Dirty Sexy Money – Season 1

 
Beküldte: tess 2008 August 26, 19:26-kor a(z) Dirty Sexy Money témába.

Premier: 2007/9/26
Finálé: 2007/12/5
Évad: 10 rész
Csatorna: ABC, idehaza RTL Klub
Nézettség: itt

A Dirty Sexy Money egy tipikus dráma-vígjáték a ’70-es ’80-as évekre jellemző családmodelles körítéssel. Ergo ilyen volt anno a Dallas, meg még jó pár sorozat, idehaza mostanság meg ilyen az a fránya Barátok közt. Vagyis a forma nem éppen a legeredetibb, de ez cseppet sem érdekelte a Craig Wright producert, akit többek közt Emmy-re is jelöltek a Six Feet Under miatt. Merthogy Wirght nem kezdő a szakmában, eddig olyan produkciókon dolgozott, mint az említett Six Feet Under, a Lost vagy éppenséggel a Brothers and Sisters.

A pilotot maga Wirght írta, a munkálatok pedig már 2006 júliusában elkezdődtek. Társa az a Greg Berlanti volt, akinek a kultikus Everwood vagy éppenséggel az Eli Stone is köszönhető. Berlanti mellett executive prodercerként ott csücsült még Bryan Singer (House M.D.), Matthew Gross (Day Break), Josh Reims (Everwood) valamint a társ-produceri titulust is birtokló Melissa Berman (Everwood). Az alkotók tehát eddig mind bizonyítottak már, így igazából nem is volt véletlen, amikor az ABC 2007. május 11.-én berendelte a sorozatot. A forgatás 2007. július 17-én kezdődött és szeptember végén már a szemünk elé is tárult a gyönyör.

A klasszikus családmodelles dráma alapvető jellemzője mindig is a hatalmas pénzvillogtatás és persze a roppant erős szereplőgárdában rejlett. Utóbbira pedig ismételten nem lehet panasz. A készítők törekedtek rá, hogy minél inkább ismert arcokat szállítsanak, sok eyecandy-t és természetesen nagy húzó neveket. Utóbbi kategóriába tartozik Peter Krause, aki a Six Feet Under óta, csupán csak egy mini-sorozatban, a The Lost Room-ban villogott. Méltó visszatérés volt részéről a szerep, csak úgymint Donald Sutherland-nek, aki egy élő színészóriás, bár mostanság nem annyira keresett. Marketing szempontjából viszont tökéletes választásnak bizonyult. Az eyecandy vonalon Natalie Zae (Eyes), Samaire Armstrong (The O.C.) valamint Zoe McLellan (J.A.G.) emelhető ki. Ismert arcok meg persze vannak dögivel, de talán Seth Gabel (Nip/Tuck), Glenn Fitzgerald (egy vödör filmben szerepelt), Sofía Vergara (The Knights of Prosperety) és Balir Underwood (In Treatment) lehetnek ismerősek.

A készítők és a stáb tehát adott, már csak egy épkézláb sztorira és egy vödör pénzre volt szükség. Utóbbiban természetesen nem akadt hiány, lévén ABC sorozatról van szó, így egyes források szerint az idény legdrágább sorozatává vált a Dirty Sexy Money. Bár ezt őszintén szólva nem is csodálja senki a Pilot láttán. Az nagy összegek esztelen invesztálása aztán meg is hozta a jutalmat, ami 10,44 millió nézőt jelentett.

A sztori szerint Nick George apja repülőgép balesete után átveszi a Darling család ügyes-bajos dolgainak az intézését. Teszi mindezt úgy, hogy megfogadta soha nem fog a nagyhírű New York-i családnak dolgozni. A háttérben természetesen nemes indok húzódnak, jótékonykodás a család pénzéből és az apja gyilkosának a megkeresése. Ebben segítségére lesz a család feje Trip, aki fiaként tekint George-ra. Természetesen a Darling család sem makulátlan, így szép lassan egyre több titok kerül a felszínre, mellyek élénken befolyásolják majd a szereplők egymás közötti viszonyát…

A teljes első évad:

1.01Pilot (Kanyecc 3 rész után)
1.02The Lions
1.03The Italian Banker
1.04The Chiavennasca
1.05The Bridge
1.06The Game
1.07The Wedding
1.08The Country House
1.09The Watch
1.10The Nutcracker

