1890 – Az első 2 epizód után

 
Beküldte: Kanyecc 2019 March 17, 23:39-kor a(z) kritika témába.

Immáron második hetét tudja maga mögött az 1890, amiről nincs sok cikk a blogon, pedig nagyon megérdemelné. Fel a kezekkel, ha szeretitek a klasszikus krimisorozatokat, ahol az ügy felgöngyölítésén van a hangsúly, nem pedig azon, hogy a modernvilág milyen technológiával segíti a nyomozók munkáját. A jelenkor egyik legjobbja a Midsomer Murder, ahol másfél órás epizódokba zárva kapjuk meg a heti ügyünket. Hosszú, tudom, a mai életben a 40 percesekhez vagyunk leginkább szokva, vagy a teljes évadosokhoz, de annak sikeréhez több minden kell: egy jó főhős, egy berántó atmoszféra, egy kellően csavaros, ám mégsem kiszámítható és unalmas vázszerkezet – illetve valami olyasmi, amivel eddig (de legalábbis nem mostanság) találkoztatok. Jelzem, ezutóbbi az, ami a sorozat egyik védjegye, és amivel azt mondatja velem, hogy újra néznem az első két részt bármikor, mert annyira berántós.

Mielőtt kitérnék a történetére, muszáj megjegyeznem, hogy szomszédjainktól származik a produkció. A szlovákoktól, csakhogy pontosabb legyek, ahol 2017-ben volt terítéken. Miért kellett ilyen sokat várnunk rá? Nemrég az MTVA döntött úgy, hogy a DunaTV hétfő esti blokkját felfrissíti vele, mert szerintük jó párost alkotnának A legendák hivatalával. Hogy a harmónia megvan-e, azt passzolnám; viszont az eddig látott 2 rész cseppet sem okozott csalódást. A forgatókönyvét Nagy Péter neve alatt jegyezzük, a rendezésben pedig Begányi Péter brillíroztatta tudását. Eléggé populáris nevek, hiába kerestek rá a profiljukra, max. Begányinál találhattok némi referenciát, aki 2015-ben a Nasi című szlovák komédiában munkálkodott, előtte való évben pedig a Superhrdinoviaban, de gondolom most káromkodásnak veszitek mondatom. Teljesen jogosan, ám ha valakit érdekelne…

A sztorinál tartottam… A főhősünk Márton detektív (Ján Koleník), aki Pestről utazik le egy különös ügy kapcsán Betlérbe, ahol rejtélyes gyilkosság történt. A helyiek szerint a Szoroskői völgy démonja végzett Erzsikével, a szobalánnyal, hogy megbüntesse tettét, ugyanis lopott úrától. Nyomozónk munkáját a helyi rendőrség is segíti, már ha lehet azt annak tekinteni. Felettesükkel, Cerny strázsamesterrel (Stanislav Majer) még akkora baj nem is lenne, azonban két beosztottjának nem sok ész járt ki, ami meg is látszik hanyagságukon és tudatlanságukon – ami hozzásegít ahhoz, hogy ne legyen olyan egyszerű megtalálni a gyilkost.

Muszáj megemlítenem a történethez még két fontos tényt. Az egyik, hogy a helyik gróf szállásolja el kastélyában detektívünket, aki egyébként nagy nőcsábász hírében van. Sejteni lehet, hogy valószínűleg Beltérbe keveredéséhez is köze van – mégis csak az isten háta mögé érkezett. A másik, hogy a helyi emberek furák és hisznek a mágiában, a rontásban és minden ilyen nyavalyában. Zárójelesen jegyezném meg, hogy a népes cselédséggel bír a gróf, így a legtöbb szereplőt nála fogjuk látni, nem pedig a faluban, ahol zajlanak az események.

A legberántósabb faktor számomra a főhős gondolatainak narrálása volt, amikor adott tényfeltárásait nem közli az éppen jelenlévővel, viszont a néző mégis hallhatja. Ezáltal válik Márton zseniálisan jónak tűnő detektívnek, mert olyan megfigyelőképességgel skillezték ki, mint Columbo-t. Beállítottságban egy magára adó, munkáját profin végző férfinak ismerjük meg, aki tisztában van adottságával és még tetejében nagy nőcsábász is, de ez a pilot első perceiből hamar leesik. Olykor a kicsit flegma jellemmel itatja át stílusát azoknál a karaktereknél, akik megérdemlik. Kapcsolata a helyi erőkkel eléggé tartózkodó. Nyilván elfogadja Cserny strázsamesterék segítségét, mert azzal magát hátráltatná, illetve munkáját hosszabbítaná. Fogalmazhatnék úgy is, hogy utóbbi néha gyorsabban szót ért a helyiekkel; valamint, ha van valamiféle pepecselős meló, pl.: egy kastélynyi szolga ujjlenyomatát kell levenni, akkor nem kell ilyennel vesződnie, hanem koncentrálhat másra, amivel lehet előbb nyomra lel.

