2017-es év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2018 January 6, 11:41-kor a(z) Listamánia témába.

Általában az év utolsó napjára szoktam ütemezni a Google keresési találatokra fókuszáló kimutatást, azonban 2017-ben megcsúsztam vele. Még mindig időben vagyunk! Az esztendő végén szinten mindenhol listamániáztak, így a világ legnagyobb keresőjétől se várjunk mást. Ők is összegyűjtötték azt, hogy az egyes országokra mire kerestek a legtöbben, illetve csináltak hozzájuk különféle alkategóriákat is, mert biztosan több találat érkezett Justin Bieber nevére, mint a The CW-s Rivadale-ére. Nem is szaporítanám tovább szót, nézzük meg, hogy 2017-ben a Google-ön keresztül mely találatok voltak a legnépszerűbbek – természetesen csak a tévésorozatok szekcióját fogom érinteni, így aki tovább szeretne tájékozódni, az keresse fel a hivatalos oldalukat.

Első körben vessünk egy pillantást arra, hogy világszerte mire kerestek az emberek:

01. Stranger Things (Netflix)
02. 13 Reasons Why (Netflix)
03. Big Brother Brasil (brazil Rede Globo)
04. Game of Thrones (HBO)
05. Iron Fist (Netflix)
06. Bigg Boss (indiai Colors)
07. Riverdale (The CW)
08. American Gods (Starz)
09. The Kapil Sharma Show (indiai Sony TV)
10. Mindhunter (Netflix)

Telítődött a piac. Míg a 2016-os évben a Netflix a TOP10-ben hat helyet is magáénak tudhatott, addig most, 2017-ben már csak 4-et. Az év vesztese az HBO lett, ami egyetlen sorozattal, a Game of Thrones-szal szerezte meg a negyedik helyet, azaz immáron nem tud annyi embert megmozgatni, mint hajdanán, holott ez volt az utolsóelőtti etapja, amire az átlagnál többet kellett várnunk. Nyugalom, tavaly se sikerült a dobogóra felküzdenie magát, viszont, hogy számokban mekkora az eltérés mértéke, azt csak a Google tudhatja.

A dobogó legfelső fokán a Stranger Things zárt, ami adja magát, hiszen nyár vége (lényegében a Comic Con) óta gyártódott folyamatosan a tartalom hozzá, és azt se feledjük el, hogy az első évadjával beírta magát a 2010-2020-as évek tévés történelmébe egyedi koncepciójával és megvalósításával. Hasonlót robbantott a 13 Reason Why, amin megint csak nem kell csodálkozni. Számomra a totál kérdőjel a Big Brother brazil változata lett. A TOP10-be felfért a The CW egyik koncepciója is, a Riverdale, amit elkezdhetünk kultsorozat jelzővel illetni? Fura, hogy a nagy DC-művek közül egy sem kapott helyet a keresési listán, illetve az még furább, hogy a Marvel-univerzumból az Iron Fist képviselteti csak magát – lehet azért, mert sokan nem tudják, hogy ki is a karaktere és miként kapcsolódik a képregényvilághoz?

Az amerikaiakra szűkítve a listát már némiképp átalakul a lista. Feljebb kúszik a Game of Thrones, bár a Netflix-es gyermek színészekhez még így is kevés George R.R. Martin műve. Meglepő, de a The Good Doctor is képviselteti magát őszi újoncként a 2017-es listán. Ergo, az ABC tényleg jól döntött a berendelését illetően, mert a nézők nem csak a képernyőn keresték. Mutatnám a TOP10-üket:

01. 13 Reasons Why (Netflix)
02. Game of Thrones (HBO)
03. This is Us (NBC)
04. Iron Fist (Netflix)
05. Riverdale (The CW)
06. Bachelor in Paradise (ABC)
07. The Good Doctor (ABC)
08. Santa Clarita Diet (Netflix)
09. Big Little Lies (HBO)
10. American Gods (Staz)

Tavaly kimaradt a szórásból a brit részleg, azonban most kivételt teszek. Megmutatnám, hogy a szigetországban, melyek voltak azok a koncepciók, amikre a legtöbb találatot dobta a keresőóriás. Természetesen van átfedés a globál és az amerikai TOP-lista között.

01. 13 Reasons Why (Netflix)
02. I’m A Celebrity Get Me Out Of Here! (ITV)
03. Celebrity Big Brother (Channel 5)
04. Game of Thrones (HBO)
05. Peaky Blinders (BBC One)
06. Three Girls (BBC One)
07. Strictly Come Dancing (BBC One)
08. Taboo (BBC One)
09. Little Boy Blue (ITV)
10. Love Island (ITV)

A magyarok keresései:

Mi a helyzet Magyarországon? – jogosan tehetjük fel a kérdés. Olykor a nézettségi mutatók árulkodók lehetnek, de van úgy, hogy a bulvár is megtolja és eltorzítja a keresési találatok top-listáját. No, mutatnám előbb a magyar tévés szegmens listáját, aztán lentebb elemzek egyet:

01. X-Faktor (RTL Klub)
02. Exek az édenben (Viasat3)
03. Survivor (RTL Klub)
04. Feleségek luxuskivitelben (Viasat3)
05. Stranger Things (Netflix)
06. Ázsia Expressz (Tv2)
07. Házasság első látásra (RTL Klub)
08. A mi kis falunk (RTL Klub)
09. Holnap tali (PetőfiTV)
10. Fatmagül (Tv2)

Az RTL Klub kihúzhatja magát, mert nem csak a 18-49 évesek körében nyerte az évet nézettség szempontból, hanem a keresési óriás találati listája alapján is, ugyanis a TOP10-ben 4 sorozatuk szerepel, míg a TV2-nek csak kettő! Elsőre, ami számomra a legfurább, hogy sehol sincs a Nagy Duett vagy a Sztárban Sztár. A jelek szerint kevés a keresés ezekre, ellenben cseppet sem lep meg, hogy a bulvár által megtámogatott produkciók ott vannak a TOP5-ben, mint pl.: az X-Faktor, a Feleségek luxuskivitelben vagy az Exek az édenben. Az Ázsia expressz pont lecsúszott, holott Berki Krisztián által kapott elég tartalmat a szennylapok által.

Mosolyt csalt a számra az a kósza tény, hogy a magyaroknál sem egy ismeretlen cím a Stranger Things, ugyanis 2017-ben többször dobta ki a Google, mint a Fatmagül-t – bár utóbbinál fel is merül a keresztkérdés, hogy miért kereshettek rá az emberek? Fingom sincs.

A fenti TOP10 tanulsága, hogy érdemes saját gyártású produkciókba fektetni a tévécsatornáknak a büdzséjük egy részét, mert a megtérülést a keresési találatok is segíthetik. Ott A mi kis falunk, mint a 2017-es év telitalálatos komédiája. Örülök is neki, hogy azért egy értelmes dolognak sikerült magát beküzdenie a legek tízébe.

Ennyi volt tehát a 2017-es esztendő a Google mércéjével.


free web stats