Sajtóközlemény: Mégsem országos csatorna a VIASAT3

 
Beküldte: Kanyecc 2008 October 18, 9:42-kor a(z) sajtóközlemény témába.

2008. október 16. – Jogerősen pert nyert a Viasat az ORTT ellen a VIASAT3 csatorna országossá nyilvánításának ügyében.

A Viasat álláspontjával egyetértve a Fővárosi Ítélőtábla tegnap jogerősen kimondta, hogy az ORTT jogsértő módon, hatáskör hiányában nyilvánította országos műsorszolgáltatássá a VIASAT3-at, és – az első fokú ítéletet helyben hagyva – megsemmisítette az ORTT erről szóló határozatát. Az Ítélőtábla egyúttal új eljárásra utasította az ORTT-t, és felhívta a hatóságot, hogy a megismételt eljárásban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően járjon el a csatorna vételkörzetének vizsgálata során.

Mint ismeretes, az ORTT még 2007. áprilisában hozta meg a határozatot, amellyel a VIASAT3-at országos műsorszolgáltatássá minősítette. A határozat bírósági felülvizsgálata során 2008. április 30-án az elsőfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ORTT döntést. Mivel az ORTT fellebbezett az ítélet ellen, az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla előtt folytatódott.

A tegnapi jogerős bírósági ítélettel igazolást nyert a csatorna azon döntése is, hogy a per jogerős befejezését megvárva nem kezdte meg az országos műsorszolgáltatók számára előírt hírműsor-sugárzást, annak ellenére, hogy az ORTT több alkalommal is hangoztatta, hogy erre már köteles lenne, hiszen nyilvántartásuk alapján a VIASAT3 hivatalosan országos csatorna. Nyilvánvalóvá vált tehát, hogy ha a VIASAT3 – eleget téve az ORTT felszólításainak – 2007. áprilisától napi rendszerességgel híradót sugárzott volna, úgy most az ítélet alapján a Viasat lenne kénytelen – és jogosult – visszakövetelni az ORTT-től a hírműsorok gyártásának jelentős, sokszázmilliós költségét.

Jogerősen megállapítást nyert tehát, hogy az ORTT az országossá nyilvánítással kapcsolatos ügyben súlyosan jogsértő módon járt el, és határozata alkalmatlan volt arra, hogy a VIASAT3-at országossá nyilvánítsa, a csatorna számára kötelezettségeket állapítson meg, így hírműsor gyártását és sugárzását írja elő. A Viasat kíváncsian várja, az új eljárásban vajon milyen jogi álláspontra helyezkedik a médiahatóság.

“Az eljárás és az azt lezáró jogerős ítélet is azt mutatja, hogy a hatályos médiatörvény egynémely rendelkezése mára elavult. Bízunk benne, hogy a piaci szereplők és a nézők mellett a döntéshozók is felismerik, hogy mielőbb szükség van az új szabályozás életbe lépésére” – mondta Kocsis Attila a Viasat Hungária Zrt. vezérigazgatója.


free web stats