Hole in the Wall U.K.

 
Beküldte: Kanyecc 2008 August 28, 1:07-kor a(z) Pilot,reality témába.

Ha választanom kell az egyes műfajok közül, akkor az én szívem a reality és a szitkom felé húz, míg tess inkább a drámában találja meg napi adagját. A miértekbe nem szeretnék bele bocsátkozni, mert nem egyszer, s nem kétszer szó volt már róla. (Talán majd egyszer egy külön posztban újra tárgyaljuk.) Ha kijön egy új reality – lehetőleg ne sztárocskák magánéletével és ne egyéb más szívmelengető történetekkel foglalkozzon – én tutira rávetem magam, még ha nem mindig marad nyoma blogunkon.

A japánok az elmúlt években bebizonyították, hogy egy igen sajátos részt képviselnek a világ televíziózásában. Szó szerint lehetne őket különcnek nevezni, mert nem hétköznapi vetélkedő show-kal, ügyességi játékokkal jelentkeznek. Előzményként mindenképpen kiemelném, hogy kezdenek betörni a nyugati csatornákhoz. Vagy már ott lennének? Hiába tűnnek primitívnek a műsoraik, a nézők élvezik, imádják őket. Mintha ez hiányzott volna az életükből. Felettébb elgondolkodtató.

Mindezt a kultúrájukhoz való ragaszkodásnak lehet nyilvánítani. Őrzik évtizedek, évszázadok óta a hagyományaikat, s emellett jelentős mértékben hozzátett a modern társadalom fejlődéséhez, valamint a szórakozó iparéhoz. Gondolok itt a karaokéra vagy a konzolokra. Míg Amerikában a készítő szíve a látvány, az izgalom felé húz, addig a japánoké a játékosság, a könnyed kikapcsolódás felé. Hiszen csak egy játékról van szó. Miért fordítsanak egymás ellen játékosokat, ha humorosan is lehet nyereményt szerezni. (Ebben rejthet titkuk?)

És miért pakolok ennyit a japánokról? A Hole in the Wall tőlük kell származtatni. Meg nem mondom, ott milyen címen fut, mert kutakodáshoz már nincs erőm, azonban hatalmas sikerként könyvelhették el a szigetországban. Nem beszélve a Youtube-on való feltűnésének, ahol állítólag több mint 7 millióan voltak kíváncsiak rá, ami igen csak felkelti a nyugati nézők figyelmét, hiszen nem egy országból mozdultak rá.

Hole in the Wall, azaz Human Tetris, magyarán embertetrisz. Koncepciót hamar meg lett alapozva. Már csak egy stúdió kell, kétszer három fő egy fal és egy medence. Összerakom a kellékeket. A műsorban két háromfős csapat kap helyet. A játék lényege, hogy a sötétből előbukkanó falból részlet/részletek – attól függ mi a „feladvány” – ki van/vannak vágva, amelyen át kell bújniuk. Ha mindez nem sikerül, akkor a medencébe esnek, amolyan büntetés gyanánt. Minden helyes „átbújásért” egy-egy pont jár, majd a növekszik a pontszám az adott nehézség szerint.

Hogyan képzeljük el? Az első menetben mindhárom csapattagnak, a következőbe kettőnek, majd a folytatásban egynek kell megbirkóznia a kihívással. Utóbbinál érkezik a csavar, mivel két választása lehet: vagy úgy dönt, hogy a közönség segítségét – azaz elmutogatják neki – veszi igénybe vagy egy kézi tükörét. Természetesen, ha az egyik csapat már kiválasztotta az egyik, akkor azt a másik nem választhatja. Ezt követően jön újabb háromfős felállás, viszont ebben már csak egy komplett alakkép van, nem három. És végül a finálé.

A műsor egészére jellemző az infantilizmus. Talán ennek tudható be a feladat „elbukásáért” járó büntetés. Jelenesettben az angol verzióban jéggel hűtöttre tessék gondolni. Segítségükre, az elhagyást illetően két „életmentő” segítő lesz.

Ha engem kérdeztek, akkor mindenképpen tessék megnézni. El sem hinnétek, mennyit lehet benne röhögni. A játékosok azt hiszik, hogy a kartonfalon simán átférnek, ha nem megfelelő pózban állnak, azonban úgy a medence fölé sodorja őket, mint annak a rendje. Persze vannak extrém esetek, amikor a játékosok 100 kg-ival simán kiszakítják egyes darabkájukat, de ez nem minden esettben, nem mindenkinek jön össze. Természetesen a pontszámot ekkor is megkapják, legalábbis az első adásban megkapták. Miután levezényeltek egy menetet, megkapjuk a lehetséges kivitelezési sémát, mely alapján a legkönnyebb tudják végrehajtani. Nekem bejött, nem hiszem hogy állandó nézője leszek, de alkalmanként biztosan belekukkantok, már csak a poénok miatt, mert ontja magából.

This entry has a rating of 2.5

free web stats