Showder Klub – Kezdett a 20. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 1, 12:53-kor a(z) Showder Klub témába.

Bátran kijelenthetem, hogy a Showder Klub monopol helyzetben van a hazai stand-up világban, hiszen nincs vetélytársa. Anno 2009-ben a Comedy Central próbálkozott hasonló műsorral Comedy Central bemutatja címmel, de emlékeim szerint mindössze egyetlen évad készült belőle, valamint pár évvel később néhány különkiadás. (UPDATE: kommentben a helyesbítés Flanker által. Köszi.) Tartósan nekik sem sikerült a termelés, pedig a minőség szinte megegyező lett volna abból kifolyólag, hogy nagyjából ugyanazon stand-up mesterek tűntek fel a műsorban – csak nyilván másabb poéncsokorral.

Az RTL Klub egykori gyereke már egy ideje az RTL II műsorán kap helyet. Kisebb közönségnek hozhatják a humort, de kevésbé függnek a nézettségi mutatóktól. Talán ez az egyik szerencséjük, hogy immáron a 20. évadját köszönthetjük, amit nagyjából 10 év alatt tett le az asztalra tavaszi és őszi szezonjaival. Hangzatos egy szám, nincs mese. A Showder Klub-ot sokan Kiss Ádám humoristával hozzák közös nevezőre, hiszen meghatározó fellépője volt a kezdeti adásoknak. Humorát tényleg csak imádni lehetett, amit egyedi stílusával könnyedén tálalt a nézők felé. 20 etappal később már csak egyetlen kérdés mozgat: Mennyit változott a hazai stand-up család, lettek-e ígéretes új tagok, vagy a régi veteránokkal próbálják még mindig életben tartani a műfajt, ami csak-csak nem akar kihalni? – A kérdésre megadom lentebb a választ.

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_000065310

Az ilyen akciófilmeket szoktam nézni, azt nagyon szeretem. Mondjuk annak is megvannak a hibái! Engem, ami nagyon zavar, hogy a főhősnek van mindig parkolóhelye.

Az évadnyitó felkonf mestere Orosz György volt. Neki kellett megágyaznia három másik humorista sorstársának, akik között Lorán Barnabás, Rekop György és Szabó Balázs Máté foglalt helyet. A kezdés erőtlen lett. Kezdjük a mesterúrral. A sztorizgatások szempontjából hozta a kötelezőt. Egyik poénja sem olyan volt, amitől hangosan – értsd: visítva – röhögtem volna, helyette inkább csak egy elégedett mosolyt dobtam neki. A szomszédjához becsengetős vicce azért átjött, nyitó poéncsokornak tökéletes, de alapvetően egyik beszólását se hoznám idézetbe ágyazva, mert tényleg csak próbálkozott valami kötelezőt adni és tudta, hogy a nagydurranásokat nem egy felkonf. mester pozícióba kell elszórni.

A világon a legkellemetlenebb dolog a WC-papírvásárlás. (…) Csak olyan hatalmas adagot lehet kapni! (…) Meg kell venni azt az orbitális éjjel-nappal szarok csomagot!

Loránt Barnabás alias Trabarna… Jáj, ő az a humorista, akivel bármikor sikeresen átkapcsoltatja az RTL II a műsort nálam. Püffőgtetéseivel, hangtorzióival és utánzásaival inkább ellenszenvet generál. Nem szeretem, lépjünk tovább Rekop úrra. A „tényfeltáró b*zdmeg szónok” becenévvel ismert az ismeretségemben, mivel mindig hozza azokat az életpéldákat, amiket Te is tudsz, csak éppen megbékélsz velük, mert úgy is tudod, hogy nem jöhetsz ki jól a helyzetből. Ilyen tipikus példa, hogy a barátnődnek engedned kell, mert nála van a… . Talán a legzavaróbb a tartalomhiánya volt, hiszen ha belegondoltok, mindössze két témáról beszélt 10 percben, amikből próbált minél többet kihozni, de erőltetve. Csúnyán erőltetve, mivel amikor már ő sem érezte, hogy a mérce meglenne, dobott egy újabb humort a barátjára építve.

Miért a sérült emberek tetszenek a lányoknak?

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_002090121

Félóra elteltével azt éreztem, hogy a Showder Klub van, de minek?! Biztosan akad olyan néző, aki mindezt értékelni tudja, de az nem Én leszek. Csalódottan vágtam a folytatásba, esélyt adva Szabó Balázsnak, ha már a hajójuk úgy is elúszott. Szó sincs elúszásról, mert a fiatal egyetemista megmentette a nyitányt. Komolyan, sorra hozta azokat a vicceket, amiktől már nem tudtam csendesen nézni a műsort. Spontánság talán a legtalálóbb szó a fellépésére. Nem voltak logikusan összetéve az egymást követő humorelemek, viszont mégis minden működött. Azt éreztem nála, hogy megérkezett az ifjú tanonc, akiben mérhetetlen bizonyítási vágy van, a humor kamrája pedig telesteli van jobbnál jobb viccekkel. Megmentett a műsort, a fentebbi idézethalom is tőle származik. A kedvencem pedig, hogy mindezt csúnya szavak bevonása nélkül érte el – utalva Rekopra, aki azért számtalan bzdmeg-et eleresztett rész közben. Nálam ez nem nyerő.

A Showder Klub nem hozott szégyent magára. Ahogy azt az előző évadnyitányoknál megtapasztalhattuk, most sem a legerősebb embereit küldte csatába. Nem tehettek mást, hiszen akkor meg az lett volna a bajunk, hogy csak Kiss Ádám tud show-t csinálni. A négy fellépőből három szinten alul hozott, viszont Szabó Balázs miatt mindenképpen érdemes időt szakítani rá, mert a srác tényleg ifjú tehetség. Nagyon érzi, hogyan kell tálalni a vicceket – bár azzal a fura beszédstílusával nehéz megbarátkozni. Nem tudom, hogy a valóéletben is jellemző-e rá, vagy csak showzás közben veszi elő, mint egyfajta szexepilt.

Összességében: tehát arra jutottam, hogy ha vannak a Showder Klub-nak ifjú tehetségei, azokat inkább talonban tartják. A régi veteránokkal akarják továbbra is eladni a műsort, ami szerintem rossz irány. Nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint a South Park-nál: régen sokkal jobb volt, de azért még mindig akadnak szerethető dolgok benne, ami miatt nem tudnék egy „már nagyon megilleté” kaszát kiosztani neki!

This entry has a rating of 1.5

free web stats