A 2018-as év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2018 December 24, 10:14-kor a(z) Listamánia témába.

Az ünnepek előtt elhoznám azt a listát, amivel mindig szívesen foglalkozom az év utolsó napjaiban. Ez nem más, mint a Google által kiadott keresési találatok összefoglalója a különböző régiókra szabva. Mindig is érdekelt, hogy mik azok a kulcsszavak, amikre az utcaembere rákeres, hiszen ezekkel lehet plusz olvasókat szerezni a meglévők mellé. Nyilván, ha valaki ezekre koncentrál, akkor jó kis bevételt tud összekaparni reklámokból (nem véletlen az a sok Való Világos cikk a Blikk oldalán). A listát elsőként a globális összegzéssel kezdeném, majd az amerikaival és az angollal folytatnám, végezetül a magyarral zárnám.

Szóval kezdjük a Föld népével, illetve azzal a TOP10-zel, amire a TV-sorozat szegmensben a legtöbb találat érkezett 2018-ban:

01. Story of Yanxi Place / 延禧攻略
02. Altered Carbon (Netflix)
03. Buppesannivas / บุพเพสันนิวาส (thai Line TV)
04. मोटू पतलू (indiai Nickelodeon)
05. Roseanne (ABC)
06. The Haunting of Hill House (Netflix)
07. Lost in Space (Netflix)
08. Grande Fratello (olasz Canale 5)
09. Segundo Sol (brazil Rede Globo)
10. Bodyguard (Netflix)

A globális lista teljesen megújult. Nincs egyetlen egy sorozat se a 2017-es listáról. Nyilván okkal, hiszen a nagycímek éves pihenőn vannak. Mármint biztosra veszem, ha a Stranger Things-ből vagy a Game of Thrones-ból kaptak volna a rajongók új évadot, akkor biztosan felkúsznak a TOP10-be, de így átadták a helyet másoknak. A Netflix ettől függetlenül nem panaszkodhat, mert ő az egyetlen olyan „csatorna”, ami képes több produkcióval is képviseltetni magát a legkedveltebb keresések sorában. Ez pedig arra ad következtetni, hogy berendeléseikkel nagyon eltalálják azt, amire igénye van az utca népének.

A dobogó felső fokára a Story of Yanxi Place állhatott fel, ami egy kínai sorozat. (Remélem nem néztem be a kínai írást és jó fordítást mellékeltem! Mellesleg a fenti kép elvileg hozzákapcsolódó promóciós anyag – ha minden igaz!) A második helyet a Netflix-re érkezett Altered Carbon kaparintotta meg, míg a harmadikat egy thai sorozatnak, a Buppesannivas-nak ítélete oda a kereső nép. Gondolom előbbit és utóbbit senki se nézte, csak Laeta Kalogridis művét?!

Az ősz vége nagydobásának, a Bodyguard-nak is elegendő keresési találatot sikerült összegyűjtenie a 10. hely megszerzésére. Ami meglepő, hogy az ABC-s Roseanneközépmezőnybe küzdötte fel magát. Ilyenkor mindig beigazolódik, hogy jó ötlet a klasszikusokhoz hozzányúlni több évvel/évtizeddel később is. Számomra a legnagyobb meglepetést mégsem ő okozta, hanem az a The Haunted of Hill House, aminek nincs is akkora visszhangja a magyar fronton. Kelendő a rémisztgető horror úgy fest az emberek körében.

(A nem említett sorozatokról azért se nyilatkoznék, mert nem nagyon ismerem őket!)

Az amerikai és a brit lakosság keresettjei:

Kezdjük a sort az amerikaiakkal. Elsőként, ami szemet szúrt az az, hogy két országos sorozatnak is sikerült felkerülnie a TOP10-be, sőt a legjobb 5 között kell számon tartani. Az egyik a Roseanne, az ABC felélesztett klasszikusa, ami a legelőnyösebb helyet szedte össze a jenkiknél, a dobogót. Sejteni lehetett, hogy ott lesz a listájukon, hiszen globálban is megszorongatott több nívósabb produkció címet. Számomra meglepő, mekkora ereje van egy klasszikusnak. Vajon lesz a közeljövőben Friends-remake? Biztosan odaverne mindenkinek, ha meglépné az NBC és felélesztené. A másik az American Idol, ami egy év kihagyást követően az ABC-nél folytatódott. Kis fricskaként is felfogható a sikere, hiszen a Fox-nál nem ment ennyire.

