Life on Mars U.S. – 1.01 – Out Here in the Fields

 
Beküldte: Kanyecc 2008 October 14, 17:39-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Life on Mars (UK),Pilot témába.

Lássuk a Life on Mars amerikai verzióját. Napjainkban egyre népszerűbb lett visszanyúlni a gyökerekhez. Napi hírmorzsáink hemzsegnek a remake berendelésektől, amit ha frankón összehoznak, akkor a nép ujjong. Idén kaptunk a The CW-től 90210-et, az HBO-tól Little Britain-t és az ABC-től a címben emlegetett „Élet a Marson”-t. Annak idején nem voltam kíváncsi az unaired pilotjára, sőt még az eredeti koncepcióhoz sem volt szerencsém. Teljesen újoncként kezdtem bele a remake-be, ezért ha mellé állok, akkor se ítéljetek el, de nekem valahogy megtetszett az egész.

Először szögezzük le az alapkoncepciót, ami megannyi helyen olvashattatok már. Főhősünk egy nyomozó a jelenben. Egy „nőcsábász” rabló foglyul ejti társát, aki mellesleg a barátnője (vagy annál több? …mivel már a kölcsönös családfő bemutatását tervezgetik). A gondot maga a tettes okozza, hiszen tisztába vannak a profiljával, valamint a gyilkolási sémájával. Megindult a hajsza az ügy felgöngyölítése érdekébe, azonban egy véletlen folytán elütik Tyler-t, aki ’72-ben tér magához. A rangja, a kedvenc száma, az első múltbeli ügye ugyanaz, csak kicsit kőkorszakibb eszközökkel, keményfejűbb társakkal, főnökkel.

Elsőként magán a helyzeten gondolkodtam el. Két felállásra jutottam: 1. Sam hallucinálja az egészet a helyszínen, 2. A kórházban fekszik kómában. Az egyes jelenetek alapján utóbbit tartanám reálisabbnak. Idézzük csak fel azt a jelenetet, mikor szobájában nézi a tévét… Na, de nem itt van elásva a kutya. Kit érdekel képzeli-e vagy csak kómában fekszik valamelyik kórteremben? A lényeg maga a sztori, a környezet. Át tudták-e hozni az eredeti változat stílusát, hangvételét? Esetleg tudták-e tetőzni?

Nappal tudtam le a pilot epizódot. Ha tehetitek ne a napfelkeltés délelőttöt válasszátok. Amúgy a ’70-es éveket a készítők elsárgított kép… szóval kisárgították a képet, melyet ha tovább törőzünk természetes jelenséggel, az egyelő egy étel elsózásával. (Fa metafora, de jobbra nem tellett.) Környezetet – szerintem – teljesen jól rakták össze. Igaz, ekkor még meg se fogantam, de régi filmeket idézte fel bennem, amik ténylegesen ekkor készültek.

A szereplőkkel sokan nincsenek kibékülve. A szereplőkkel vagy a szerepükkel nincsenek? – kicsit hülyén hangzik, de nekem nincs semmi problémám Jason O’Mara-val, viszont magával a szerepével annál inkább. Túlságosan sok agyamra megy részt raktak bele. Mennyit siránkozott, amikor múltba jutott. Az eleje sem lett annyira pörgős, mint amennyire remélte, de ezzel teljesen összetörték bennem a róla festett idilli képet. Az egyik cancelpont a pilotnak. Fellélegezve jelenthetem ki, átestem rajta és a folytatás sem okozott csalódást. Gretchen Mol-ra pláne nincs semmi panaszom. Jól is áll neki a ’70-es évekbeli „öltözet”. Miatta megéri folytatni. A másik erőssége a zenevilága. Eszméletlen jó számokat válogattak össze. Nem beszélve arról, hogy elhangzik benne a CSI: New York főcím száma, vagy éppen a The Sweet zenekartól a Little Willy című szám. Istencsászár.

Folytatni fogom-e? – hülye kérdéseket azért ne tegyek fel magamnak, egyébként mindenképpen. Hihetetlenül megtetszett, hol ott szimpla átlagos nyomozós sorozatról van szó, amit kicsit kiszíneztek, „sárgává”. A Grey’s Anatomy a felvezetője, tehát nincs veszélyben a jövője egyáltalán.

Track list:
“Ground Zero” by Chris Cornell
“Life on Mars” by David Bowie
“Signs” by Five Man Electrical Band
“Baba O’Riley” by The Who
“Little Willie” by The Sweet
“Out of Time” by The Rolling Stones

This entry has a rating of 4

free web stats