Netflix)
04. Game of Thrones (Netflix)
05. Black Mirror (Netflix)
06. Fuller House (Netflix)
07. The Crown (Netflix) / 08. The Night of (HBO) / 09. 太陽 的 後裔 / Descendants of the Sun (dél-koreai KBS2) / 10. Soy Luna (argentin Disney)

A Netflix és az HBO osztozik a TOP10 80%-án. Nem semmi. Várható módon minden papírforma szerint történet a Google-nél, hiszen a Stranger Things-nek akkora kritikai visszhangja volt, hogy aki még nem is akarta megnézni, az is rákeresett: mi a szösz ez. Az dobogó második fokán az ősz sorozata, a Westworld zárt. Megint csak számítani lehetett a sikerére. Talán, ami egy kicsit meglepett, az a Game of Thrones dobogóról való lecsúszása, ami arra ad következtetni, hogy a produkciót körül ölelő hype egyre csak csökken.

A futottak még… részlegben jó látni a The Night of…-ot, ami részemről a 2016-os év TOP3-jában simán helyet foglal. Meglepett a Luke Cage népszerűsége, amit a Marvel-láznak tudhatnék be legfőképpen. A lista végén egy dél-koreai és egy argentin ötlet is helyet foglal – utóbbi a magyaroknak se lehet ismeretlen, mivel szeptember 5-én mutatták be idehaza. Mutatnék hozzá egy előzetest, aki kedvet kapna hozzá, keresse a neten!

Szűkítsük a listát, most foglalkozzunk csak a jenkikkel:

01. Stranger Things (Netflix)
02. Making a Murderer (Netflix)
03. Fuller House (Netflix)
04. Westworld (HBO)
05. The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (FX)
06. Game of Thrones (HBO)
07. Luke Cage (Netflix) / 08. American Horror Story (FX) / 09. Lip Sync Battle (SpikeTV) / 10. Dancing with the Stars (ABC)

Jó látni, hogy a lista csak részlegesen ismétlődik. Az USA-ban is a Stranger Things volt a legkeresettebb sorozat 2016-ban. Sőt, folytatnám… A dobogó mindegyikét fokán Netflix produkció foglal helyet, ami ejha! Tényleg ennyire túlnyúlt az HBO-n egy stream oldal? Minden jel erre ad következtetni. És igazat kell adnom magamnak, mivel a Game of Thrones lufija leereszteni látszik, hiszen a Westworld-re többen kerestek. Nyilván az újdonság és az egyediség is közrejátszik, de a tény az tény. Az FX-nek is feltűnik két ötlete.

A magyarok keresései:

Miután már tudjuk, hogy a világ népe és a jenkik mire kerestek 2016-ban a tévés szekcióban, nézzük meg a magyarokat. A listából sok minden leszűrhető, így előbb mutatnám a sokkoló tényeket, mert tényleg felesleges előre ellőni a poénos valóságot.

01. X-Faktor (RTL Klub)
02. Való Világ 8 (RTL II)
03. Star Academy (Tv2)
04. Ádám keresi Évát (Viasat3)
05. Nagy Duett (Tv2)
06. Nyerő Páros (RTL Klub)
07. Farm (RTL Klub) / 08. A Dal 2016 (DunaTV) / 09. Édes Élet (SuperTV2) / 10. Sztárban Sztár (Tv2)

A dobogóra felkúszott a Tv2 legdrágább bukása, a Star Academy. Meglepetés még sincs az arcomon, mert jómagam is a különféle hazai oldalakról informálódtam: miként hanyatlik, miként válik a földdel egyenlővé. A csatorna számára ez az a lista, ahol a SA sikereket ért el, ugyanis sokkal többen kerestek rá, mint a Sztárban Sztárra vagy az Édes Életre. Maradva a Tv2-nél, az is meglepetés, miszerint az év legnézettebb showműsorát a Nagy Duett lenyomta a Google-mércéjében. Ezért mondom állandóan, hogy a nézettségi mutatók egy dolog, de ha az internet népe kellően fel tudja kapni, akkor bizony muszáj folytatni. Lásd: Jersey Shore, ami egyik pillanatról a másikra vált népszerűvé.

Természetesen az RTL Klub nyerte az esztendőt az X-Faktorral, amit a Való Világ követett. Itt már torz mutatókról beszélhetünk, mert a siker nem egyenlő a minőséggel. Mindkét produkcióról ordít a fáradság, mégis a csatorna addig adagolja a magyar emberekbe, míg azok szervezete teljes mértékben ki nem löki magából. Az viszont tény, hogy a butítást szeretjük. Való Világ a dobogón, ahogy a beköltözés ripacskodás is az SA személyében, de a 7. helyre bekúszott a Farm is, ahol megint csak minden volt az értelmiségen kívül.

A listából más is leszűrhető: nem befolyásol minket a jenki sorozatgyártás. Hiába imádják idehaza több ezren/millióan a The Walking Dead-et, a Trónok harcát vagy a Westworld-öt, ezek a produkciók nem kerültek a TOP10-be, de tippre még a TOP20-ba se találnánk.


free web stats