Knight Rider – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2008 September 25, 21:08-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Knight Rider (2008),Pilot témába.

Megérkezett az a bizony Kngiht Rider-remake, melyre, annyira kíváncsiak voltunk. A FOX a Fringe-dszel csalogatta a nézőket a képernyője elé, míg az NBC a ’82 és 86’ között leadott eredeti sorozat modernkori feldolgozásával! Ki volt a népszerűbb, arra lejjebb rátérünk, még ha nem egy napon játsszák őket.

Első ízben muszáj szóbahozni a tévéfilmet, ami annak idején – februárban – 22 milliós nézőszámával, nem csak bennünket bolondított meg, hanem a Föld lakosságát. Sokan várták a vesztét, sokan osztották, sokan fujjolták (…), de – kérem szépen – szólásszabadság van. Megtehetik, akkor miért ne tennék. Ezzel csak az a gond, hogy nem minden fekete-fehér. Huszonegyedik században élünk. Ha ki hagyják az ütős technikai fejlődést, akkor megszóljuk; ha beleteszik, akkor meg azért szóljuk meg. Érdekes, de valahogy a pilot részben pont ez volt a problémám. Néhol túlzottan sok volt a ’zöldháttér’ mögött forgatott jelenet.

Tekintsük át elsőként a cselekményt. Egyből belecsöppenünk a sűrűjébe. Mike és Sarah megkapják feladatul, hogy szerezzenek meg egy csomagot, ami ha rossz kezekbe kerül, jaj a világnak. (Tehát a tipikus világ megmentősdi folytatódik.) A sztori a megszokott egy-egy epizód/új ügyre hangolódik rá, persze a készítők gondoltak a vezérszálra is, ami maga Mike volna. Valami történt vele, amit nem szeretne a felsőbb irányítás, hogy kiderüljön.

Mennyire feküdt a tévéfilm után? Jól megfeküdte a hasam annyi szent, amit felénk nem éppen elégedett helyzetben mondanak. A főcím egy „lendületes bevezetés” – ha-ha-ha-ha – után érkezik meg, ami eltér a februáritól. (Következő bejegyzésünk róla szól.) Ha engem kérdeztek, akkor szarabb lett. A tévéfilmét kellett volna meghagyni. Sokkal jobb, sokkal lendületesebb volt! Nem véletlenül raktam időzőjelek közé a lendületes kezdést sem. Hiába akarták megmutatni, mennyi pénz áll a házhoz, elfuserálták az egészet. Képzeljük el egy majdhogynem repülő K.I.T.T.-et maguk elénk, aki csakúgy némi plusz üzemanyag elégetését követően szárnyra kap pár pillanatra, amivel átrepüli a nem várt személyeket. Túlságosan gyerekes lett az egész. Most komolyan. Pusztán nem lehetett volna eltolni az útjába álló kocsikat?

Sodródjunk. Másik falra mászós jelenet, amikor csoda kocsink megkapja a napalmot. Sztori szempontjából teljesen korrekt, de a kivitelezés (…) ne röhögtessenek. Inkább bakiként él bennem a tipikus: ’repülőből kocsival kihajtós’ jelenet, amit annak idején is láthattunk, csak akkoriban nem volt ennyire feltűnő az álló K.I.T.T mögé vetített táj.

Az első csoportos promoképnél tudtam: Smith Cho remek választás lesz. A tipp bejött! Az ázsiai kisasszony alakítja a kilenc nyelven beszélő, roppant humoros Zoe-t, aki bármilyen helyzetben zavarba tudja hozni a kétlábonjáró Billy-t, azaz Paul Campbell-t. Sokak kedvencei lesznek. Deanna Russo húsz perc után megmutatja, mitől döglik a légy. Kár, hogy csak fehérneműre vetkőzik. Hónapokon belül valamelyik magazin címlapján leszek. (Jegyezzétek meg ezt a tippemet.) Val Kilmer, mint K.I.T.T hangja tűnik fel. No komment, úgy jó ahogy van. A problémát Bruce Davison jelenti. Nem az a tipikus irányító főnök lett. Edward Mulhare-t sokszor fogjuk visszasírni, akik állandó néző lesz meg pláne!

Elérkezett a végszó. Teljes elégedetlenség ült az arcomra. Ez nem az a sorozat, amit vártam annyira. Rémesen elrontották az egészet. A tévéfilmben az volt a nyerő, hogy nem cifrázták túl, míg a pilotot nagyon is. Lehet a pénz vakította el őket, de annyi szent: nem látják az egyszerűségben a nagyszerűséget. Hiába dobnak be olyan elképesztő jeleneteket (gondolok itt a repülésre), ezzel csak elijesztik a nézőket. Nagyot akarnak hozni, látványosat, mint egy monumentális filmben (Gyűrűk uram, 300, stb.), azonban ez egy sorozat, félig kötött koncepcióban. Tessék felébredni az álomvilágból. Lehet borzasztóan jót kihozni, sima húszadik százados technikával. A végén űrséta lesz K.I.T.T.-tel. (Ki maradt, de a csodajárgány három (sima, turbó és terepjáró) alakban – vagy minek nevezzem – tépi az aszfaltot.)

Nézettségét elnézve, nem nyitott annyira borzasztóan. Hozzá kell tennünk azt, hogy az NBC egy héttel a premier előtt felpakolta a HULU-ra a bevezető epizódot, de mi nem akartuk elrontani a (borzasztó) járványvilágát a gyenge web-ripekkel. (…pedig nyugodtan megtehettük volna.) 7.30 millióval kezdte meg az idényt, ami a (keddi) Fringe-et nem sikerült megvernie, de valahogy sejtettük. A folytatás – papírforma szerint – csökkenést hoz, amivel egyet kell értenem. Egyelőre nem tippelném meg a komplett évadra szóló berendelését, de három-négy epizód után a döntés – szerintem – meg fog születni.

This entry has a rating of 1.5

free web stats