Az érdekességek végére koránt se értem, mert ott a legjobb 10-ben az a Cobra Kai, ami az Youtube Premium által épült be a köztudatba. Hoppá. Ez azért is említésre méltó tény, mert azon Westworld előtt zárt, aminek hype-faktora szerintem sokkal magasabb.

Mutatnám a jenkik teljes mércéjét:

01. Roseanne (ABC)
02. Altered Carbon (Netflix)
03. The Haunting of Hill House (Netflix)
04. American Idol (ABC)
05. Lost in Space (Netflix)
06. Corbra Kai (Youtube Premium)
07. Castle Rock (Hulu)
08. Westworld (HBO)
09. Insatiable (Netflix)
10. On My Block (Netflix)

A briteknél szinte biztos volt, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen! listás tag lesz. De ha mégsem, akkor a Big Brother. Mindkettő felkúsztatta magát a TOP10-ba. Szerencsére azért akadnak értelmes produkciók is, hiszen a Killing Eve és a Bodyguarddobogós helyezést ért el. Jegyzem meg, megérdemelten.

A szigetország mércéje az alábbi lett:

01. I’m a Celebrity Get Out of Here! (ITV)
02. Killing Eve (BBC Three)
03. Bodyguard (BBC One)
04. Love Island (ITV)
05. Celebrity Big Brother (Channel 5)
06. Big Broher (Channel 5)
07. The Cry (BBC One)
08. Dancing on Ice (ITV)
09. The Haunting of Hill House (Netflix)
10. Hard Sun (BBC One)

A magyar lakosság legkeresettebb tv-sorozatai:

Az első, mindenképpen abszolút pozitív tény, hogy nincs külföldi produkciócím a magyarok keresései között! Míg tavaly a Stranger Things felpofátlankodott a TOP10-es listákra, addig idén tényleg csak a hazai termelés került fókuszba, aminek örülök, mert ez is azt bizonyítja, hogy igenis van igény a saját gyártású produkciókra.

Azzal tisztában voltam, hogy egyetlen valóság show-k, a Való Világ felférkőzik a listára, de azzal nem, hogy behúzza a dobogó legfelső fokát. Nyilván kell ehhez az a mértékű cikk mennyiség, ami hozzákapcsolódik – és most is a szennylapok cikkáradatárra célzom, illetve azoknak az oldaláéra, amik ezzel akartak plusz nézőszámot szerezni.

Jól teljesített a Korhatáros szerelem. Valószínűleg az 1. évad nyomott többet a latba, mint sem a második, ahol eléggé megfáradt a történet, de arra elegendő volt, hogy a jobb nézettséggel futó X-Faktor ezen a fronton maga mögé utasítsa. Azért ez nem rossz teljesítmény egy heti saját sorozattól úgy, hogy közben volt konkurenciája – A mi kis falunk vagy A Tanár – szép számmal.

Mutatnám a listát Ránk szabva:

01. Való Világ (RTL2)
02. Korhatáros szerelem (Tv2)
03. X-Faktor (RTL Klub)
04. Nyerő Páros (RTL Klub)
05. 200 első randi (Viasat3)
06. Aranyélet (HBO)
07. A mi kis falunk (RTL Klub)
08. Survivor (RTL Klub)
09. Sztárban Sztár (TV2)
10. A dal (DunaTV)

A végén már csak annyit jegyeznék meg, hogy azért akad egy olyan tévésorozat is, amiről érdemes külön megemlékezni, mert egy fizetős csatornán fut. Bizony, az Aranyéletről volna szó, ami az HBO-n zárta pályafutását ősz folyamán. Az RTL-es A mi kis falunknál is több keresési találatot szedett össze, így jár a képzeletbeli taps neki! [TAPS]

Tali jövőre! Kíváncsi leszek, mennyit változik.


free web stats