Betlér környezete a vidéki életemet idézi. Tipikus falusi ember vagyok, oké, nálunk már van aszfalt, de hozzátenném, ha 1890-ben éltem volna, akkor valószínűleg hasonló falusi képben tettem volna mindezt. A fentebb említett völgy egyszerűen meseszép. A napokban a Mecsekben kirándultam, ott láttam hasonló kaliberű magával ragadó tájat. Ennek a sorozatnak ez az egyik védjegye. A másik a szép lányok, amiből szépen sorakoztatnak fel a készítők. Legyen az egy szolgalány, egy gróf családtagja, vagy tudomisén ki – még a cigánylányban is volt fantázia. Náluk jön elő az, hogy a dekoltázst majdhogynem kipakolják, azaz adnak egyfajta ívet a korabeli ruhák szépségének – mert itt a skinny fit farmer egyáltalán nincs jelen, ahogy a feszülős top sem.

Egy fontos dolgot nem említettem, bár remélem útközben a zsargonból leszűrtétek, hogy kosztümös krimiről volna szó, ami 1890-ben játszódik. Ergo, a cím roppant mód témajelölő. Hogy miért ekkor, az nem derült ki egyelőre; illetve nincs is ismeretem arról, hogy lesz-e jelentősége. Ugorjunk inkább az operatőrökre és a rendezőre. Most kell kiemelnem Begányi Péter munkáját, aki néha nagyon tudja, miként kell tálalni az adott jelenetet. Mondok egy példát. Adott egy asztal főhősünkkel és sok bizonyítékkal. Mindezt felülről kamerázva mutatja, amivel még inkább irányt mutat a nézőnek, hogy mire is kell figyelnie. Ne kalandozzék el a figyelmünk… simán ezt mondatja és ez abszolút szimpatikus.

Egy másik szimpatikus húzás a részek hossza. Se nem rövidek, se nem hosszúak. Oké, eddigi két esetben (mert a DunaTV sugárzásával haladok) nettó 60-65 percet kapunk, ami soknak tűnhet, de annyira jól töltik ki a műsoridőt, hogy hipp-hopp elrepül, a végén pedig csak felkapod a fejed, hogy megint várhatsz egy hetet a következőre és mennyire nincs ez így jól.

Nagyon erős a mellékszereplő szekció. Ott van az állandó jelleggel fontoskodó, mindenbe beleszóló és okoskodó Hubert, akit Filip Kankovský formál meg. Amikor feltűnik, biztosan a nézők 90% adna neki egy tisztességes pofán verést, viszont színt visz a jelenetekbe. Simán ráhúznánk a bűnrészesség vádját, mert gyilkosnak azért nem mondanánk, ellenben tettestársnak annál inkább. Tipikusan az a fajta karakter, aki bosszantja képernyős szereplésével a nézőt, mert látszik rajta, hogy valamiben sántikál, de az nem a detektívünk munkáját segíti. Másrészről ne feledkezzünk el a grófról se (Bocsárszky Attila). Valami félelmetesen jók (=értsük úgy, hogy üdeséget visz a történet cseppet sem hétköznapi jellemével) azok a jelenetek, amikben feltűnik. Lehet, hogy a szinkronhang is rátesz némi pluszt, aztán lehet, hogy önmagát szinkronizálja (mert eléggé magyaros a neve), de hamar belopta a szívembe magát. Főleg az második rész utolsó jelenetével, ahol egy olyan jelleme kerül felszínre, amit nem éppen néztünk volna ki belőle.

Az író szórja a morzsákat előttünk. Miközben adott Erzsike meggyilkolása, aközben nincs altatás, mert valami aprósággal, amolyan heti ügyféleséggel azért még ízesítik az adott részt. Pl.: a másodikban egy cigánynőt kap el két igen intelligens rendőrünk, hogy tovább erősítsék vele a környék rejtelmességét, és teret adjanak a helyiek elképzelésének, miszerint valóban valami démon lakhat házaik határában, amivel nem kéne ujjat húzniuk.

A 1890 úgy nyújt többet, hogy közben nem akar. Nem hittem volna, hogy egy szlovákok által fejlesztett sorozat ennyire beránt, de rég éreztem magam ennyire jól egy krimit látván. Az az igazság, hogy az amerikai országos piac kínálatát megszégyeníti, mert azt hozza, amire a jelenkorban vágyik a krimi néző: egy kellően fordulatos, egész évadon áttartó ügyet. Ha könyvet vesztek alapul, akkor biztosan most a skandinávok ugranak be, ha meg sorozatot, akkor… azt passzolnám, de hogy nem a szlovákok, az is biztos, pedig simán megérdemelnék. Nálam eddig abszolút pozitívum, és bármikor újra elővenném, mert egyszerűen jó. Nincs lenyomva a mérce, semmi ilyenről nincs szó, egyszerűen most erre vágyom.

Aki látta a pilotot és netalántán nincs nála jelen a fajta varázs, az bátran marasztalja el, mert a folytatás se hoz többet, csak hasonló szintet, de azt bitangerős módon. Eddig simán 4/5, mert tudom, hogy lesz ez erősebb is!

This entry has a rating of 4

free web stats