1890 – Az elmúlt 5 rész véleménye…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 April 2, 19:46-kor a(z) kritika témába.

Nem sok sorozat tudott az elmúlt hónapokban annyira lázba hozni, hogy a magyar premierrel egyidőben nézzem tévében az ominózus epizódját. Képzelhetitek, milyen fura ez az érzés, főleg, hogy hétfő estékre megvan a kötelező programom. Mondjuk, ilyenkor áldom a műsorszerkesztőket, kivételesen jó értelemben, mivel a 22:25-ös kezdésre minden teendőmet sikeresen elintézem és ráösszpontosíthatok lefekvés előtt valami egészen kikapcsoló krimire. Ha ennyiből se esett volna le, melyik ötlet ejtett rabul, akkor biztosan nem követtek twitteren, mert heti rendszerességgel visszatérő témám a szlovák 1890 és az, hogy mennyire jó a szomszédok által összerakott átívelős nyomozós koncepció.

A DunaTV tűzte 1 hónappal ezelőtt képernyőjére, ami az ajánlójával egyből berántott. Jó féle a humor, kellően komor a környezet és olyan, mint ha lementem volna vidékre. Lehet, kicsit merész kijelentést fogok tenni, de kicsit A mi kis falunk gyilkossági nyomozásban. Két tényező igazolhatja rögvest állításom: az egyik, hogy Beltér Betlér (ez a község neve, ne röhögj!) akár egy magyar kisfalu is lehetne a Bakonyban vagy az Északi középhegységben. Az a lényeg, hogy legyen erdeje, lakossági számban ne legyen túl nagy, illetve a civilizáció se csapja fel sátrát – bár mivel a 19. században járunk, így ennek kicsi a valószínűsége. A másik, hogy az ottlakó népség babonás, hisz minden hülyeségben, és többsége annyira ostoba, hogy képes pl.: a testvér a testvérének a nőjét meghágni saját házában, mert úgy gondolja, úgy se lesz következménye.

A fő szálat továbbra is Erzsike, a gróf szobalányának meggyilkolása adja. Valószínűleg az évad végére kerül megoldásra az ügy, addig pedig a szálat szépen fejtegetik kifelé. Olyan ez, mint egy irányított könyv, amikor belénk beszélik, ki lehet a gyilkos. Nyilván az írók első körben erre fognak építkezni. A strázsamesteren keresztül a grófon át a gróf lányáig mindenki képbe jön, amikor egy újabb bizonyíték kerül felszínre. A személyzet se kivétel ez alól, hiszen Hubert kellően táplálja a nézőkbe az unszimpátiát, de hát így lett kitalálva karaktere. Ezt kell hozni, mert a gróf felé tett esküje vagy éppen hűsége fontosabb neki, mint a gyilkosnak a megtalálása. Bár az egyik részben meginog ilyen téren, szóval még bármi lehet.

A kedvencem a részek szerkesztésében, hogy alapvetően 45 percben is megállná a helyét az éppen aktuális történet, ám mindezt kinyújtják 60-65 percre. Ezzel kicsit olyan érzést teremtenek, mint ha a kimaradt jeleneteket is megkapnánk, és afféle kibővített változatot néznék. Az utolsó percekig maradni kell, hiszen ott van a rész végi cliffhanger, ami mindig próbál kupán csapni az aktuális jelenetével, azonban ez ritkán jön össze. Ilyenkor azért érzem, hogy nem Hollywood-i produkcióról – de nem is britről van szó, mert azért ezt lehetne jobban csinálni. Egyébként annyira nem zavaró a jelenség, hiszen tudom, honnan jött és ahhoz mérten fogyasztom. Talán pontosan ezért van az, hogy kitartok mellette, mint ha hűséget fogadtam volna.

Az operatőrök melóját megint ki kell emelnem, mert a környezetről kapott képsorok olykor tényleg de javu-érzést keltenek, mint ha otthon (értsd: vidéken) lennék – holott nincs sok közös pontja a falumnak, ahol felnőttem Beltérhez Betlérhez, ám mégis az agyam hozzátársítja, mert nagyvonalakban azért mégis csak-csak ráhúzható a hasonlóság. Másrészről, ezek a belassított jelenetindítók megint csak jól állnak a sorozatszerkezetéhez. Nyilván kell mellé a remek zenei aláfestés, ami adott. Azt kell mondanom, hogy az operatőri munka a hangmérnökivel nagyon egy húron pendül. Már csak ezekért a jelenetsorokért se bánom, ha gyengébb részt szállítanak az írók.

…mert volt gyengébb! Az 1×04-nél nem éreztem azt a bizsergő érzés, amit anno a pilotnál. A történet dióhéjban arra ment ki a Telihold című résznél, hogy főhősünk elvesztette hitét az ügy kapcsán. Több bizonyítéka tűnt el, s ezáltal a lehetséges gyilkos kiléte ismételten kérdőjel alá került. Holott a célhoz közelállt és majdnem felgöngyölítette az ügyet, legalábbis ezt táplálták belénk az írók. Minderre azért volt szükség, hogy elnyújtsák a végjátékot, illetve közelebb hozzák a két nyomozót egymáshoz, akik között a kapocs még szakmainak se nevezhető volt. Egymás mellett haladtak, de mégis azt éreztetve, hogy külön utakon járnak.

Részről részre egyre több lakost ismerünk meg a betlériek közül. A heti részben tátva maradt is a szám újfent, amikor megpillantottam a lovon lévő csajszit felül pucéran. Az a szép az ilyen jelenetekben, hogy az íróknak sikerült ilyen rövid idő alatt is belénk táplálni azt, hogy valami varázslatot, esetleg Beltérhez Betlérhez kapcsolódó nem-hétköznapi jelenséget látunk, aztán útközben átültetik a valóságban és értelmet adnak a jelenségnek. Ilyen volt az is, amikor a tehén vért adott tej helyett, miután a cigányasszony „elviekben” elátkozta. Nah, ez az, amit fentebb említettem, hogy minden hülységben hisz az ottani lakos és ezt annyira jól tálalják, hogy mi is elhisszük, hogy ez akár most tényleg valami természetfeletti lesz. De nem!

A heti ügyeket javarészt a strázsamester két agyament beosztottja kapja. Tényleg mindkettő castingot nyerhetne A mi kis falunkra, ahonnan a közmunkásokra emlékeztetnek – bocsi, de nincsenek meg most névről. Gondolhatnánk, hogy ezek miként göngyölítik fel az éppen aktuális ügyeket, de valahogy mindig összehozzák. A legutóbbit totál részegen, amikor a kovácsnak a lovát kell visszavinniük, amivel megszökött a feleség, akiről fentebb említést tettem.

Hiányozni fog az évadzáró elteltével a sorozat, mert színt visz a napjaimba. Azt se bánom, hogy nem tudom darálni, mert a heti 1 órányi játékidő kellően elegendő. Sosincs a rész végén az, hogy legyen már jövő hét, viszont annyira mégis képes lekötni, hogy ne feledkezzem el a premierjéről. Ha valaki becsatlakozna, akkor a Médiaklikk tárhelyén megtalálja. Egyébként a magyar hírek rovatunkban mindegyik résznek a linkjét megtalálhatjátok – és a folytatásban is közölni fogom, ha azzal segítem a népszerűsítését. Maradok a folytatásra, engem megvettek kilóra, bár közepesnél jobb értékelést nem tudok kiosztani neki, hiába szeretném!

This entry has a rating of 3

free web stats