Fringe – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2008 September 25, 3:41-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Fringe,Pilot témába.


Premier: 2008/9/9
Írta: J.J. Abrams,Roberto Orci, Alex Kurtzman
Rendezte: Alex Graves

A Hamburgból Bostonba tartó 627-es járat fedélzetén egy furcsa járvány tör ki, ami az egész legényéggel végez. Az ügyet a Nemzetbiztonságiak kapják meg, akik számos ügynökséggel együtt próbálnak az tragédia végére járni. A csapat tagja az FBI-os Olivia Dunham is, aki a nyomozás során elveszti partnerét és egyben szeretőjét John Scott ügynököt. A férfi megfertőződik és kómába esik, de még így sincs minden veszve. Egyetlen esélye Dr. Walter Bishop, aki egy zseni és mellesleg most örült is. Ahhoz viszont, hogy Dunham ügynök beszélni tudjon vele szüksége van a professzor fiára Peter Bishop-ra, aki nem épp a segítőkészségéről híres…

Megjegyzés: A széria UnAired Pilotja ugye a nyáron már kikerült a netre, amit szépen csekkoltunk is. Én oda meg vissza voltam tőle, míg Kanyecc mérsékelten üdvözölte. Már akkor világos volt a számomra, hogy itt bizony egy a Lost-hoz hasonló kirakósdit kapunk, így tuti nem heti leosztásban nézős sorozat lesz. Nos újranézve a Pilotot ez az érzés csak tovább mélyült bennem.

Az Unaired Pilothoz képest ugyanis minimális változtatások történtek csak. Az is jobbára csak a főcímben volt, ami még jobban üt. A zenei alap nagyjából maradt a régi, vagyis a sokak szerint Alias és Lost copy/paste. Ettől függetlenül a sorozat nem vesztett semmit az értékétől, bár az is igaz, hogy már nem ütött annyira,mint nyáron. Hiába, a hype most már nem dolgozott bennem sem annyira. 

A történet így tiszta fejjel nem rossz, de valóban hiányzik belőle a kellő alapozás. Volt persze pár hevenyészve elszórt future-spoiler, de a valós támpontoknak messze nem felelnek meg. Hogy mire is gondolok? A Heroes 3. évados premierjében pl. egészen durva történeti hálót vezettek fel, de itt messze nem ez a szisztéma érvényesült. Sokkal inkább a karakterorientációra mentek rá, mint a Lost esetében. Vagyis pár résznek el kell telni, hogy kézzelfogható irányba mozduljon el a sorozat. Addig meg marad a szokatlan közlésmód és persze a közepes feszültség generálás.

A másik fontos tényező a jövőt illetően a sok egzakt-tudomány bevonása. Volt itt szó mindenféle paranormális ízéről, de a rész többnyire a realitás talaján maradt. A Lost-os sejtelmes feeling tehát adott, sőt be is talált nálam. Kérdés az X-aktás paranormális cucc miként jön, majd be a képbe? A legfontosabb kérdés viszont egyértelműen az, hogy mit is takar pontosan az, hogy high-concept? A készítők most évad szinten gondolkoznak, vagy a Lost-hoz hasonlóan az egész széria egy nagy talány lesz, aminek kirakósait az egyes évadok szállítják majd? 

Végső soron is a minőséggel eddig nincs gond, a budgere sem lehet panasz, egyedül talán a tempó az, ami kissé lassú volt. A hype faktor csökkenésével persze bejött a képbe némi jellegtelenség, de hát ez egy Pilot volt, ne várjunk ettől csodát. Aki egy részes sorozatot akar nézni, annak ott van a mozi, mi meg inkább beülünk a folytatás elé.

This entry has a rating of 4

free web stats