Ide süss! – Az 1. évadról

 
Beküldte: Kanyecc 2018 May 5, 11:54-kor a(z) kritika témába.

A hazai csatornák egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját gyártású sorozatokra. 5-10 évvel ezelőtt az volt a hangzatos hír, ha nemsokkal az amerikai premiert követően elhoztak szinkronosan egy újoncot vagy visszatérőt; mára ez már maximum: említésre méltó tény. Szerencsékre a filléres ötletek mellett (pl.: Oltári nő, és társai…) születtek nívós címek (pl.: Terápia). Az RTL Klub anno meglátta rést a pajzson azáltal, hogy az ember többsége tényleg csak a 3 fő tévéadóra hegyezi a figyelmét, s ezáltal hiába van a kínálatukban egy TVPaprika vagy egy liChiTV, mégsem néznek gasztrokalandozásról szóló elképzeléseket. Bekérte A konyhafőnök-öt, amit kétszer meg is spinoff-oltatott a Junior és a VIP keretében az alapelgondolás mellett. Falta a nép mindegyiket, viszonylag alacsonyabb költségvetésből egy jó főműsoridős gasztro-reality franchise született. Nyilván a Tv2 se hagyhatta mindezt szó nélkül, náluk a Séfek séfe próbálta leültetni azokat, akik nyitottak a műfaj felé.

suss

2017 év nyarán a Viasat részéről jött az örömteli hír, miszerint megvásárolták a The Great British Bake Off hazai jogait, és ők készítheti el a magyar Sütimestert, akarom írni Ide süss!-t. Roptam egy örömtáncot, mikor érkezett a közlemény, mégis csak tavaly nyár végén lendült fel a gasztro világ felé az érdeklődésem, ami nagyjából egy év leforgása alatt szépen kiteljesedett. Nem akarom dicsekedni, de több mint 800GB-nyi ilyen koncepcióm van azokra az időkre, amikor ki akarok kapcsolódni. Fura ezt leírva, mármint azt, hogy valakinél ez kikapcsolódást jelent. Nálam azt. Visszakanyarodva… A TGBBO annyira tökéletes koncepció, hogy féltem is a hazai megvalósításával. Kevesen tudják, de a sikerét meglovagolták a britek egy talkshow-val, melyben a kiesett játékosokat fogadják, beszélgetnek velük, valamint kielemezik az elmúlt rész főbb történéseit három neves emberkével, akik még kóstolgatnak is a nézők által készített finomságokból. Ha pedig ennyi valakinek nem lenne elég, akkor ott a Masterclass-kiadás, ahol a két bíráló mutatja meg, mit kellene eléjük varázsolnia a versenyzőknek. Ergo, egy korrekt franchise nőtte ki magát, ami abszolút leköti az embert.

Tényleg féltem a magyar változattól, mert az eredeti annyira tökéletes zsűrivel, talkshow asszonnyal, és műsorvezetőkkel dolgozik, hogy ezt a színvonalat hozni kihívás. Mondanom se kelljen, a léc olyan magasan állt, hogy biztosra vettem az elvérzést. Most nem a Viasat-ot akarom ócsárolni, mert bármelyik csatorna kezébe pottyant volna a lehetőség, ők se tudtak volna vele méltómódon élni. A lehetetlen küldetés! – Én csak így becéztem az ismerősök között, és aki látott már TGBBO-t, az egyet is ért velem, mert a szerkezete az, ami nagyon erős a fentebb említett trióval. Talán az se véletlen, hogy ilyen későn kerültek magyar kézbe a jogai, holott már jó pár évadot maga mögött tudhat – szám szerint nyolcat.

ildiko-recept2

Azért akadtak kikötések, amiken nem változtathattak a jelek szerint – vagy ha ilyenről nem is volt szó, akkor okosan döntöttek, hogy megtartották az eredeti elképzelés néhány ütőképes vonását. Gondolok itt a főcímzenére, vagy a megmérettetések alatt szóló klasszikus nótára, ami egyszerűen hibátlan. A helyszínben is hozták a brit változatét, azaz egy nagy sátrat képzeljetek el egy festői kastély udvarában, ami szemet gyönyörködtető a nagytotálok bedobásakor. Ööö… itt azért álljunk meg egy kicsit, mert érkezik az első probléma. Megcsinálták mindezt, mert valószínűleg a szerződés megkövetelte, de galád módon. Az említett nagytotálok a hazai elképzelésben egyáltalán nem működnek, mert összezsúfolták a két részletet egy kis helyre. Most azért rákérdeznék, hogy mi volt az oka annak, hogy csak így sikerült megvalósítani, valamint miért nem néztek más helyszínt – amúgy is annyi szép kastéllyal rendelkezünk – ahol elfért volna szellősebben a kettő egymás mellett? Bosszantó apróság ez számomra!