Végső soron is Wright és csapata szállították azt, amit az első synopsisok és előzetesek ígértek. Vagyis kaptunk egy csillogó, pénzszóró drámát családi köntösben sok-sok kis titokkal. Inkább a körítés, sem mint a sztori, ami erős, de ezt jelen esetben hajlamosak vagyunk elnézni. A főszál egyértelműen Nick nyomozása apja gyilkosa után, a többi meg csak amolyan körítés. Minden szereplőt aktívan bevonnak a történésekbe és alig pár rész alatt egy komplexnek tűnő kapcsolathálót alakítanak ki, ami csak első nekifutásra komplex. Ugyanis az esetek nagy többségében minden karakter csak egy felületes kistörténetet kap, ami vagy pár rész alatt megoldódik, vagy egy kevésbé hatásos cliffhangerrel a fináléban zárul.

De akkor mégis mi a vonzó a sorozatban? Egyértelműen a széles paletta, mert itt aztán mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusszereplőt. Első nekifutásra is a sorozat legalább laza 20 karakterre operál, akik közül azért mindenki megtalálhatja a számára leginkább vonzót.

Amit viszont nem sikerült megemésztenem az a cím. Sexy-nek szexi a sorozat (sok az eyecandy, vagy mindenki az?), Money-nak money, mert a pénzhiánynak még csak a csírája sem látszik. Ellenben egy cseppet sem Dirty. És ez itt a kulcsszó! Van sok-sok kis titok, ami szép lassan a felszínre kerül, de valahogy nem igazán képesek sokkolni. Pedig aztán van itt minden, törvényen kívüli gyerekek, házasságtörés, hazudozás, gyilkosság, összeesküvések, transzszexuális kapcsolatok meg miegymás. Viszont egyetlen történet sem piszkos. Még Nick nyomozása és a törvényen kívüli gyerekek sem. Ez pedig nagy kár! A sorozat olyannyira csillogó lett, hogy a sötét oldal teljes mértékben el lett hanyagolva. Sokkal inkább kaptunk egy családi vígjátékot jókora soap beöntéssel, mint egy igazi drámát. Ezzel persze semmi gond, hisz igazi kellemes kis szórakoztató guilty pleasure sorozatot kaptunk, holott a lehetőségek végig ott voltak egy igazi darkos hangvételű drámához. Talán a folytatás, majd meghozza ezt a számunkra.

És ha már folytatás, akkor érdemes szólni egy keveset az ősszel induló 2. évadról is. SPOLEREK JÖNNEK!

Az évad ugye az írósztrájknak hála igen csak kurta lett, ami jelen esetben 10 részt jelent. A nézettség a premier óta sokat esett, de a finálét így is majdnem 7 millióan nézték, ami azért nem gyenge szám. Talán a WGA-nak köszönhető, hogy nem zárult igazán nagy dúrral a sorozat. Semmi extra történés, vagy kiemelkedő eset, egy laza kis rész végi agyhúzás, amit kapunk. Ez viszont nagy kár, hisz ezzel az ember érdeklődése kibír egy hetet, de fél évre azért kissé kevés.

Pedig lehetett volna ezt hova fokozni. Gondolok itt Brian visszatérésére a családi ügyekben, Carmelita titokzatos eltűnésére, Patrick kampányára, vagy éppenséggel Nick családi helyzetére. Utóbbiban még igen csak sok potenciál van, lévén Karen-nel ez a szexuális töltöttség nem hiszem,hogy véletlen lenne. Arról nem is beszélve, hogy Leticia is beszált a képbe. De a legnagyobb kérdés az Trip és Karen kis akciója Simon Elder ellen. Na ott azt mondtam, hogy WTF!!! Lehetőségek teljes sora tehát, melyeket igazán ki kellene már használni!

Összességében tehát a Dirty Sexy Money egy tipikus darálásra szánt guilty pleasure sorozat, ami csak úgy hemzseg a lehetőségektől. Egyetlen hibája talán csak, hogy túlzottan is csillog. Némi piszok igazán nem ártana, ami aztán egészen biztosan jó írányba billentené a történetet is. A karakterek mind rendben vannak, csak egyszerűen nem lehet őket egyik nagy skatulyába sem besorolni. Nincs vezéregyéniség, nincs fő gonosz, pedig egy Jocky istenem mennyit nyomna a latba. Amíg ezek a változások nem lesznek eszközölve, addig a sorozat egy erős közepes, de nem győzöm hangsúlyozni sokkal több van benne. Folytatás októberben.

This entry has a rating of 3.5

free web stats