Mel Giedroyc és Sue Perkins számtalanszor csalt mosolyt a fejemre. Nagyszerű műsorvezetői az eredeti szériának, így ilyen téren is fel volt adva a lecke Hajós Andrásnak és Sass Dánielnek, hogy tudják-e majd hozni azt a lazaságot, mégis összeszedettséget, amiért annyian rajongunk. Ööö… próbálkoztak, de az évad első felében nagyon nem éreztek rá Mel és Sue varázsára. Talán azért, mert sok közük nem volt az eredetihez. Fel is tennék simán egy költői kérdést a magyar párosnak, miszerint hány epizódját látták a brit szériának? – Várhatóan a „keveset” választ kapnám rá, ami abszolút helytálló látván a befeszülő próbálkozásokat. Az epizód eleji beköszönések totál műk. Dani többször jobban kapja el azt a fonalat, hogy miként kéne felkonferálni az adott napot vagy versenyt, míg Hajósnak csak a narráció az egyetlen erőssége, amikor éppen mutatják a versenyzők küzdelmeit az ízekkel és az idővel. Száz szónak is egy a vége, még szerencse, hogy nem miattuk nézem, mert hamar elvesztettek volna. Hajós egyedi humorérzéke nem illik bele az összképbe. Bírom a csávót, viszont most azt érzem, mindenáron hírességet akartak hozni, akinek a nevére az átlagember felkapja a fejét.

idesuss_s01e01_agi_zsuri

A brit széria másik húzóereje a zsűri. Paul Hollywood és Mary Berry tökéletes casting. Nyilván sokat nyom a latba a koruk (=hitelesség!), hiszen tényleg el tudjuk róluk képzelni, hogy e világnak a mesterei. Másrészről, miközben megfigyelik a versenyzőket alkotás közben, tesznek olyan megjegyzéseket, amik figyelmeztető jellegűek – mármint, lehet, hogy az elképzelés jó, ám ha a számítások félrecsúsznak, akkor visszafordíthatatlan hibázási lehetőség alakulhat ki, ami kieséshez is vezethet. A hazai változatban Szabadfi Szabolcs és Baracskay Angéla veszi kezébe a bírálói munkakört. Előbbit sokan úgy is ismerhetik, mint Szabi, a pék. Nálam nincs meg ez a jelző, talán ezért is érzem olykor, hogy a hitelessége megkérdőjelezhető. Felróható mindkét zsűritagnak, hogy az első évadban járunk, nincs kellő tapasztalatuk, miként nyilvánuljanak meg a kamerák előtt.

Külön bekezdésben szedném össze a gyengeségeiket. Szakmailag nem firtatom, hogy ott vannak, de nekik se ártott volna legalább egy évadnyi eredetit nézni, hogy legyen elképzelésük arról, mit vár el egy olyan néző, aki azt tartja a legjobbnak. A technikai kihívásoknál nincs jelen a zsűri a sátorban, az idő lejártával vakon bírálnak. Ezt minden esetben megelőzi egy kerti kiülés, ahol a kihívás süteményét az adott bíráló elkészítette és kielemezik a buktatóit, vágnak egy jókora szeletet és megmutatják a nézőknek, hogyan is kellene kinéznie a versenyzők műveinek is. Ezt megkapjuk, viszont a tálalás nem a legjobb. Számomra néha olyan Szabi, mint aki nem tud feloldódni. Nem ismerem, lehet ilyen merev a jelleme, azonban az látszik, hogy nincs kellő rutinja, ha kamerába kell beszélni. Az a fura hanglejtés és tördelés, amikor magyaráz… nah azt szokni kell, mert egy ismeretlennek (nekem!) idegenítő hatást kelthet! Angéla se profi, viszont a 4-5. résznél ráérez, hogyan is kell csinálni mindazt, amiért a pénzét kapja. Holott kettőjük közül azt hittem, nála lesznek túlnyomóan az elégedetlenebb pillanataim. Fura, de a zsűrinél is ugyanazok a hibák, mint a műsorvezetőknél: Kamera előtt rájuk jön egy plusz maszk, amitől feszesebbek és erőltetettebbek. Nyilván a részek lefolyásával oldódik mindkét szakmai híresség, de ha valaki nem kitartó, akkor velük is elcsúszik a műsor folytatása.

3A3EF27E-4368-56D5-DDC1-71213BB6D588

A versenyzők persze hozzák a kötelezőt. Ők a főnyereménnyel és a megfeleléssel vannak elfoglalva. Ha akarnák, akkor se tudnák megjátszani magukat, mert a figyelmük másfelé lavírozok. 12 amatőr cukrász vág neki a megmérettetésnek, hogy 10 hét elteltével egyikőjük megkaparintsa a műsorcímét, valamint a velejáró 5 millió forintos főnyereményt. Hétről hétre egyre kacifántosabb feladatokban kell helytállniuk, és ez a jelző helyt áll a magyar kiadásban. Meg nem mondom, melyik részben (az évad felénél) kellett egy fura tortát csinálniuk, ahol főszerepet kapott a sokkoló (-36°-on működő fagyasztó). Mindenki tortája kívülről nézve katasztrófális lett. Nem kötöttek meg az anyagok, így szétfolytak. Szerencsére a vágást (=keresztmetszet és íz bírálása) követően többnyire mutatkozott az, amit Angéláénál láthattunk tökéletesben.

A hazai változatban két feladatot kaptak napi szinten a versenyzők, amik inkább a cukrász világot (A nyelvezetemben ez a tortákra fókuszáló témakör) érintették, mint a pékvonalat. Azért akadt olyan, hogy gyúrtak ilyen-olyan típusú tésztákat, de kisebb szeletet ragadt ki az összből ez a szekció. Ötletes feladatokból szerencsére nem volt hiány. Kaptunk mentes-feladatot, ahol a lisztérzékeny embereknek kedveztek; monumentálist, ahol el kellett készíteni egy olyan épületet, amire ha ránéz az ember, egyből adja, hogy az micsoda; sok-sok technikait, ahol egy kapott hiányos recept alapján kellett alkotni; valamint kedvencek részleg se maradhatott ki, hiszen a show azzal nyitott, hogy mindenki nyűgözze le a bírákat az általa legjobbnak ítélt műjével.

B10414F6-3635-2E29-CE29-6C3384B55C4D

13 versenyző, 10 napnyi megmérettetés. Fura, de az elején az Ide Süss! több dologgal húzott fel, mint amennyire számítottam. Nem tudtam elvonatkoztatni a tökéletes eredetitől, hiszen ott minden olyan klappul működik. Már olyan hülye gondolatok futottak át az agyamon, hogy ha ennyi dolgot meg kellett tartaniuk a váz során, akkor a műsorvezetőknél a két szinkronhangot is át kellett volna ültetniük. Nyilván kis anomália keletkezett volna fejben azoknál, akik nézik ezt is azt is, de ők legalább tudják, hogy miként kell megnyilvánulniuk. Dani persze ráérzett pár részt követően arra, amire kellett, Hajóst meg elfogadtam olyannak, amilyen, mert hát ő tényleg ilyen. Nem rossz, csak lehet mással jobb lenne az Ide Süss! műsorvezetése. Bár visszautalnék fentebbre, a narráció megy neki.

A zsűritagokat is elfogadtam idővel. Napokig agyaltam, hogy ki lehetne az a közismert idősebb híresség, akivel jobban tudott volna működni, aztán válasz hiányában rájöttem, hogy (1) vagy nekem nincs jártasságom ezen szakmai világ ikonikus arcaiban, (2) vagy nincs is ilyen jelenpillanatban – hiába keresnék.

F3FDBB1A-E3F4-8121-2433-68B46F370876

Utolsók között a vágásra hívnám fel a figyelmem. Alapvetően jól végezték a dolgukat az utómunkások és az operatőrök is, de ott maradt a kézjegyük a műjükön. Ez nem más, mint amikor lejárt a végső feladat végén az idő, akkor olyan, mint ha lecsapnák a biztosítékot, majd következik a bírálási jelenet. Nincs semmi átvezető technika, amivel folyamatosnak élnék meg a történéseket. Azokon az 1-2 másodperceken már semmi se múlt volna.

Összességében:

Cseppet sem vagyok elégedetlen. Tudtam, hogy bármelyik csatorna is vállalja be a hazai kiadás elkészítését, annak elsőre bele fog törnie a bicskája. A készítők próbálták jól venni az akadályokat, de csak kompromisszumokkal tudok rábólintani a sikerességükre. Ha elvonatkoztatunk a brit szériáktól, megszokjuk Hajós Andrást új környezetben, akkor hétvége alatt lecsordogál a 10 része. Nem kérdéses, hogy a napokban folytatom a 2. évaddal, mert kíváncsi vagyok első sorban arra, mennyi fejlődtek az előzőhöz képest. Bár azt alapul véve, hogy nagyjából egymás után vették fel a kettőt aggályaim vannak.

A versenyzőkről nem írtam bemutatkozókat, viszont a TOP3-mal abszolút egyetértek, ahogy a nyertes megválasztásával is. Őt hoztam volna ki a végelszámolásnál Én is. Orsi kiesését sajnáltam egyedül a játékmenetben, valamint Dusánkáét. Kettőjüket simán előrébb soroltam volna, de az tény és való, hogy amikor távoztak, akkor tényleg rájuk járt a rúd. Sok mindent baltáztak el.

Aki szereti a Sütimestert, annak a magyar kiadás kötelező – mondanom se kelljen! Picit csalódni fog, de a végére úgy is belátja mindenki, hogy azért jó, hogy a Viasat3 elkészítette ezt nekünk, mert nélküli lenne egy hiányérzete továbbra is az embereknek. Eleve, sokkal minőségibb, mint azok a cukrászműsorok, amiket a liChitv nyomat Stahl Judittal.

This entry has a rating of 3

free web stats